“Moeilijk om enige lijn te ontdekken in wat ze nou aan het doen zijn”

Roda JC maakt zich op voor een tweeluik tegen Helmond Sport, dat uiteindelijk de opmaat moet zijn naar een succesvolle play-off-finale tegen MVV of SC Cambuur. Twee oud-trainers zijn zeker niet verrast over de moeizame sportieve positie waarin de Kerkraadse club verkeert.

Brood: “Betalen nu de tol”
Ruud Brood, die hoofdcoach was bij zowel Roda JC als mede-nacompetitiedeelnemer NEC, stelt dat beide clubs het onheil over zichzelf hebben afgeroepen. “Beide clubs hebben geen consistent beleid gevoerd en daar betalen ze nu de tol voor”, aldus Brood in Voetbal International. “Bij Roda is het heel moeilijk om enige lijn te ontdekken in wat ze nu aan het doen zijn. In de winterstop halen ze negen spelers en wat daar in de leiding allemaal gebeurt, is helemaal niet meer te volgen.”

De huidig assistent-trainer van PSV koestert geen wrok tegen zijn beide ex-werkgevers, ondanks dat hij bij Roda JC de laan werd uitgestuurd. Sommigen zien het vertrek van Brood als het begin van de neerwaartse spiraal die tot op de dag van vandaag aanwezig lijkt te zijn. Brood: “Ik heb met mensen binnen beide clubs nog geregeld contact, het is niet leuk om te zien hoe het nu met Roda en NEC gaat. Helemaal omdat het zulke fantastische clubs kunnen zijn.”

Vloet: “Wij deden de clubcultuur geen geweld aan”
Ook Wiljan Vloet werkte in Kerkraadse én Nijmeegse dienst. Tussen 2002 en 2005 leidde hij Roda naar tweemaal een zesde en eenmaal een achtste plaats in de Eredivisie. Vloet ziet dat er weinig van de club is overgebleven sinds zijn vertrek uit het Parkstad Limburg Stadion. “Roda JC herken ik helemaal niet meer terug. Wij haalden met Sergio en Cristiano ook wel artiesten, maar we zorgden altijd voor een sausje Koempel-mentaliteit. Wij deden de clubcultuur geen geweld aan, dat gebeurt nu wel. Zowel NEC als Roda JC betaalt de prijs voor hun gevoerde beleid.”

Foto: Roda JC Live