KNVB houdt slag om de arm – ‘zo snel mogelijk nieuwe coach’

Dinsdagmiddag werd Mauricio de la Vega gepresenteerd als de nieuwe grootaandeelhouder van Roda JC Kerkrade. Voordat de overname definitief is, wil de KNVB openheid van zaken.

Daar hoeft Roda JC zich echter geen zorgen over te maken, zegt Pieter Nieuwenhuis tegenover Voetbal International. Nieuwenhuis fungeert als adviseur van De La Vega, in zijn rol als oprichter van onderzoeksbureau Hypercube. “Mauricio is overtuigd dat hij zijn geld ordentelijk heeft verdiend met Iconstar (spelersmakelaar- en entertainmentbureau, red.) en door elke keuring zal komen. Een kennismakingafspraak met de KNVB staat inmiddels ook gepland.”

Dat zal de KNVB deugd doen, want bij monde van Mark Boetekees stelt de bond dat de verantwoordelijkheid bij de club ligt. De club en zijn nieuwe aandeelhouder moeten diverse documenten overleggen, op basis waarvan de licentiecommissie een oordeel zal vellen. “Acht tot tien weken is een reëel tijdpad. Maar dat hangt ook af van de wijze waarop de club en de nieuwe aandeelhouder meedenken en meewerken.”

Eerste prioriteit is voor De La Vega om een coach met Eredivisie-ervaring aan te stellen. “Een hoogwaardige opvolger voor Eric van der Luer, kwalitatief beduidend beter”, aldus Nieuwenhuis. “Ik ben er vrij zeker van dat de mensen binnen Roda en de fans zullen zeggen: dit is een mooie eerste stap.”

Nieuwenhuis benadrukt dat de Mexicaan niet van plan is om geld in een bodemloze put te storten. Roda JC moet een profitabele club worden, en het bedrag dat daarvoor noodzakelijk is wordt gestort. “Het eerste jaar staat in het teken van het rechtop zetten van de club. Zowel aan de kosten- als de batenkant zullen de zaakjes beter geregeld moeten worden.” De doelstelling is om na drie jaar teruggekeerd te zijn in de vaderlandse Eredivisie.

Foto: Roda JC Live