Nabeschouwing | Déjà vu-gevoel in degradatiestrijd

Na het laatste fluitsignaal van arbiter Kuipers zakken meerdere spelers van Roda JC van ongeloof onderuit op de kunstgrasmat. Zojuist is er, net als bij Sparta, een 0-2-voorsprong weggegeven. Duur puntverlies voor een ploeg in het heetst van de degradatiestrijd.

De overeenkomsten met de uitwedstrijd op Spangen zijn legio. Ook toen kwam Roda binnen een tijdsbestek van nog geen vijf minuten op een comfortabele voorsprong en was dat redelijk uit het niets. Ook toen raakte Roda, na een tactische omzetting bij de thuisploeg, het initiatief volledig kwijt, mede door onbegrijpelijke wissels van Yannis Anastasiou. En ook toen vertrokken de meegereisde fans uiteindelijk gedesillusioneerd naar huis, met niet drie punten, maar slechts één punt op zak.

Tot zover lijkt Roda dus geen vooruitgang te hebben geboekt sinds die zonnige novembermiddag in Rotterdam. Sterker nog, de twee Roda-goals kwamen toen nog van ‘nieuwelingen’ (Kum en Mytides). Nu leken Paulissen en Van Hyfte het vonnis over Heracles te vellen, zoals ze dat op 31 mei 2015 ook al over NAC Breda deden. Het moest komen van de oude, vertrouwde jongens, in aanvallend opzicht. Van het leger versterkingen mochten alleen El Makrini en Van Velzen aan de aftrap verschijnen.

Het zijn de enigen die vooralsnog bewijzen van meerwaarde te zijn. Van Velzen toonde zich al een stuk gevaarlijker dan Rosheuvel, en zeker dan Paulissen op een linksbuitenpositie. Laatstgenoemde was nu dan weer gelegenheidsrechtsbuiten, door de blessure van Beni Badibanga. El Makrini lijkt de verfijndere versie van Rutjes, de ruwere versie van Auassar. Iemand met een betere techniek dan Rutjes, maar die als het nodig is ook flink de beuk erin kan gooien.

Anastasiou verzuchtte na afloop dat zijn team geen echte ijzersterker heeft, die gevraagd wordt in situaties als deze. Die heeft hij echter wel, maar die haalde Yannis zelf naar de kant. In de laatste tien minuten verkoos hij, onbegrijpelijk genoeg, de verfijnde Auassar boven de soms botte El Makrini. Een zacht gezegd opmerkelijke keuze, evenals het inbrengen van Ognjen Gnjatic. Pas net bij de selectie, het Nederlands niet machtig, in een fase van het duel waarin communicatie essentieel is. Bovendien liet hij zich in de maling nemen door de tweemaal scorende Samuel Armenteros.

En ja, Kuipers en Roda bleek andermaal een ongelukkig huwelijk. Bij beide doelpunten had de internationaal vermaarde scheidsrechter kunnen of moeten fluiten, maar liet hij dat na. Deze ‘nederlaag’ wijten aan hem is echter veel te gemakkelijk.

De problemen zitten dieper. Een team, dat als het dan scoort, zenuwachtig wordt en zich geen raad weet met de situatie. Een coach, die dan geen oplossing weet of sturing kan geven, en wellicht gebonden is om de nieuwelingen speeltijd te geven. Als de concurrenten dan punten pakken, wordt het een lastige race tegen degradatie. In dat kader is de wedstrijd tegen Go Ahead Eagles van aanstaande vrijdag cruciaal.

Vanavond verschijnt op www.rodajclive.nl ook de rubriek Top/Flop.

Foto: Roda JC Live