Kabinet: ‘drie weken geen publiek’, meerdere clubs willen verplaatsen

Tot en met zaterdag 4 december is er geen publiek welkom bij wedstrijden in het betaald voetbal. Dat hebben demissionair premier Rutte en minister De Jonge vrijdagavond bekendgemaakt op een persconferentie.

Reden van het besluit zijn de fors oplopende coronacijfers, en dan met name de bezetting in de ziekenhuizen. Ondanks die feiten zijn voetbalclubs niet te spreken over het besluit van het kabinet. In een gezamenlijk statement hebben KNVB, Eredivisie, Eerste Divisie en de daarin deelnemende clubs laten weten het besluit een zwaktebod te vinden van politiek Den Haag.

Het bezoek van mensen aan stadions heeft in de voorbije weken niet of nauwelijks tot coronabesmettingen geleid. Daarmee wordt het voetbal disproportioneel geraakt door de nieuwe maatregelen, aldus de voetbalbond. Daar komt nog bij dat het zorgt voor een fors inkomensverlies aan de zijde van de clubs. Dat kan tot in tonnen lopen, zo becijfert de KNVB. Naast inkomsten uit kaartverkoop missen de clubs immers ook inkomsten uit bijvoorbeeld de horeca in de stadions.

Voor Roda JC betekent het dat een viertal wedstrijden in principe zonder publiek zullen worden afgewerkt. Het gaat dan om de wedstrijden tegen Jong AZ (19/11), Jong Ajax (22/11), VVV-Venlo (26/11) en FC Dordrecht (3/12). Daarnaast valt ook het inhaalduel tegen MVV (29/11) in deze periode, al was daarvan sowieso nog niet bekend of er publiek bij aanwezig zou mogen zijn.

Verplaatsen
De KNVB heeft tegenover de NOS de mogelijkheden te onderzoeken om alle wedstrijden in het betaald voetbal uit te stellen. Het zou betekenen dat de clubs te maken krijgen met een soort vervroegde winterstop. Logisch gevolg hiervan zou zijn dat er bijvoorbeeld wedstrijden worden gespeeld rond de kerstdagen, in de hoop dat daar wel publiek bij aanwezig mag zijn. Dat is uiteraard afhankelijk van een eventuele voortzetting van de maatregelen.

Meerdere clubs hebben zich inmiddels geschaard achter dit plan van de KNVB en via hun kanalen aangegeven hun wedstrijden graag te verplaatsen. Roda JC heeft hier nog niets over naar buiten gebracht, buiten dat ‘het draagvlak’ hiervoor zal worden onderzocht. Eén wedstrijd is overigens al verplaatst: FC Eindhoven tegen FC Dordrecht is verplaatst van zaterdagavond naar zaterdagmiddag, om toch publiek toe te kunnen laten.

Header: Roda JC Live