Top/Flop | Heracles Almelo – Roda JC Kerkrade

In de gebruikelijke rubriek Top/Flop kijkt Roda JC Live, normaliter twee dagen later, terug op de meest recentelijk gespeelde wedstrijd. Drie positieve en drie negatieve zaken worden uitgelicht en verder komen de traditionele spelersbeoordelingen aan bod. Deze keer kijken we terug op het 2-2 gelijkspel in het Polman Stadion in Almelo van afgelopen zaterdagavond.

TOP
Initiële verdedigende organisatie: goed, natuurlijk speelde Heracles in de eerste helft ronduit belabberd en zonder enige inspiratie. Maar toch, de aanvalslinie van de Almeloërs is vanuit hun perspectief helemaal geen vervelende, dus dan kan toch gezegd worden dat de verdediging van Roda JC Kerkrade zich prima staande wist te houden – het laatste deel van de wedstrijd daarbij buiten beschouwing gelaten.

Doelpunten uit het niets: we hoeven uiteraard niet voor de zoveelste keer terug te komen op het scoringsprobleem dat Roda dit seizoen maar in z’n greep lijkt te blijven houden. Toch is er twee weken na de 4-0 op Excelsior nog meer licht aan de horizon, getuige het tweetal haast uit het niets gevallen doelpunten in Almelo. Het schot van Paulissen was dan misschien een ‘lucky’, hij zat wel. De pegel van Van Hyfte was er een om in te lijsten en een doelpunt die we hem vaker op die manier hebben zien maken. Dat willen we vaker zien, Tom!

Aanwezigheid Jeroen: Roda JC Live maakt er een traditie van om elke wedstrijd met minstens één redacteur aanwezig te zijn. Het gebeurt echter zelden dat onze redacteur op afstand, de reden zegt het meteen al, bij een wedstrijd kan zijn. Het was deze speelronde slechts de tweede keer voor hem. Met meer mensen aanwezig zijn in het stadion loont: het geeft een betere kijk op de wedstrijd, wat de analyses naderhand ten goede komt. Verder benoemen we dit bij ‘Top’ omdat het weleens lastig is om aan de eigen voorwaarden van een rubriek te voldoen. Maar toch, het is een leuk gegeven.

FLOP
Verdedigen Armenteros: het gebeurt niet vaak dat een speler of groep spelers zowel positief als negatief in deze rubriek wordt uitgelicht, maar we ontkomen er dit keer toch echt niet aan. Nadat Heracles Robin Pröpper inbracht werden de Heraclieden aanvallend gevaarlijker. Hoewel dat natuurlijk zorgde voor meer druk op de defensie van Roda JC, was het onbegrijpelijk om te zien hoe uitgerekend de topscorer van de zwart-witten zo vrij werd gelaten bij de uiteindelijke gelijkmaker in de wedstrijd. Wat ons betreft is dat dan ook een weggegeven doelpunt. In de huidige situatie op de ranglijst kan zo’n fout een gigantische impact hebben op de club.

Beslissing laten liggen: hoewel een gelijkspel met twee doelpunten in Almelo op papier heel niet slecht is, voelt het voor Roda JC toch aan als twee verloren punten. Niet enkel vanwege de weggegeven 0-2 voorsprong, maar ook omdat tussen de 0-2 en 1-2 Dani Schahin een werkelijk gigantische kans op 0-3 wist te verprutsen. Met een derde doelpunt in amper een kwartier tijd had de beslissing vrijwel zeker daar geweest en had de situatie op de ranglijst er mogelijk een stuk rooskleuriger uitgezien voor Roda. Nu leek het missen door Schahin het kantelpunt in de wedstrijd te zijn, want vlak erna schoot Armenteros de 1-2 binnen. De rest is geschiedenis.

Wisselbeleid Anastasiou: het slecht aflopen van de slotfase van de wedstrijd had te maken met meerdere factoren, maar we mogen niet langs het wisselbeleid van trainer Yannis Anastasiou heen kijken. De ingebrachte Gnjatic ging de fout in bij de gelijkmaker van de Heraclieden en, hoewel dat natuurlijk niet te voorzien was, was het wel een eigenlijk vreemde wissel. Schahin zat immers al ruim over z’n houdbaarheid heen voordat hij eruit werd gehaald. Verder worden er vraagtekens gezet bij het wisselen van El Makrini voor Auassar, want juist El Makrini worp zich op als een echte breker op het middenveld, terwijl Auassar zijn kwaliteiten daar niet liggen. Dat schopte de organisatie op het middenveld danig in de war.

Beoordelingen
Benjamin van Leer – 6: had in het eerste bedrijf weinig te doen en bij beide doelpunten van de Heraclieden kon er weinig gezegd worden over het optreden van Van Leer. Degelijk.
Martin Milec – 5: er had misschien meer voetbal naar voren in gezeten bij Milec. Toch wist hij zijn flank aardig schoon te houden.
Frederic Ananou – 6: prima wedstrijd waarin het voor verdedigers eigenlijk überhaupt niet al te lastig was.
Daryl Werker – 5: zat er bij de gelijkmaker niet geheel lekker bij. Speelde verder redelijk, maar niet bijzonder.
Ard van Peppen – 6,5: was weer flink druk met van alles en nog wat, zonder daarbij zijn verdedigende taken te vergeten. Netjes.
Abdul Ajagun – 6: er kwam dreiging van Ajagun vandaan zonder dat het gevaarlijk werd, iets dat we eigenlijk te vaak zeggen dit seizoen.
Mohamed El Makrini – 6,5: was zeer fel in de duels maar moest daarbij wel op zijn tellen passen. Kan van meerwaarde worden in de zware duels tegen directe concurrentie.
Tom van Hyfte – 6,5: het fraaie zondagsschot mocht er voor een zaterdagavond zeker zijn. Viel positiever op dan voorgaande weken.
Mitchel Paulissen – 5,5: hopelijk was het optreden tegen Excelsior geen eenmalig hoogtepunt, maar in Almelo zat er weinig kleur in het spel van Paulissen.
Dani Schahin – 6,5: kon in de duels prima uit te voeten maar had over de hele wedstrijd weinig te duelleren. Dan is uitblinken natuurlijk lastig.
Giliano van Velzen – 5,5: rende zich rot maar tot een gevaarlijke actie kwam het niet.