Top/Flop | Ajax – Roda JC Kerkrade

Dat Roda JC bij Ajax de derde nederlaag op rij leed, kon geen verrassing heten. Ondanks de 5-1 uitslag bood het team van Robert Molenaar echter een helft lang uitstekend weerstand tegen de Amsterdammers, maar in de tweede helft ging het alsnog de boot in. Wat was er Top, wat was er Flop? Dat lees je in deze rubriek.

TOP
Eerste helft: In de eerste 45 minuten was aan niets te zien wie de nummer 2 en wie de hekkensluiter van de Eredivisie was. Sterker nog, Roda creeerde de beste kansen voor de rust en beloonde zichzelf met een 0-1 voorsprong. Dat hadden u, ik, Ajax en de niet volle Arena waarschijnlijk voor aanvang van de wedstrijd niet voorspeld. Dat het verval in de tweede helft té groot was is een feit, maar de eerste helft geeft wel vertrouwen.

Dani Schahin: Dit seizoen vaak (al dan niet terecht) bekritiseerd, maar de spits stond in Amsterdam zijn mannetje. Mocht veelvuldig in zijn eentje opboksen tegen drie Ajax-internationals, maar fungeerde als een prima aanspeelpunt. Ook in de luchtduels kon hij prima concurreren met de heren Veltman en De Ligt. Een doelpunt zou Dani helemaal in het goede zadel helpen.

Spelopvatting ten opzichte van eerdere ’toppers’: Nee, we hebben het niet over de drie Toppers die vaker de Arena onveilig maken, maar de top-tegenstanders waartegen Roda het opnam. In de wedstrijden tegen PSV, FC Utrecht en AZ zagen we vaak een Roda dat teveel ontzag had voor de tegenstander en dat had in die duels een averechts effect op de uiteindelijke uitslag. Van dat ontzag was tegen Ajax geen sprake, zeker in de eerste helft: Roda durfde met 4/5 mensen uit te breken en Jannes Vansteenkiste stoomde continu op langs de zijlijn. Dat is prijzenswaardig.

Hakim Ziyech slingert een corner richting het Roda-doel. (Roda JC Live)

FLOP
Ashton Götz: De rechtsback viel zondag een aantal keren gruwelijk door de man. Nog voordat zijn persoonlijke tegenstander Justin Kluivert zijn eerste treffer binnenschoot had de Roda-verdediger de Ajacied al een aantal keren kinderlijk eenvoudig uit zijn rug laten weglopen. Dat Kluivert uiteindelijk een hattrick liet noteren, was naast diens individuele klasse ook vooral te danken aan het feit dat Götz meer een pion dan een opponent was: hij was bij alle drie de goals in geen velden of wegen te bekennen.

Ajax’ gelijkmaker: De 1-1 van Ajax viel op het slechtst denkbare moment: in de laatste seconde voor het rustsignaal. Die treffer was een regelrechte klap in het gezicht voor Roda en het is een totaal ander gevoel waarmee een team dan de catacomben in gaat. De tegengoal viel te gemakkelijk en had, een seconde voor rust, hoe dan ook voorkomen moeten worden. Ajax kon dat zetje, achteraf gezien, heel goed gebruiken om in de tweede helft Roda alsnog haar wil op te leggen.

Aanpassingsvermogen: Goed, die 1-1 lag dus voor de rust in het mandje, maar na de pauze liet Roda zich pas écht te kijk zetten door de Amsterdammers. Een omzetting die te verwachten viel – namelijk de switch van een 4-3-3 formatie naar een 3-4-3 opstelling – werd Roda op alle fronten te machtig: de technische staf liet na om zelf een extra middenvelder in de ploeg te brengen op het moment dat je voelde dat Roda de wedstrijd ontglipte, en in het veld losten de spelers het qua bezetting ook niet op. Dan ben je, zoals René Trost zou zeggen, een vogeltje voor de kat. En dat bleek in de score.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 6 – Vijf tegentreffers zijn er teveel, ongeacht de tegenstander. Toch pakte Hidde twee keer een 1-op-1-situatie. Stond bij een aantal tegengoals wel érg aan de grond genageld.
Ashton Götz: 4 – Zie ‘Flop’
Christian Kum: 5 – Goede goal, is altijd een gevaar bij standaardsituaties. Stond verdedigend echter in de tweede helft een aantal keren te slapen als het gaat om mandekking.
Adil Auassar: 6 – Afstemming met Kum verliep niet altijd optimaal. Wel overall een degelijke wedstrijd afgeleverd. Belangrijk in de passing en in de coaching.
Jannes Vansteenkiste: 6,5 – Speelde met lef en stoomde vaak op langs de lijn. In verdedigend opzicht ontstond er bovendien weinig Ajax-gevaar aan zijn kant.
Mohamed el Makrini: 5,5 – Bijna trefzeker, maar dat mocht niet zo zijn. Leek Ziyech behoorlijk in de tang te hebben, maar kreeg het gaandeweg de wedstrijd niet meer gebolwerkt.
Tsiy Ndenge: 6 – Behoorlijk anonieme wedstrijd. Wel opnieuw duidelijk geworden dat zijn kracht in de omschakeling ligt. Mag desalniettemin iets ‘dwingender’ spelen.
Mario Engels: 6 – Heeft iets onvoorspelbaars en dat vindt een tegenstander niet leuk. Tempo mag iets hoger, maar is vrijwel altijd sterk aan de bal.
Simon Gustafson: 5 – Leverde op de Ajax-helft meer ballen in dan hem lief is. Dat het erin zit is duidelijk, maar het was niet de sterkste wedstrijd van ons creatief brein.
Gyliano van Velzen: 4 – Net als tegen AZ een weinig verheffend optreden. De overtuiging lijkt bij het leeuwendeel van de acties te ontbreken. Dan blijft ook het rendement uit.
Dani Schahin: 6,5 – Zie ‘Top’.