Late goals zorgen voor puntendeling in Limburgse derby

De Limburgse derby tussen Roda JC Kerkrade en MVV Maastricht is zondagmiddag in een gelijkspel geëindigd: 2-2. Joeri Schroijen en Koen Kostons zetten MVV op voorsprong, maar Roland Alberg en Iké Ugbo zorgden voor een puntendeling.

Nog voordat de derby goed en wel begonnen was, zag Pol van Boekel zich genoodzaakt om het spel stil te leggen. Rookbommen vanaf de Koempeltribune zorgden voor een kleine pauze. Gelukkig stond er flink wat wind in Kerkrade, waardoor het spel snel hervat kon worden. De pauze zorgde niet voor afkoeling, want na een kwartier waren de rapen pas echt gaar. Opnieuw werden er rookbommen aangestoken op de tribune, terwijl doelman Nigel Bertrams bekogeld werd met vuurwerk. Arbiter Van Boekel legde het spel bijna twintig minuten stil, waarna er nog één kans werd gegeven.

Felheid

Tussen de twee pauzes door, startte Roda wel met de juiste felheid. Na drie minuten werd Iké Ugbo vastgehouden door Enes Mahmutovic. De vrije trap leverde echter niets op, maar de Kerkradenaren startten hoe dan ook dominant. De vuurwerkpauze onderbrak het ritme van Roda echter en zorgde ervoor dat MVV beter in het spel kwam.

Het waren dan ook de Maastrichtenaren die uiteindelijk op voorsprong kwamen. De kopgoal van Joshua Holtby werd echter terecht afgekeurd, vanwege een overtreding. Vervolgens kabbelde de eerste helft na een einde. 67 minuten na de aftrap kwam het eerste bedrijf ten einde.

Verguisd

De tweede helft kende een zeer rustig begin, maar na twintig minuten spelen ontbrandde de wedstrijd. Uitgerekend Joeri Schroijen, de in Kerkrade verguisde Maastrichtenaar, zette MVV op voorsprong. De Roda-verdediging stond collectief te slapen, waardoor Schroijen vrijstaand een voorzet het doel in kon lopen.

Tot een slotoffensief van Roda leek het niet te komen. Alleen Roland Alberg miste een gigantische kans. De aanvaller wist een voorzet van Jordy Croux vanaf drie meter afstand over het doel van Bertrams te werken. Vlak voor tijd was het wel raak aan de andere kant. Eén diepe bal van MVV wist de hele Roda-defensie te ontregelen, waarna Koen Kostons met een prachtige stift Tom Muyters te kijk zette.

Comeback

Daarmee leek de derby gespeeld, maar niets bleek minder waar. Een minuut voor tijd profiteerde Alberg van een dramatische terugspeelbal van Schroijen. De Maastrichtenaar wilde de bal terugspelen op keeper Bertrams, maar zag Alberg daarbij over het hoofd. Die omspeelde de doelman en zorgde voor de aansluitingstreffer.

Nog geen minuut later was het juist Bertrams, die in de fout ging. De doelman verwerkte een vrije trap bijzonder slecht. De bal kwam via Niels Verburgh voor de voeten van Iké Ugbo terecht, en die weet daar over het algemeen wel raad mee. Zo eindigde het duel alsnog in een gelijkspel: 2-2.

Op de ranglijst schieten beide ploegen niets op met dit gelijkspel. MVV staat nog steeds twee punten boven Roda JC op de vijftiende plek. De Kerkradenaren volgen op plaats zestien.

Foto: Roda JC Live