Jong PSV zet Roda JC voor schut

Maandagavond heeft Roda JC een even dure als pijnlijke nederlaag geleden. Op De Herdgang was Jong PSV met liefst 5-1 te sterk. Jason van Duiven maakte een hattrick.

Voor de Eindhovense beloften moet het een avond zijn geweest waar je voetballer voor bent geworden. Bij zonsondergang, onder een heldere hemel, op een prima veld, en combineren maar. De ploeg moet zich in een speeltuin gewaand hebben, tegen een groep jongens uit een paar klassen lager. Toen Roda-trainer Edwin de Graaf na 35 minuten drie wissels doorvoerde, stond het immers al 3-0. Dat was ook nog eens geenzins geflatteerd.

Roda grossierde in de openingsfase namelijk in persoonlijke fouten. Na zes minuten won Van Duiven kinderlijk eenvoudig zijn duel van Nils Röseler, om Moritz Nicolas vervolgens door de benen te verschalken. Binnen het half uur mocht Isaac Babadi op aangeven van Savio de 2-0 inschieten, opnieuw na een fout van Röseler. Vijf minuten later tekende Van Duiven voor de 3-0 na een voorzet van Renzo Tytens.

Het was het teken voor De Graaf om in te grijpen en over te schakelen naar een 4-3-3-systeem. Na rust leek Roda even wat feller uit de kleedkamer te komen, maar toch stond het binnen tien minuten al 5-0. Van Duiven tekende voor zijn hattrick, waarna Mohammed Nassoh vrijstaand de vijfde treffer binnenschoot. Daarna leek Jong PSV, dat ook veelvuldig wisselde, het allemaal wel mooi te vinden.

Wat zette Roda daar dan tegenover? Eigenlijk niets. In de eerste helft kwamen de Kerkradenaren niet verder dan een rollertje van Sami Ouaissa. Na rust werd het doel van Niek Schiks wat vaker onder vuur genomen, maar de doelman werd nooit serieus aan het werk gezet. De enige keer dat het echt gevaarlijk werd, was het ook meteen raak: Niek Vossebelt zorgde met een afstandsschot voor de eretreffer.

Door de nederlaag ziet Roda de play-offs uit zicht verdwijnen. De ploeg is weggezakt naar de veertiende plaats, op een afstand van vijf punten naar de nacompetitieplekken. Een loodzwaar slotprogramma wacht nog.

Foto: Roda JC Live