Nabeschouwing | Degradatiespook nestelt zich weer in Kerkrade

Terwijl VVV in een ware Limburgse topper afstand nam van MVV, in de strijd om rechtstreekse promotie naar de Eredivisie, strijdt de zelfbenoemde provincietrots tegen degradatie. In een ijskoud Nijmegen was het zoeken, hard zoeken naar aanknopingspunten, en bleef menig supporter met slechts één vraag achter: waar houdt dit op?

Kansloos na twee pingels
Als je de statistieken er na afloop bij pakt, lijkt het nog niet eens zo erg. Roda had 63% balbezit en schoot 8 keer (N.E.C. 10), waarvan 4 keer op doel, tegenover 7. Dat klinkt niet als een kansloze wedstrijd. Desondanks leek het er na de 1-0 geen moment op dat de Kerkradenaren zich nog terug zouden knokken in de wedstrijd. Een oliedomme actie van Daryl Werker, die de laatste tijd zo solide speelt, zorgde voor de eerste penalty. Tien minuten na rust lag de bal opnieuw op de stip, ditmaal was Fréderic Ananou de schlemiel. Overdreven, want daar leek weinig aan de hand. Het was echter meer dan genoeg om te zorgen voor een kansloze missie voor de bezoekers.

Ananou keerde terug in het elftal, na maanden blessureleed, omdat Werker al voor rust naar een rode kaart aan het solliciteren was. Het was een uitzonderlijk vroege wissel van Anastasiou, die voor de verandering rond de 70ste minuut al door zijn wissels heen was. Ze waren ditmaal zowaar allemaal begrijpelijk, geen rare keuzes van de keuzeheer. Die maakte na afloop voor de camera’s van FOX een radeloze indruk. Veelzeggend was het dat onmiddellijk na afloop van de wedstrijd nog niemand van Roda wilde reageren. En dat roept dus die ene vraag op: waar zijn de aanknopingspunten om te denken dat dit goed komt?

Gregor Breinburg benut de tweede penalty voor N.E.C. (Roda JC Live)

Toevalsvoetbal
Daarnaar is het lang zoeken. Over de grond zag het er af en toe nog wel aardig uit, maar daarbuiten? Lange ballen kwamen niet aan, voorzetten waren waardeloos, vrije trappen werden op kansrijke posities verprutst… Spits Papazoglou was vorige week tegen Feyenoord opvallend balvast, maar daar was nu weinig van over. Geen enkele veldspeler sprong er op een positieve manier tussenuit. Benjamin van Leer hield Roda met enkele reddingen wederom langer in de wedstrijd, op het veld was geen enkel aanknopingspunt te zien om vertrouwen te houden in een positief resultaat.

Ook het inbrengen van Dani Schahin en Mitchel Paulissen bracht niet het gewenste resultaat. Roda speelde aanvallend, drukte door en scoorde zelfs. Dat doelpunt van Paulissen werd afgekeurd, al was op de beelden lastig te zien of het nou buitenspel was of niet. Optimisten zullen de nederlaag van de geel-zwarte brigade dan ook afschuiven op twee arbitrale dwalingen, maar dat verhult de gigantische problemen waarin Roda zich bevindt niet.

De Kerkradenaren zijn nu wederom hekkensluiter in de Eredivisie. Het veldspel is, zoals Limburgs Dagblad-journalist Roel Wiche terecht stelde, gebaseerd op pover toevalsvoetbal. Fatsoenlijke buitenspelers met een goede voorzet behoren niet tot de selectie en toch blijft Anastasiou vasthouden aan een 4-3-3-systeem. Bij gebrek aan aanvoer vanaf de zijkanten, wordt er dan voor de lange bal gekozen. Soms won Papazoglou zijn kopduel, maar vaker niet, en als hij de bal door kon koppen, was er geen aansluiting voorhanden. Er is geen verbetering te ontdekken, en dat is met het oog op komend weekend zorgelijk. Excelsior komt naar Kerkrade, en als daartegen geen punten worden gepakt, wordt overleven zonder nacompetitie steeds moeilijker, en onwaarschijnlijker.

Degradatiespook
Anastasiou, die week bij week radelozer lijkt te worden en ‘hard werken’ blijft prediken, verwacht komende week een versterking. Bryan Verboom zat tegen N.E.C. nog op de bank, maar kan volgende week als basisklant worden verwacht – al lag het probleem niet bij Ard van Peppen. Met een vernieuwde, verbeterde linkerflank zou Roda dan de resterende vijftien wedstrijden vol vertrouwen in moeten gaan. Totdat die bevrijdende overwinningen er komen, is er echter maar één, spijkerharde conclusie te trekken: het degradatiespook is weer ingetrokken in de burelen van het Parkstad Limburg Stadion.

Foto: Roda JC Live