Krankzinnige slotfase levert Roda JC driepunter op tegen FC Emmen

Juist toen niemand daar nog op rekende, wist Roda JC alsnog de volle buit te pakken tegen FC Emmen. In het Parkstad Limburg Stadion werd het vrijdagavond 3-2, terwijl het bij het ingaan van de blessuretijd nog 1-2 stond.

Zo werd het Kerkraadse stadion, waar het de laatste jaren vaak zo rustig is, weer even dat emotietheater van enkele jaren geleden, waarin de stemming in een tijdsbestek van amper vijf minuten compleet kan omslaan. Vooropgesteld: dat Roda de blessuretijd nodig had om FC Emmen te verslaan, had het volledig aan zichzelf te wijten. In de eerste helft had de ploeg van Bas Sibum geen kind aan de Drenten, die bezig zijn aan een miserabele serie. Vijf minuten voor rust zorgde Arjen van der Heide met een van richting veranderd schot voor de verdiende voorsprong. Dat had al een stuk eerder gekund, maar grote kansen waren niet besteed aan Václav Sejk (redding doelman) en Rodney Kongolo (over). FC Emmen wist hier vrijwel niets tegenover te stellen, totdat op slag van rust plots de gelijkmaker viel. Eén moment van onoplettendheid in de Roda-defensie zorgde ervoor dat Mike te Wierik vrijstaand kon opduiken in de zestien en Calvin Raatsie passeerde. Daardoor gingen beide ploegen toch met een gelijke stand de rust in.

Na rust leek Roda de lijn van de eerste helft door te trekken, want al na twee minuten schoot Van der Heide op de paal, waarna Sejk de rebound naast tikte. Daarna stortte de boel echter behoorlijk in elkaar en nam FC Emmen de regie over. De ploeg van Fred Grim kreeg eerst een reuzenkans via Chardi Landu, die over schoot, maar op driekwart van de wedstrijd was het alsnog raak. Na een schitterende aanval schoot invaller Ben Scholte de bal hard achter Raatsie, op aangeven van mede-invaller Bradly van Hoeven.

De 1-2 gaf Sibum aanleiding om Roda van de nodige aanvullende impulsen te voorzien. Aan het eind van de wedstrijd stonden Metehan Güçlü, Maxi Schmid, Saydou Bangura, Lennerd Daneels én Enrique Peña Zaunre maar liefst vijf aanvallers binnen de lijnen. Eén van die aanvallers, Bangura, wist Roda aan het begin van de blessuretijd uit een corner op gelijke hoogte te brengen. Opvallend was het daarbij hoe vrij de spits werd gelaten door de Emmen-defensie. Terwijl Bangura zijn doelpunt vierde, wilden de andere spelers snel hervatten, op zoek naar meer. En dat meer dat kwam er. Geklungel van Emmen-doelman Jan Hoekstra, een oude bekende, zorgde ervoor dat Teun Bijleveld de bal in de slotseconden voor zijn voeten kreeg. De linksback twijfelde niet, haalde uit, en verschalkte Hoekstra, die er bij de 2-2 ook al niet goed uit had gezien.

Een explosie van vreugde in het Parkstad Limburg Stadion was het gevolg, als ware de promotie net in de wacht gesleept. Dat is nog lang niet zo, maar een belangrijke zege was het zeker wel. Roda wipt weer over ADO Den Haag heen naar de tweede plek en nam ook de nodige afstand van de nummer vier, FC Dordrecht. Volgende week staat de topper tegen Willem II op het programma.

Foto: Roda JC Live