Kelderkraker in Oss: TOP treft Roda JC

In het Frans Heesen Stadion treffen vrijdagavond TOP Oss en Roda JC Kerkrade elkaar. Het betekent anno 2020 een heuse kelderkraker in de Eerste Divisie. Roda JC Live blikt vooruit op het duel tussen de nummers zeventien en achttien op de ranglijst.

TOP Oss wisselt de laatste jaren kleurloze seizoenen af met zeer behoorlijke jaargangen. Vorig jaar eindigde het elftal uit de Brabantse stad op de zesde plek, de beste eindklassering uit de clubgeschiedenis. Want inderdaad, Eredivisie-voetbal werd nog nooit vertoond in Oss. In 2010 degradeerde de club zelfs uit het betaalde voetbal, maar de ploeg promoveerde het jaar erna meteen weer, door kampioen te worden van de Topklasse Zondag.

Dit seizoen lijkt echter uit te draaien op een deceptie voor de ploeg van Klaas Wels. Na 23 wedstrijden staat de ploeg op de achttiende plaats. Wels, die na het ijzersterke seizoen van vorig jaar zijn contact verlengde tot 2021, heeft de beschikking over een matige spelersgroep. De trainer zag zich dan ook genoodzaakt om terug te grijpen naar een 5-3-2-systeem, maar dat kan de tegenvallende prestaties tot nu toe niet omdraaien. Van de laatste elf wedstrijden won Oss er slechts twee. Een van die gewonnen wedstrijden betekende wel een zeer knappe overwinning op koploper SC Cambuur. In de beker gingen de Ossenaren vorige week onderuit tegen AZ.

Vormcrisis 

Het zal Oss hoop geven dat de tegenstander van vrijdagavond in zo mogelijk nog slechtere vorm verkeert. Roda JC wist in de laatste elf wedstrijden geen enkele overwinning te boeken. Soms wordt er alleraardigst voetbal gespeeld, zoals in de thuiswedstrijd tegen FC Volendam van vorige week (2-3). Toen wisselde trainer Jean-Paul de Jong voor het eerst naar een 4-4-2-systeem, wat na rust prompt voor muziek in de ploeg zorgde. Een overwinning leverde het echter weer niet op, want het verdedigende fundament blijft broos. 

Het maakt de positie van De Jong wankel. De prestaties vallen tegen en ook op de werkvloer is de trainer allerminst geliefd. Een deel van het kantoorpersoneel van Roda JC heeft aangegeven niet meer te willen werken onder De Jong, waardoor de onrust binnen de club weer volop terug lijkt te zijn – voor zover die ooit is weggeweest, uiteraard. 

Weerzien

TOP Oss leeft met een geheel fitte selectie toe naar het duel van afgelopen vrijdag. Henk Dijkhuizen, die sinds een half jaar clubloos was, werd tijdens de winterstop aangetrokken door de Ossenaren. Hij komt vrijdagavond waarschijnlijk in actie tegen Roda, waarvoor hij zes jaar uitkwam.

Verwachte opstelling TOP Oss: Perquis – Dijkhuizen, Fleuren, Asmelash, Stuy van den Herik, Van der Sluys – Kaak, P. Rommens, O. Rommens – Celik, Peters.

Bij Roda JC viel Niels Verburgh tegen FC Volendam uit met een knieblessure. De club heeft gemeld dat de verdediger waarschijnlijk enkele weken aan de kant staat. Het betekent voor Yann Aurel Bisseck eindelijk een kans om zich vast in de basis te spelen van de Kerkraadse club. De verdediger, die te boek staat als groot talent, kreeg tot nu toe nauwelijks speelminuten voor het eerste elftal. Ook kan De Jong niet beschikken over verdedigers Richard Jensen en Mitchel Keulen. Laatstgenoemde viel bij het duel van de beloften tegen Jong Feyenoord (1-4 winst) opnieuw geblesseerd uit.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Muyters – Durwael, Werker, Bisseck, Gunst – Rösch, Klaasen, Cotán – Croux, Ugbo, Alberg.

TOP Oss Roda JC Kerkrade
2Gespeeld2
1Gewonnen1
0Gelijkspel0
1Verloren1
1-5 (-4)Doelsaldo5-1 (+4)
Foto: Roda JC Live