Mexicaan De la Vega neemt meerderheidsbelang in Roda JC

Frits Schrouff heeft zijn aandelenpakket in Roda JC Kerkrade van de hand gedaan. Het belang van bijna tachtig procent wordt overgenomen door Salvador Mauricio García de la Vega, zo bevestigt de club op haar officiële website.

De overdracht van de aandelen betekent het einde van een lange zoektocht naar een overnamekandidaat. Twintig procent van de aandelen blijft in handen van Aleksei Korotaev, terwijl het ‘gouden aandeel’ in handen blijft van Stichting Roda JC.

Private banker en spelersmakelaar
De la Vega (51) is een Mexicaanse miljonair, die woonachtig is in Spanje. Hij werkte vanaf 1994 als private banker bij de Spaanse Banco Santander, waarna hij in 2001 zijn eigen marketing-, entertainment en voetbalmakelarijbureau startte. Vanaf 2017 was hij korte tijd eigenaar van de Spaanse club Real Murcia CF.

De la Vega was al geruime tijd in gesprek met Schrouff en diens adviseur Huub Mullenders. Maandag vloog hij naar Nederland om de onderhandelingen af te ronden, waarna dinsdagmiddag de benodigde handtekeningen op papier werden gezet. Schrouff heeft meermaals als eis gesteld dat er een vierjarenplan voor de club op tafel zou komen, naast de garantie dat het begrotingstekort voor het komende seizoen wordt afgedekt. Uit het meerjarenplan zou “een behoorlijke ambitie” spreken, weet De Limburger.

Op de clubsite laat De la Vega weten Schrouff erkentelijk te zijn “voor zijn enorme inzet en bijdragen om Roda JC door de moeilijkste fase van haar bestaan te leiden.” Hij geeft aan trots te zijn op het vertrouwen van de 79-jarige Limburger. “Hij is onder de indruk van de warmte die de supporters en de regio etaleren om de club te laten voortbestaan. Mauricio nodigt iedereen die Roda JC een warm hart toedraagt uit om samen met hem te bouwen aan een succesvolle toekomst.”

Screening
Uiteraard zal de KNVB groen licht moeten geven voor de overname. Daartoe zal De la Vega aan een screening worden onderworpen. Die screening had Aleksei Korotaev ook te wachten gestaan, indien hij een belang van meer dan 25% in de club had weten te bemachtigen. Recent werd een overname van FC Den Bosch door Kaki Jordania nog geblokkeerd door de KNVB, al is daar nu juridisch gesteggel over gaande. Mocht de overname niet worden goedgekeurd, dan ligt het financiële risico alsnog bij De la Vega, zo is de insteek geweest van Roda JC Kerkrade.

Gisteravond werd bekend dat een faillissement van de club was afgewend door een ondernemerscollectief, dat zich garant stelde voor het begrotingstekort. Dit collectief bestond onder andere uit Stijn Koster en voormalige leden van de G7. Dit noodplan is voorlopig van de baan, gezien de overname. Voor het collectief onder leiding van Ger Senden, genaamd Roda 2.0, is de impact van de deal onduidelijk: Senden hoopt dat zij binnen afzienbare tijd een rol kunnen gaan spelen, meldt hij vanaf zijn vakantieadres aan ZO-NWS.

Foto: Roda JC Live