Luijckx na 7-0: “Waren fysiek en mentaal niet klaar voor deze wedstrijd”

De terugkeer van Kees Luijckx in de basis verliep vrijdagavond niet zoals de verdediger had voorzien. Zijn ploeg ging in De Vliert met 7-0 ten onder tegen FC Den Bosch. “Op alle aspecten was het zwaar ondermaats vandaag. Daar schaam ik me wel een beetje voor.”

Al na een kwartier spelen stond Roda JC 3-0 achter, niet in de laatste plaats door heel zwak verdedigend werk. Toch was de ploeg niet verrast door het aanvallende spel van de Bosschenaren. “Maar het ziet er wel zo uit, als we zo beginnen. Den Bosch schiet elke kans die ze krijgen erin, maar in de omschakeling was het ook niet goed”, aldus Luijckx. “Eigenlijk ging er te veel niet goed om op te noemen.”

Geen donderpreek
Jurgen Streppel koos in de rust niet voor een donderpreek om de boel weer op de rit te krijgen, naar eigen zeggen omdat het de eerste keer was dat zijn team zo door het ijs zakte. “Ik heb er twee gewisseld, maar ik had ze ook wel allemaal kunnen wisselen”, aldus de trainer. Wat er dan wel gezegd is in de kleedkamer? “Dat je op zoek moet naar eerherstel en karakter moet tonen”, volgens Luijckx. “Maar dat konden we kennelijk niet genoeg opbrengen. Ook in de tweede helft was het op alle fronten ondermaats.”

Door de nederlaag heeft Roda in de laatste drie wedstrijden nu twaalf doelpunten om de oren gekregen. Ook tegen MVV en NAC zag de verdediging er vaak niet goed uit, en dat herkent Luijckx. “Je ziet dat er nog zwaktes in het team zitten. Dat is vandaag duidelijk, maar ook in andere wedstrijden. Er zijn specifieke punten die beter moeten.” Toch wil hij het zware verlies daar niet alleen aan ophangen. “Ook het veldspel was vandaag veel en veel te weinig.”

De harde conclusie van de verdediger luidt: “Het begint met fysiek en mentaal klaar zijn voor de wedstrijd en dat waren we niet.”

Publiek
Volgende week krijgen de Kerkradenaren de kans op eerherstel, en dat ook nog eens voor eigen publiek. Dat bevalt Luijckx en Streppel. “Het leeft zeker in de groep dat er volgende week mensen in het stadion zitten. Daar kijkt iedereen naar uit.”

Foto: Roda JC Live