Wisselvallig Roda toont progressie in lastig eerste kwart

Wie puur naar de ranglijst kijkt, zal concluderen dat Roda JC een matig tot redelijke eerste competitiekwart achter de rug heeft. De ranglijst zegt echter, zoals zo vaak, niet alles. Met beperkte middelen heeft de club namelijk een behoorlijk lastige seizoensstart weten te doorstaan.

Vier overwinningen, drie gelijke spelen en drie nederlagen. Voor een club die in de top vijf wilde eindigen, zijn dat niet de meest hoopgevende statistieken. Ondanks de negende plaats, zal er toch vrijwel niemand in het Parkstad Limburg Stadion zijn die met oprechte teleurstelling terugkijkt op de eerste tien wedstrijden. In bijna alle wedstrijden van alweer het vierde achtereenvolgende seizoen Eerste Divisie wist Roda de tegenstander namelijk de wil op te leggen.

Kinderziektes
Natuurlijk waren er, net als vorig jaar, wedstrijden die misschien gewonnen hadden moeten worden. Thuis tegen Excelsior en Almere City ging Roda onderuit, terwijl de ploeg de hele wedstrijd het betere van het spel had. Op bezoek bij FC Volendam werd een man meer-situatie niet uitgebuit, en ook thuis tegen NAC Breda en Jong PSV lagen er zeker kansen op winst (drie gelijke spelen).

Wat dat betreft zijn dezelfde kinderziektes als vorig jaar te herkennen, maar toch is er duidelijk progressie geboekt. Het spel van Roda oogt veel volwassener en dwingender. Vooral dat laatste zal trainer Jurgen Streppel aanspreken. Waar de trainer in zijn eerste Roda-seizoen nog wel eens zag hoe zijn elftal door het ijs zakte, valt dat tot nu toe mee. Tegen promotiefavoriet ADO had Roda had aantoonbaar lastig, en zelfs toen leverde de ploeg een alleraardigste tweede helft af. Alleen de wedstrijd tegen Jong PSV deed even terugdenken aan vorig seizoen, met een late tegentreffer.

Smaakmaker
Patrick Pflücke ontpopt zich meer en meer tot de smaakmaker in het geel-zwart. Roda zal blij zijn dat het de Duitser niet heeft laten vertrekken naar Sparta. Bij vlagen strooit Pflücke met magistrale passes, maar nog belangrijker: hij scoort ook. Naast de sterkhouder op links, heeft Roda ook een nieuwe publiekslieveling op rechts, die af en toe Thijmen Goppel doet vergeten. Bryan Limbombe mag dan misschien niet even snel zijn als Goppel, maar zijn acties hebben minstens hetzelfde rendement. En dan hebben we het nog niet eens gehad over Benjamin Bouchouari, de behendige dribbelaar die voor het eerst is opgeroepen voor het beloftenelftal van Marokko.

Frustratie
Zijn er dan ook minpunten? Ja, toch wel. De verdediging oogt bij vlagen broos, ondanks dat vier keer de ‘nul’ gehouden werd. Dat er soms veel tegendoelpunten vallen, is tot daaraan toe, maar de manier waarop is zorgwekkender. Richard Jensen, vaak een baken van degelijkheid, ging tegen FC Volendam tweemaal gruwelijk in de fout, en ook Rody de Boer toont zich niet altijd even betrouwbaar. Wie daar een voorbeeld van wil zien, hoeft alleen maar de samenvatting van de wedstrijd van vrijdag terug te kijken.

En dan is er nog spits Dylan Vente. Hoe harder hij werkt, hoe liever hij wil scoren, hoe meer frustratie erin lijkt te sluipen. Want scoren, dat is net het enige wat Vente nog niet lukt. Vrijdag nog leverde hij twee assists tegen Jong PSV en in de thuiswedstrijd daarvoor kreeg de spits zelfs een publiekswissel van Jurgen Streppel. Kortom: iedereen is tevreden over het spel van de spits, maar voor zijn eigen gevoel zou het toch fijn zijn als dat doelpunt binnen afzienbare tijd komt.

De tweede periode zal gaan uitwijzen waar Roda echt staat. Het programma is op papier gemakkelijker, maar met twee beloftenploegen en de twee Limburgse derby’s staan er ook wat lastige en verhitte duels op het programma. Medio december kan de balans van de eerste seizoenshelft worden opgemaakt.

Foto: Roda JC Live