Roda tegen hekkensluiter: geen vloek, maar geen zekerheidje

‘Typisch Roda’, was een veelgehoorde reactie na de wedstrijd tegen FC Den Bosch van vrijdagavond. Goed presteren tegen de topploegen om het vervolgens tegen de nummer laatst te laten afweten. Maar heeft Roda nou echt last van een hekkensluitervloek

Dat lijkt in ieder geval de laatste tijd wel mee te vallen. Sterker nog, sinds de terugkeer in de Eerste Divisie was dit pas de eerste keer dat Roda van een nummer laatst verloor. Sinds 2018 trof Roda acht maal de nummer 20 uit de Eerste Divisie, wat vier keer leidde tot drie punten. Onder andere tegen Jong AZ, de tegenstander van komende week. Begin 2019 rekenden de geel-zwarten met een duidelijke overwinning af met het beloftenteam (6-2), dat toen onderaan stond.

Als je kijkt naar de afgelopen tien seizoenen wordt het beeld minder rooskleurig. Roda speelde sinds 2011 twintig keer tegen de nummer laatst en verloor tien van die twintig ontmoetingen.

Memorabel
Tussen die verliespartijen zitten best wat memorabele wedstrijden. Zo leidde een nederlaag op bezoek bij N.E.C. tot het ontslag van Ruud Brood, iets waarvan menigeen gelooft dat het heeft geleid tot de degradatie in datzelfde seizoen. Roda kwam op 14 december 2013 nog met 0-2 voor in De Goffert, maar verloor toch met 4-3.

Of wat te denken van de verliespartij die de Kerkradenaren in januari 2015 in Waalwijk leden? De nummer twee van de Jupiler League kende toen het begin van een dramatische serie door met 3-0 ten onder te gaan op bezoek bij RKC. In de weken daarna volgden pijnlijke verliespartijen tegen Fortuna Sittard en MVV.

Ook overwinningen
Het is echter niet alleen maar kommer en kwel, want de nederlaag tegen Den Bosch is niet de enige 7-0 die we in de lijst terug vinden. Op 17 december 2011 boekte Roda zijn grooste Eredivisie-overwinning, toen Excelsior op bezoek kwam in het Parkstad Limburg Stadion. Onder andere twee doelpunten van Arnaud Sutchuin Djoum droegen bij aan die monsterscore. En ook dit seizoen haalde Roda nog een keer flink uit tegen de hekkensluiter, toen de ploeg van Jurgen Streppel op bezoek ging aan de Krommedijk (0-5).

Al met al lijkt het te veel om te zeggen dat Roda echt last heeft van een hekkensluitervloek, maar dat wedstrijden tegen de nummer laatst bepaald geen zekerheidje zijn, is ook wel duidelijk. Voor dit seizoen hoeft Roda zich in ieder geval geen zorgen meer te maken: beide wedstrijden tegen de huidige nummer 20, FC Dordrecht, zijn immers al achter de rug.

Roda JC tegen de nummer laatst sinds 2011/2012:
Winst – 7
Gelijk – 3
Verlies – 10
Doelsaldo – 33-34 (-1)

Foto: Roda JC Live