Roda JC wacht lastige uitwedstrijd tegen seizoensverrassing

FC Dordrecht-uit staat in de meeste seizoenen niet te boek als een al te vervelende uitwedstrijd. Hoe anders zou dat dit jaar kunnen zijn, want de Schapekoppen bezetten verrassend de negende plaats in de Keuken Kampioen Divisie.

Voor Dordtse begrippen wordt er daarmee een uitstekend seizoen gedraaid en dus moet Roda JC beducht zijn voor de ploeg van Michele Santoni. Wat vooral opvalt, is dat de ploeg bijzonder lastig te verslaan is: pas twee van de vijftien wedstrijden gingen verloren. Ook in de lastige wedstrijden weet FC Dordrecht met regelmaat nog een gelijkspelletje uit het vuur te slepen. Alleen Willem II en Jong PSV bleken tot nu toe te sterk. In november werd weliswaar niet gewonnen, maar naast Jong PSV stonden lastige wedstrijden tegen FC Groningen en ADO Den Haag (tweemaal gelijk) op het programma.

Samenwerking
Het succes aan de Krommedijk kan eenvoudig gelinkt worden aan een hernieuwde samenwerking met landskampioen Feyenoord. Liefst vier spelers in de selectie zijn op huurbasis overgekomen van Varkenoord, terwijl ook assistent-trainer Pascal Bosschaart van Feyenoord wordt ‘geleend’. Het legt FC Dordrecht geen windeieren, want niet alleen worden er punten gehaald, maar dit gebeurt ook nog eens met aantrekkelijk voetbal. Volgens Roda-trainer Bas Sibum is Dordrecht “één van de best voetballende ploegen in de competitie”.

Wat goed uitkomt, is dat Roda over het algemeen goed speelt tegen ploegen die willen meevoetballen. De sterkte van de ploeg heeft nog niet gelegen in het kapot spelen van tegenstanders, maar veel meer in het gebruik maken van ruimtes. Het slechte nieuws is dat de ziekenboeg nog steeds vrij vol is en deze week is uitgebreid met twee patiënten. Reservespitsen Metehan Güçlü en Marvin Pourié zijn allebei een tijd uit de running, waardoor Saydou Bangura plots weer tweede spits is. Wesley Spieringhs en Orhan Dzepar zijn ook niet inzetbaar. Bovendien laat de vorm van bepalende spelers die wél kunnen spelen nog wat te wensen overlaat. Zo is Rodney Kongolo na zijn blessure nog niet op het niveau dat hij in de eerste competitieweken liet zien.

Defensie
Wie niet kan winnen, moet echter vooral niet verliezen, en dat doet Roda – net als FC Dordrecht – goed. Ook de Kerkradenaren verloren pas twee keer en schrapen in de lastige wedstrijden keurig de gelijkspelletjes bij elkaar. Met slechts tien tegendoelpunten uit zestien wedstrijden heeft Roda met afstand de minst gepasseerde defensie in de competitie. Die defensie blijft dan ook ongewijzigd in Dordrecht, terwijl voorin wel wat gehusseld wordt. De sterke invalbeurt van Lennerd Daneels tegen MVV wordt beloond met een basisplaats, wat ten koste gaat van Arjen van der Heide.

Verwachte opstelling Roda JC: Bucker – Reith, Didden, Koglin, Bijleveld – Kongolo, Ouaissa, Ould-Chikh – Zauner, Schmid, Daneels.

De wedstrijd aan de Krommedijk staat vrijdagavond om 20:00 uur onder leiding van Kevin Puts. Zoals gebruikelijk volgt u het duel live via het X-kanaal van Roda JC Live.