“Moeten laten zien dat we wel degelijk kunnen voetballen”

Roda JC-coach René Trost en zijn spelersgroep bevinden zich momenteel in zwaar weer. Het team pakte sinds de winterstop nog geen enkel punt in de Jupiler League en delfde het onderspit tegen 3 ploegen uit het rechterrijtje. Vanavond gaat Roda op bezoek bij nummer 2 FC Eindhoven. Trost: “We moeten ons zien te herpakken.”

“Je krijgt her en der wel wat over je heen”
3-0 (RKC-uit), 1-3 (Fortuna-thuis) en 3-1 (MVV-uit) zijn de harde cijfers voor de ploeg die nog niet geheel uit haar winterslaap lijkt te zijn ontwaakt. Dat de laatste twee nederlagen werden geleden tegen de streekrivalen uit Sittard en Maastricht, maakt de zaak er alleen maar pijnlijker en zorgt ervoor dat de druk vanuit de achterban wordt opgevoerd. Coach René Trost: “Je krijgt her en der wel wat zaken over je heen, dat hebben we zeker na MVV-uit gemerkt. Daar moet je boven proberen te staan, je moet er wel wat mee doen, maar ook niet mee dan dat. Dat hoort bij het voetbal, en zeker als je leidinggevende bent, ben je de eerste waarnaar gekeken wordt.”

Volgens de oefenmeester is een combinatie van factoren de oorzaak voor de dramatische reeks resultaten. “Tegen Fortuna verliezen we de wedstrijd op persoonlijke fouten, maar we hebben ook best veel wedstrijden achter elkaar gespeeld. Dan is ook de vraag of je iedere wedstrijd fysiek helemaal in orde bent geweest. Het is het totaalplaatje wat dit teweeggebracht heeft. Het zijn in principe nog altijd dezelfde spelers met dezelfde voetbalkwaliteiten, maar op de een of andere manier sluipt dat er dan toch in, wel heel extreem bij ons, want 3 wedstrijden verliezen van ploegen waar je normaal gesproken van zou moeten kunnen winnen is natuurlijk heel vervelend.”

Kritische én positieve benadering
Het is de vraag hoe een technische staf daar dan mee moet omgaan. Trost beaamt dat het een dubbele benadering vereist. “Enerzijds probeer je de druk bij de spelers weg te halen, aan de andere kant moet je je spelers ook confronteren met het feit dat het zo is. Na RKC-uit bijvoorbeeld hebben we behoorlijk bij elkaar gezeten, dat dat natuurlijk niet kan. Maar er komt ook een fase waarin je meer van het positieve moet uitgaan.” Dat impliceert niet dat er gedaan wordt alsof er niets aan de hand is. “Natuurlijk moet je kritisch zijn en kijken of een ander het wellicht beter kan doen, om weer de juiste formule te vinden om de twee komende wedstrijden tot een goed einde te brengen.

De beloning voor drie dompers tegen laaggeklasseerde tegenstanders is twee wedstrijden tegen twee van de best voetballende ploegen in de competitie: FC Eindhoven en FC Volendam. De Brabanders hebben zelfs 3 punten meer vergaard dan de Kerkradenaren en hebben de tweede plek op de ranglijst overgenomen, terwijl Volendam Roda op één punt in de nek hijgt. Trost: “Nu spelen we tegen ploegen die bovenin mee draaien, tegen ploegen waar we kunnen laten zien dat we wel degelijk kunnen voetballen. We moeten ons zien te herpakken en de weg naar boven zien te vinden. Daarmee gaan we tegen Eindhoven beginnen.”

Foto: Roda JC Live archief