Jong Utrecht en Roda na tien wedstrijden exact gelijk

Met Jurgen Streppel op de bank kan Roda JC maandagavond het zure gelijkspel tegen Jong PSV proberen weg te poetsen. Op Sportpark Zoudenbalch wacht met de beloften van FC Utrecht echter een niet te onderschatten tegenstander.

Het even late als onnodige puntverlies tegen de Eindhovense beloften zorgde vrijdagavond voor een naar gevoel bij alles wat Roda is. Spelers én trainer waren echter eensgezind: het scheelt dat maandag meteen kans biedt om een en ander recht te zetten. Ook trainer Streppel krijgt die kans, omdat zijn rode kaart zondag al geseponeerd werd. De trainer zei vrijdagavond direct dat er helemaal niets aan de hand was. Het handgebaar, waarvoor scheidsrechter Alex Bos hem naar de tribune verwees, had hij zeker niet gemaakt.

Kalezic
De KNVB volgt die verklaring en dus kan Streppel zijn mannen ook op het desolate Sportpark Zoudenbalch van de nodige aanwijzingen langs de lijn voorzien. Dat zal nodig zijn, want Jong Utrecht is tot nu toe één van de positieve verrassingen van de competitie. Het elftal speelt zoals we dat kennen van de teams van Darije Kalezic: verdedigend ijzersterk, en aanvallend effectief. Daarvoor heeft de voormalig Roda-trainer ook de geschikte spelers in huis, met talentvolle aanvallers Nick Venema en Remco Balk. Verder beschikken de beloften ook over een alleraardigste verdedigingslinie, die tot nu toe slechts elf tegengoals hoefde te incasseren.

De laatste weken zit er echter een beetje de klad in bij Utrecht, dat eind september nog knap op de tweede plek bivakkeerde. De laatste overwinning is bijna precies een maand geleden, want in de laatste weken werd verloren van FC Emmen en Jong Ajax, na een knap gelijkspel op bezoek bij De Graafschap. Inmiddels zijn de Utrechters afgezakt naar de negende plek, die zij delen met Roda JC. Zowel op punten als op doelsaldo staan beide teams na tien wedstrijden exact gelijk.

Opsteker
De ploeg kan dus wel een opsteker gebruiken, iets dat eveneens geldt voor Roda. De Kerkradenaren lieten, als gezegd, onnodige punten liggen tegen Jong PSV. Wisselvallig is daarmee het woord dat Roda tot nu toe het best typeert. Prima, solide overwinningen worden afgewisseld met zeer matige wedstrijden, waarbij de wedstrijd van afgelopen vrijdag wel de slechtste van het seizoen was. Met name individuele fouten doen Roda daarbij de das om, zoals vrijdag van de schutterende doelman Rody de Boer.

Voor vertrouwen hoeven de Kerkradenaren niet uit het verleden te putten. In de weinige ontmoetingen tussen Jong FC Utrecht en Roda JC op Zoudenbalch hadden de bezoekers het altijd lastig. Eenmaal werd er gewonnen (1-2), maar de laatste twee bezoekjes aan het sportpark leverden nul punten op. Vorig seizoen speelde Roda één van de slechtste wedstrijden van het seizoen in Utrecht en werd kansloos met 2-0 verloren.

Voorkeur
Het ligt niet in de lijn der verwachting dat Jurgen Streppel iets in zijn basiself gaat wijzigen na de wedstrijd tegen Jong PSV. Xian Emmers is nog steeds niet fit genoeg om een hele wedstrijd te spelen, en dus zal Niek Vossebelt waarschijnlijk de voorkeur krijgen.

Jong FC Utrecht – Roda JC begint maandagavond om 20:00 uur, na het eerste fluitsignaal van scheidsrechter Luca Cantineau. U volgt de wedstrijd via ons live-verslag op Twitter.

Verwachte opstelling Roda JC: De Boer – Marzo, Joppen, Jensen, Absalem – Klaasen, Vossebelt, Bouchouari – Limbombe, Vente, Pflücke.

Jong FC Utrecht – Roda JC
Winst Jong FC Utrecht: 2
Gelijkspel: 0
Winst Roda JC: 1
Doelsaldo: 5-3 (-2)

Foto: Roda JC Live