Nabeschouwing | Beter Roda weet Venlose muur te slechten

Vrijdagavond boekte Roda JC haar derde overwinning in het kalenderjaar 2015. Provinciegenoot VVV-Venlo kwam nog wel op voorsprong in het Parkstad Limburg Stadion, maar uiteindelijk eiste de thuisclub – terecht – de drie punten voor zich op via goals van Ramos en Edwin Gyasi. Roda JC Live blikt terug op deze belangrijke zege.

Roda had eerder deze week het verlossende woord gekregen dat Anco Jansen niet geschorst zou worden naar aanleiding van zijn rode kaart in het uitduel bij MVV Maastricht, waardoor coach René Trost de speler vrijdagavond in zijn basisopstelling als spits kon posteren. Daarbij werd Jansen geflankeerd door de beide broertjes Gyasi, waardoor Nayib Lagouireh zijn plekje kwijtraakte. Daarnaast maakte Arjan Swinkels in het hart van de verdediging zijn basisdebuut in dienst van de club, hetgeen ten koste ging van Bart Biemans.

Verdedigende organisatie
De 9856 toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion zagen dat de thuisploeg lering had getrokken uit de openingsfase bij Jong Ajax (carnavalsmaandag), waar men na een kwartier spelen tegen een 3-0 achterstand aankeek. De defensieve organisatie was tegen de Venlonaren namelijk vele malen beter verzorgd. Opmerkelijk was dat linkspoot Ramos als rechter centrale verdediger speelde, terwijl rechtspoot Swinkels als linker centrale verdediger opereerde, een rolverdeling die we eigenlijk bijna altijd omgedraaid zien. Het eerste echte gat dat in de defensie viel werd meteen uitgebuit door de gasten, maar een sprint en een daaropvolgende tackle van Swinkels op Van Crooy voorkwamen doelgevaar ten koste van een corner. Diezelfde corner zou de aanleiding vormen voor de openingstreffer. Abdelaziz Khalouta was zijn persoonlijke tegenstander Mitchel Paulissen te snel af en kopte de 0-1 via de onderkant van de lat voorbij de verbouwereerde Bram Verbist. Daar stond het in verdedigend opzicht dus iets minder.

Khalouta zet VVV-Venlo in de 22e minuut op een 0-1 voorsprong. (Pro Shots)
Khalouta zet VVV-Venlo in de 22e minuut op een 0-1 voorsprong. (Pro Shots)

Het was des te meer reden voor VVV-Venlo om zich terug te trekken tot de eigen 16 en de bal aan Roda te laten, dat dit zo nu en dan beantwoordde met een fraaie aanval over meerdere schijven. Dat deed het vanaf de eerste minuut al en de spaarzame VVV-uitbraken kwamen tot stand wanneer een snelle lange bal van achteruit wél bij aanvalsleider Platje belandde. De 0-1 tussenstand was dan ook ietwat tegen de verhouding in en Roda wist dat het vol aan de bak moest tegen het team van Maurice Steijn. VVV had sinds de winterstop nog geen enkel duel verloren, stond op een virtuele eerste plek in periode 3 en incasseerde in het kalenderjaar 2015 slechts 3 tegentreffers in 6 duels. De vierde tegengoal, en dus de 1-1 in deze wedstrijd, liet desalniettemin niet zo lang op zich wachten, want in de 28e minuut kopte aanvoerder Guy Ramos, op aangeven van Hicham Faik, de bal met een boogje over Mäenpää in de verre hoek. In het vervolg van de eerste helft was Roda ook de bovenliggende partij, maar schoten uit de tweede lijn brachten VVV nog niet aan het wankelen. Dat deden de Venlonaren wel toen Roda in de laatste paar minuten van het eerste bedrijf drie maal opdook in de doelmond van Mäenpää, maar gescoord werd er niet. Mitchel Paulissen had misschien wel móéten scoren toen hij het leerwerk voor zijn voeten kreeg, maar hij schoot naast.

Surrogaatderby
Het met zo’n 200 supporters gevuld uitvak, dat na de openingstreffer nog sarrend Danke Bitte scandeerde richting de Koempeltribune, zal dan ook het meest tevreden zijn geweest met de 1-1 ruststand. Overigens hebben we vrijdag wel gezien dat er een verschil is tussen een derby en een ‘derby’. De onderlinge duels met VVV werden in de Eredivisie veelal gebombardeerd tot ‘Limburgse derby’s’, bij gebrek aan duels met de streekgenoten Fortuna en MVV. Gisteren viel er, zeker wanneer we dat afzetten tot de recente ontmoetingen met de rivalen uit Sittard en Maastricht, amper van een derbysfeer te spreken. De publieke belangstelling was zoals gezegd beduidend lager (de wedstrijden tegen MVV en Fortuna in het PLS werden eerder dit seizoen beide door minstens 13.000 toeschouwers en een bomvol uitvak bezocht, vrijdag werd de 10.000 niet gehaald), er waren weinig verhitte persoonlijke duels binnen de lijnen en van een confrontatie tussen de beide supportersgroepen is nooit sprake geweest. Dit was geen derby, maar, zoals dat zo mooi gezegd wordt, een surrogaatderby.

Ard van Peppen komt vrij voor het VVV-doel. Hij zou later tegen een gele kaart en een schorsing voor het uitduel bij NEC oplopen. (Pro Shots)
Ard van Peppen komt vrij voor het VVV-doel. Hij zou later tegen een gele kaart en een schorsing voor het uitduel bij NEC oplopen. (Pro Shots)

Enfin, ook surrogaatderby’s duren 90 minuten. Dus door naar de tweede helft. Het wedstrijdbeeld veranderde na de theepauze amper. VVV-Venlo zou het liefst een kasteelmuur bouwen rondom het eigen strafschopgebied en dan om de 10 minuten Platje vanuit een van haar kanonnen lanceren. Maar aangezien arbiter Lindhout tamelijk inconsequent floot (aan beide kanten), zou hij daar ongetwijfeld een overtreding bij kunnen waarnemen, dus bleven we gewoon 11 tegen 11 voetballen, met voornamelijk Roda aan de bal. De beide Gyasi’s kregen op de vleugels met grote regelmaat de mogelijkheid om hun acties te maken, maar zoals dat in hun spel opgesloten zit leidde dat tot veelvuldig balverlies tussen een aantal geslaagde acties door. Een andere methode om het doel onder vuur te nemen bleken schoten uit de tweede lijn, waar met name Faik zich regelmatig voor meldde. Toen na een uur spelen er nog steeds een 1-1 op het scorebord prijkte, bracht Trost Frank Demouge (ten koste van Raymond Gyasi) binnen de lijnen om sneller dichtbij het doel in balbezit te kunnen komen. An sich een prima tactische zet, maar de winnende goal zou op een andere wijze ontstaan.

Beslissende treffer
Die treffer zou namelijk verzorgd worden door twee jonge spelers die in de afgelopen weken een basisplaats in het elftal hebben verworven. Mitchel Paulissen gaf vanaf de eigen speelhelft, uit de draai, een uitstekende lange bal over zo’n 40 meter richting Edwin Gyasi. Die toverde individuele actie nummero zoveel uit de hoge hoed, kwam op Robben-achtige wijze naar binnen en joeg de bal hard voorbij Mäenpää in de verre hoek; 2-1 na 69 minuten. Eindelijk had Roda de wedstrijd ook op het scorebord in handen. Het was dan wel geen groots duel, maar op de voorsprong viel niets af te dingen. Het hardwerkende VVV ging nog wel op zoek naar de gelijkmaker, maar behalve een scrimmage waar men een strafschop had kunnen krijgen en een schotje van Platje bleef écht gevaar voor het doel van Verbist uit.

VVV-goalie Mäenpää heeft het nakijken bij de kanonskogel van Edwin Gyasi. (Pro Shots)
VVV-goalie Mäenpää heeft het nakijken bij de kanonskogel van Edwin Gyasi. (Pro Shots)

Door de overwinning behoudt Roda de tweede plek op de ranglijst. Volgende week gaat men op bezoek bij de koploper, N.E.C. Nijmegen. Zij verdedigen dan in Stadion de Goffert een voorsprong van 14 punten op de mede-degradant uit Kerkrade. Roda zal het dan zonder Ard van Peppen moeten doen; hij incasseerde tegen VVV zijn 5e gele kaart in dit seizoen en is daardoor automatisch geschorst.

Beoordelingen
Verbist: 7 – Kon weinig beginnen tegen de 0-1. Vervolgens zijn werk gedaan op de momenten dat dat moest. En dan krijg je een 7.
Monteyne: 7 – Draaide goed mee en droeg ook aanvallend zijn steentje bij. Geen reden om Dijkhuizen weer op te gaan stellen.
Swinkels: 7,5 – Of het een duidelijke verbetering is t.o.v. Biemans? Weten we nog niet. Speelde sterk samen met Ramos, maar soms ietwat onbehouwen.
Ramos: 7,5 – Straalde rust en controle uit, dat is wel eens anders geweest. Scoorde bovendien en vormde een betrouwbaar duo met Swinkels.
Van Peppen: 7 – Aardig potje. Alleen niet heel handig om die gele kaart te pakken. Was geen absolute noodzaak en mist nu NEC-uit.
Faik: 7,5 – Inmiddels een onmisbare kracht voor dit team. Dynamisch, hard als het moet, en bovendien met een goed schot.
Van Hyfte: 7 – Er ging wel eens wat mis, maar wederom een solide wedstrijd van deze kilometervreter. Werkte weer hard.
Paulissen: 7 – Speelde een ongelukkige eerste helft, maar streek de plooien glad in de tweede. Uitstekende assist bij de 2-1.
Raymond Gyasi: 6,5 – Speelde wisselvallig in zijn eerste duel als basisspeler. Werd wel flink afgedekt, maar haalde weinig rendement uit zijn acties.
Jansen: 7 – Er lijkt nog meer in te zitten dan we vrijdag zagen. Desalniettemin een goed duel, alleen opletten op het hakballen-quotum.
Edwin Gyasi: 7 – Ook veel mislukte acties, maar uiteindelijk toch bepalend met een schitterende goal. Een grillige speler met potentie, dus.

Foto’s: Pro Shots