Voorbeschouwing | Helmond Sport opnieuw het juiste medicijn?

Morgen (donderdag) speelt Roda JC de eerste van mogelijk vier wedstrijden waarvan het hoopte dat het ze niet zou hoeven afwerken. Het opent de play-offs om promotie en degradatie op bezoek bij Helmond Sport. Een nu al beladen tweestrijd, niet alleen vanwege de belangen, maar ook vanwege het onderlinge verleden.

Wederopstanding
Het vertrouwen is wel eens groter geweest in Kerkrade. Roda JC ging afgelopen zondag op alle vlakken kopje onder bij Vitesse (3-0) en moest dat bekopen met het afzakken naar de zeventiende plek op de ranglijst. Het gaat te ver om te spreken van een crisis, maar het moge duidelijk zijn dat Yannis Anastasiou en de zijnen als aangeschoten wild de play-offs ingaan. Niet zo heel lang geleden ging Roda JC door een nog veel dieper dal dan het nu in zit: in april 2015 ging de toenmalig nummer drie van de Jupiler League met maar liefst 6-0 kopje onder bij Sparta, nadat de weken en maanden ervoor al pijnlijke zeperds tegen onder meer MVV, Fortuna, Telstar en FC Oss hadden opgeleverd. Het betekende het einde van coach René Trost bij ‘zijn’ club en het duo Plum-Vrede mocht het seizoen afmaken. De eerstvolgende tegenstander destijds voor het tweetal: Helmond Sport. Roda herpakte zich op grootse wijze en zorgde in het eigen stadion voor een show: 7-0, mede door een hattrick van Mitchel Paulissen.

Verbetering noodzakelijk
Paulissen gaan we morgen sowieso niet in actie zien, maar een nieuwe opleving tegen de Helmonders zou Roda morgenavond goed uitkomen. Ondanks de behaalde 20 punten in de tweede seizoenshelft is het team van Anastasiou er niet in geslaagd om constante prestaties neer te zetten en was er ook regelmatig een dosis geluk nodig om tot driepunters te komen. De 3-0 nederlaag bij Vitesse was één van de dieptepunten, want ondanks het kwaliteitsverschil schortte het bij de Kerkradenaren ook aan een pro-actieve spelopvatting, een over-mijn-lijkmentaliteit en koelbloedigheid in de afronding. Factoren die stuk voor stuk ook cruciaal gaan zijn in de nacompetitie, ook al eindigde Helmond Sport in de reguliere competitie ‘slechts’ als dertiende. De rood-zwarten troefden in de eerste play-off-ronde Almere City af door met 4-2 en 0-2 te winnen. In het thuisduel kwam de formatie van Roy Hendriksen terug van een 0-2 achterstand, dus over veerkracht heeft met in Hellmond niet te klagen. De meest recente onderlinge ontmoeting met de geel-zwarten werd ook maar ternauwernood gewonnen door de Limburgers: Rigino Cicilia was in de slotfase de gevierde man toen hij op 27 september 2014 de 1-2 tegen de touwen werkte.

Beeld van Roda’s laatste bezoekje aan de Helmondse voetbaltempel. (Roda JC Live)

Weerzien 
Er lopen nog een aantal oude bekenden rond in Helmond. Zo staat Marc Höcher er sinds dit seizoen voor de tweede keer in zijn carrière onder contract. De buitenspeler speelde ruim twee seizoenen in dienst van Roda JC en ondanks dat hij lang niet altijd kon rekenen op een basisplaats, zal de Roda-achterban onder meer zijn fraaie goals tegen Vitesse en MVV niet vergeten zijn. Op dit moment is Höcher bij Helmond Sport op een zijspoor beland, door een aantal opgelopen virussen en een vermeend conflict met coach Hendriksen. Toen Höcher in 2013 naar Kerkrade kwam, stond Marcel van den Bunder als algemeen directeur aan het roer bij de Koempelclub. De twee hebben elkaar nu opnieuw getroffen in Helmond, waar Van den Bunder sinds januari dezelfde functie vervult. Bij Roda zorgde Van den Bunder voor een gedeeltelijk succesvolle sanering en ging de club er op commercieel gebied op vooruit, maar op sportief gebied zakte de club onder zijn bewind weg in het rechterrijtje en werd die sportieve achteruitgang besloten met de eerste degradatie in de clubgeschiedenis. Van den Bunder (en zijn technisch directeur Vlemmings) werd afgeserveerd door de Raad van Commissarissen en er moest uiteindelijk nog een rechtszaak aan te pas komen totdat de beide partijen definitief van elkaar verlost waren.

Wedstrijdinformatie: Helmond fit, Roda uitgedund
Helmond Sport treedt Roda JC met opgeheven hoofd tegemoet. Na het succesvolle tweeluik tegen Almere City gaf coach Hendriksen zijn team twee dagen vrijaf om uitgerust, maar fit de confrontatie met de Eredivisionist aan te kunnen gaan. Hij kan over een nagenoeg fitte selectie beschikken: alleen de gebruikelijke eerste keeper Ferhat Kaya en de rappe aanvaller Charlton Vicento zijn niet fit genoeg. Ook Marc Höcher zal opnieuw buiten de wedstrijdselectie worden gelaten. Het is de verwachting dat dezelfde elf namen de wei in mogen die vorige week Almere City aftroefden.

Vermoedelijke opstelling: Van Gassel – Verkennis, Warmolts, Van Koesveld, Justiana – Bourdouxhe, Edwards, Braber – Thomassen, Ten Den, Zeldenrust.

Bij Roda JC konden we aan het begin van deze week een aantal namen wegstrepen: Simon Church en Thanasis Papazoglou zijn inmiddels weer naar hun vaderland vertrokken omdat zij niet over de gewenste mentaliteit bleken te beschikken. Mitchel Paulissen mag zich ook pas weer in de loop van volgende week melden bij het eerste elftal, naar aanleiding van zijn KNVB-schorsing en de disciplinaire straf die de club hem heeft opgelegd. Op Simeon Raykov wordt eveneens vanwege zijn mentaliteit geen beroep meer gedaan, in zijn geval ook niet in een mogelijke finalewedstrijd. Ook Frederic Ananou ontbreekt, maar om een positieve reden: hij is naar Zuid-Korea afgereisd om daar met Duitsland deel te nemen aan het WK Onder-2o. Tegenover al die afwezigen staat ook de terugkeer van een drietal spelers: Jens van Son is vanuit de beloften overgeheveld naar het eerste elftal. Bovendien lijken Ard van Peppen en Mohamed el Makrini inzetbaar, zij lieten tegen Vitesse nog verstek gaan vanwege lichte blessures. Al met al komt het erop neer dat Anastasiou nog vijftien veldspelers tot zijn beschikking heeft. Het is nog even afwachten welke keuzes de oefenmeester precies gaat maken.

Vermoedelijke opstelling: Van Leer – Milec, Kum, Werker, Van Peppen – Auassar, Van Hyfte, Ajagun – Rosheuvel, Schahin, Badibanga. 

Scheidsrechter is Martin van den Kerkhof. Hij fluit op Sportpark De Braak (Lavans Stadion voor de commerciëlen onder ons) om 18:30 uur voor de aftrap. Het duel is live te volgen via FOX Sportss én uiteraard het verslag van @RodaJClive op Twitter: www.twitter.com/rodajclive.