Nabeschouwing | Bezinning gevraagd na kerstavondsof in Rotterdam

Op kerstavond voetballen, het was een vreemd tafereel. De Kuip, die bij lange na niet vol zat; slechts achttien uitsupporters. Daar kwam de ingecalculeerde nederlaag ook nog eens bij, waardoor werknemers van Roda JC met een kater aan het konijn konden.

Terwijl de eerste mis in Zuid-Limburg ten einde loopt, kunnen de spelers van Roda JC hun zonden opbiechten aan de verslaggevers, die van hun familie weggehouden zijn voor de laatste wedstrijd van het jaar 2017. De Kerkradenaren zijn zojuist met 5-1 onderuitgegaan tegen landskampioen Feyenoord. Daarmee is er progressie zichtbaar ten opzichte van vorig jaar (5-0), vooral te danken aan de genade van de Rotterdammers.

Klassenverschil
Dat Roda tot de 88e minuut nog alle kans had om in ieder geval een spannend slot te creëren, was eigenlijk van de zotten. Het klassenverschil tussen beide ploegen was in de eerste helft gigantisch, waarbij twee factoren ervoor zorgden dat het bij rust slechts 2-0 stond: falende Feyenoord-aanvallers en doelman Hidde Jurjus. Een combinatie van beide zorgde ervoor dat de ruststand reeds na vier minuten bereikt was, toen Jurjus al tweemaal kansloos was geweest op inzetten van Jørgensen en Toornstra.

Fréderic Ananou zei na afloop treffend, dat de instelling waarmee Roda aan de wedstrijd begon onjuist was. Compleet overlopen werden de Kerkradenaren in het eerste bedrijf, waarbij ballen op schandalige wijze werden ingeleverd en de voorhoede van Feyenoord op stuitende wijze vrij werd gelaten.

Ander gezicht
In de tweede helft liet Roda vervolgens een ander gezicht zien. Daardoor werd de thuisploeg ook verrast, want na vijftig minuten kopte Simon Gustafson, eigendom van Feyenoord, knap raak. Krap twee minuten daarna kreeg Mario Engels een kans op de gelijkmaker, maar Brad Jones stond in de weg. Ook na de 3-1, vlak daarna, waren er nog kansen genoeg op een aansluitingstreffer voor Roda JC, maar die waren ditmaal niet besteed aan Gustafson, Schahin en invaller Vancamp. In de tweede helft was Feyenoord wél effectief en deed het wat Roda had moeten doen: scoren uit die enkele kansen.

Beide ploegen hadden echter recht op een enkele kans meer, maar daar wilde scheidsrechter Jochem Kamphuis niet aan. De arbiter floot een redelijk lachwekkende wedstrijd, waarbij hij niet minder dan drie duidelijke strafschoppen niet besloot te geven. Twee handsballen van Daryl Werker werden niet bestraft, evenals een duidelijke overtreding van Renato Tapia op Mikhail Rosheuvel. Vermoed werd dat Kamphuis met zijn hoofd al bij de kerststol zat, maar al te scherp was het optreden van de fluitist in ieder geval niet.

Wanprestatie
Desondanks hoeft Roda de schuld absoluut niet op de scheidsrechter af te schuiven. Hetgeen vertoond werd in de eerste helft was een regelrechte wanprestatie. Robert Molenaar gaf voor aanvang van de competitie aan, dat hij verwachtte na de winterstop het gewenste spel te kunnen spelen met zijn elftal. Dit leek daar in de verste verte niet op. Het kwaliteitsarme elftal kon het in De Kuip absoluut niet bijbenen, omdat niet iedereen in zijn beste doen was. Alleen dan heeft dit elftal kans op een punt tegen een team als Feyenoord.

Wanneer je als team dat slechts één helft kan opbrengen, is er geen eer te behalen. Het is zeker niet voor het eerst dat Roda één fatsoenlijke en één miserabele helft weet te spelen. Die inconsistentie behoort een aandachtspunt te zijn, buiten het feit dat afspraken consequent niet worden nagekomen en dat de onrust bij de eerste foute pass al in het elftal sluipt.

Terwijl de concurrentie uitloopt, blijven Roda, en gelukkig ook Sparta, ploeteren. De ontwikkelingen in de winterstop zullen dan ook voor een groot deel het verloop van de competitie bepalen. Twee versterkingen worden verwacht in Kerkrade. Voor iedereen die Roda liefheeft, is het te hopen dat dit ook daadwerkelijke toevoegingen zijn. Dat ze nodig zijn, is een ding dat zeker is.

Header: Roda JC Live