Limburgse derby in extremis prooi voor Roda JC

Roda JC heeft de Limburgse derby tegen MVV op de valreep binnen weten te slepen. Pas in de 93e minuut viel de winnende treffer, die van de voet van Lennerd Daneels kwam.

In een sfeervol Parkstad Limburg Stadion zagen bijna 12.000 toeschouwers beide ploegen fel uit de startblokken schieten. Die toeschouwers kwamen zowel uit Kerkrade als uit Maastricht, want voor het eerst in jaren waren MVV-supporters aanwezig in het uitvak. Tot groot gevaar van beide ploegen leidde dat stormachtige begin evenwel niet. Roda JC kwam het dichtst bij een doelpunt, maar schotjes van Arjen van der Heide en Enrique Peña Zauner waren geen enkel probleem voor Romain Matthys.

Vervolgens was het tweede kwart van de wedstrijd duidelijk voor de bezoekers uit Maastricht. Een vrije trap van Tunahan Tasci plofte zo maar op de paal, Koen Bucker moest enkele malen reddend optreden en Roda mocht van geluk spreken dat Pol van Boekel de bal niet op de stip legde, na een overtreding van Teun Bijleveld. Zo mochten de Kerkadenaren uiteindelijk blij zijn met de ruststand van 0-0.

Met Daneels als invaller voor Van der Heide speelde Roda vervolgens een beduidend betere tweede helft, waarin MVV er eigenlijk niet aan te pas kwam. De Maastrichtenaren beperkten zich tot verdedigen en richtten zich duidelijk op het binnenhalen van het punt. Lang leek dat ook te gaan lukken, mede doordat Roda erg slordig was in de eindfase en daarom nauwelijks tot grote kansen kwam. De spaarzame kansen die gecrëerd werden, werden bovendien vakkundig om zeep geholpen door spitsen Maximilian Schmid en Metehan Güçlü.

Pas in blessuretijd kwamen de echte kansen, en daarvan vloog er ook nog één in. Een minuut nadat Matisse Didden op de lat had gekopt, verschalkte Daneels dan toch Matthys, door een afvallende bal ineens op de pantoffel te nemen. Ontlading in het stadion, verslagenheid in het uitvak. Die verslagenheid uitte zich door het neerhalen van het opgehangen net en het op het veld gooien van de nodige stoeltjes. Dat laatste gebeurde overigens ook al voor het doelpunt. Zo werd ook deze derby weer ontsierd door supportersmisdragingen. In Kerkrade was er niemand die daarom maalde, want de driepunter tegen de buurman werd uitbundig gevierd.

Foto: Roda JC Live