Na staking boekt Roda zwaarbevochten zege op Jong PSV

Roda JC heeft een moeizame zege op Jong PSV geboekt. In Kerkrade werd met 2-1 gewonnen, door doelpunten van Maximilian Schmid en Enrique Peña Zauner.

Hoewel er geen eerste elftalspelers uit Eindhoven waren meegekomen, verscheen PSV toch in een alleraardigste opstelling in het Parkstad Limburg Stadion. Zo speelden met Jason van Duiven, Emmanuel van de Blaak, Jesper Uneken en Mohamed Nassoh enkele grote talenten mee. Binnen zes minuten zorgden die talenten voor een vroege voorsprong. Na geklungel in de Roda-defensie kon Uneken een voorzet van Nassoh terugleggen op Van Duiven. Die stond volledig vrij, twijfelde niet en schoot hard raak.

Na die treffer was Roda even van slag, en dat gold niet alleen voor de spelers. Vanuit de Koempeltribune werd het nodige vuurwerk het veld op gegooid, waardoor de wedstrijd voor ruim tien minuten werd stilgelegd. Op de fanatieke tribune was het sowieso de hele wedstrijd onrustig. Diverse spandoeken, gericht aan veiligheidscoördinator Bart Sevenich, werden getoond en verder werd er nauwelijks sfeer gemaakt.

Grote moeite
Ook na de onderbreking had de ploeg van Bas Sibum de grootste moeite met Jong PSV, dat de grootste kansen kreeg. Vijf minuten voor rust werd Roda echter in het zadel geholpen, toen Zauner na een prima dieptepass doorbrak en opstoomde richting de PSV-goal. Doelman Niek Schiks kwam uit, was te laat en vloerde Zauner. Dat leverde hem een rode kaart op en gaf Roda de regie in de wedstrijd. Nog voor rust zorgde Schmid vervolgens voor de gelijkmaker, op aangeven van Rodney Kongolo.

In de tweede helft drukten de Kerkradenaren door, want al na vijf minuen kwam Roda op voorsprong. Ditmaal was het Zauner, nog een aanvaller die lang niet had gescoord, die een voorzet van Boyd Reith keurig in de verre hoek schoof. Daarmee leken alle omstandigheden perfect om uit te lopen naar een ruime zege, maar het liep anders. Naarmate de wedstrijd vorderde, namen de irritaties bij Roda toe en nam het niveau af. Het was Jong PSV dat de beste kansen kreeg en in de laatste tien minuten zelfs volledig dominant was. Aan Koen Bucker was het te danken dat Roda niet alsnog tegen puntverlies aanliep: de doelman had een uitstekende redding in huis op een uithaal van Tygo Land.

De moeizame zege was wel erg welkom, zeker gezien de uitslagen op de andere velden. Roda loopt in op Willem II en nestelt zich steviger op de tweede plaats van de ranglijst.

Foto: Roda JC Live