Nabeschouwing | Dominant Roda maakt het zichzelf nog even lastig

Gisteren sloot Roda het bewogen jaar 2014 af met een 3-1 zege op FC Den Bosch. De Kerkradenaren legden bij vlagen vloeiend combinatievoetbal op de mat, maar kwamen in het laatste kwart van het duel nog onnodig in de problemen. Uiteindelijk leverden voornamelijk een zeer vroege treffer, een zeer late treffer, een rechtsback met aanvallende kwaliteiten en een uitstekende stand-in onder de lat drie punten op voor de manschappen van René Trost. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op de laatste wedstrijd in 2014.

De thuisclub kende in de aanloop naar de ontmoeting met de Brabanders enkele personele problemen. De normaal gesproken eerste keeper Bram Verbist (hamstringblessure) en basisspits Frank Demouge (kniekwetsuur) bleken niet inzetbaar en werden in het basiselftal vervangen door respectievelijk Benjamin van Leer en Johan Plat. Het waren echter niet de enige wijzigingen die Trost ten opzichte van het duel met N.E.C. doorvoerde; Rigino Cicilia en Nathan Rutjes moesten hun plekje afstaan aan Nayib Lagouireh en Marc Höcher. Zo verscheen er een elftal, gehuld in fraaie zwart-gele centennial-tenues, aan de aftrap dat meer ingericht was op verzorgd positiespel dan opportunistisch vechtvoetbal. Positief voor Roda was dat aan de kant van FC Den Bosch routinier Anthony Lurling wegens een schorsing niet inzetbaar was.

Vol gas uit de startblokken
Wie verwachtte dat Roda zich na de domper van vorige week schuchter zou opstellen in haar volgende duel, had het mis. De Kerkradenaren lieten er bepaald geen (kunst)gras over groeien en nog voordat één van de Bosschenaren de bal geraakt had, lag ‘ie al achter doelman Heemskerk in het netje. Een indraaiende vrije trap van Marc Höcher werd binnengelopen door Henk Dijkhuizen, die daarmee alweer zijn vierde competitietreffer liet aantekenen; niet slecht voor een rechtsback! Zo werd Den Bosch direct met de neus op de feiten gedrukt en de Brabanders konden derhalve direct in de achtervolging. Daar kwam in balbezit weinig van terecht bij de ploeg van Ruud Kaiser, die bij balverlies alle moeite hadden om de omschakeling van Roda af te stoppen. Wanneer de bal rondging in de Roda-verdediging, hadden de geel-zwarten (oké, zwart-gelen) aanvankelijk moeite om de vrije man te vinden in het speelveld dat klein werd gehouden door de achterste linie van Den Bosch. Werd die man in de as wél gevonden, dan leidde dat meestal direct tot een goede scoringskans. Zo mochten binnen het openingskwartier zowel Ard van Peppen als Marc Höcher alleen op weg naar keeper Heemskerk, maar eerstgenoemde schoot naast, terwijl laatstgenoemde zijn inzet op de lat uiteen zag spatten.

De Limburgse dominantie zette zich in het restant van de eerste helft voort. Kansen kwamen er voor Ramos (kopte over uit een corner), Pluim (schoot over na een prachtige door hemzelf opgezette aanval) en Lagouireh, die op de voor hem zo karakteristieke wijze gevaar kon stichten wanneer hij eens niet twee persoonlijke tegenstanders had. Het tweede doelpunt werd desalniettemin gemaakt door opnieuw Dijkhuizen. Nadat de Den Bosch-verdediging de bal niet weg kon werken na een standaardsituatie, bracht Biemans het leerwerk terug in de doelmond, waar Henkie er als de kippen bij was om af te drukken. Met Pluim als effectieve spil tussen de linies en actieve spelers op de flanken was het veldspel nauwelijks vergelijkbaar met het spelconcept tegen N.E.C., met de kanttekening dat de tegenstander van gisteren natuurlijk van een andere orde was. De bezoekers, die aan de overkant Van Leer alleen testten met een afstandsschot van Boulghalgh, mochten blij zijn dat de marge bij rust slechts 2 doelpunten was. Het zal gestormd hebben in de kleedkamer, want met 2 nieuwelingen aan het begin van de tweede helft werd duidelijk dat Den Bosch voornemens was om het over een andere boeg te gaan gooien.

Een uitzinnige Henk Dijkhuizen heeft zojuist zijn tweede doelpunt binnen een halfuur gescoord. Bij Den Bosch kijkt men verslagen toe.
Een uitzinnige Henk Dijkhuizen heeft zojuist zijn tweede doelpunt binnen een halfuur gescoord. Bij Den Bosch kijkt men verslagen toe.

Geen hattrick, wel een tegentreffer
Dat leek vlak na de hervatting meteen succesvol, want de eerste kans was ook voor de gasten; het schot van Belterman ging echter over. Aan de overkant ging Dijkhuizen intussen rustig door met gevaar stichten; blijkbaar waren twee treffers niet voldoende reden voor de defensie van FC Den Bosch om die gast met rugnummer 17 eens onschadelijk te maken bij dode spelmomenten, getuige het feit dat Henkie de gelegenheid kreeg om een gooi te doen naar een hattrick; hij kopte vrijstaand echter van dichtbij over. Ook ‘stylist pur sang’ Johan Plat miste even later vlak voor het vijandelijke doel, want de uitstekend keepende Heemskerk had een katachtige reactie in huis op de doelpoging van de spits. Den Bosch was derhalve nog steeds niet definitief kapot gespeeld, en het slaagde er een kwartier voor tijd wonderwel in om Van Leer het nakijken te geven; een fraaie plaatsbal van Belterman vond nog wel de paal op zijn weg, maar uit de rebound kon invaller Mols de 2-1 binnenschieten. Zo kreeg het op dat moment mat acterende Roda de rekening gepresenteerd, want doordat het haar eigen kansen niet afrondde was de voorsprong nu nog maar nihil en keerde het geloof terug bij de tegenstander.

Roda werd teruggedrongen op de eigen helft en werd aan het wankelen gebracht. Van Leer keerde een schot van Tahapary, even later teisterde Maguire het aluminium boven de doelman met een werkelijk formidabel afstandsschot en toen Boulghalgh van binnen het vijfmetergebied mocht afronden, was het opnieuw doelman Van Leer die zijn team op de been hield. Toen zijn collega Heemskerk in de slotminuut besloot om bij een corner mee naar voren te gaan in een ultieme poging om de gelijkmaker te forceren, kon Roda uitverdedigen en schoot Pluim vanaf de middenlijn de bal richting het lege doel, waar Nathan Rutjes als een ware 100-meter loper twee tegenstanders voorbij sprintte om het beslissende zetje te geven; vervolgens nam hij alle tijd om zijn eerste treffer in dienst van Roda uitbundig te vieren. Het was het laatste wapenfeit in een duel dat Roda al meermaals op slot had moeten gooien voordat Den Bosch überhaupt de gelegenheid kreeg om een aansluitingstreffer te maken. En hoewel het positiespel er goed uitzag en er op voetballende wijze een schat aan kansen werd gecreëerd, waren er uiteindelijk dode spelmomenten en een leeg doel nodig om daadwerkelijk tot scoren te komen. Desalniettemin gaat het team van Trost nu op positieve wijze, met 44 punten, de winterstop in en weet het dat het halverwege de competitie volop meedoet voor promotie naar de Eredivisie.

Nathan Rutjes is twee tegenstanders te snel af en werkt de 3-1 tegen de touwen.
Nathan Rutjes is twee tegenstanders te snel af en werkt de 3-1 tegen de touwen.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 7,5
Eens te meer is gebleken dat we momenteel over 2 keepers beschikken die aan elkaar gewaagd zijn. Was in het slotkwartier belangrijk met een aantal cruciale reddingen en had zo zijn aandeel in de zege. En dan mag je best wat langer over je uittrappen doen.
Henk Dijkhuizen: 7,5
Is naarmate de competitie vorderde steeds meer in zijn element gekomen. Heeft nu al 5 treffers op zijn naam staan, een ongekend aantal voor een rechtsback. Maar behalve zijn doelpunten speelde Henkie ook verdedigend gewoon een prima pot.
Bart Biemans: 6,5
Assist bij de tweede Roda-goal was natuurlijk een prettig momentje. Verder heeft Bart een redelijk anonieme wedstrijd gespeeld. Won hier en daar z’n duels, leverde hier en daar een bal in, maar over het algemeen gewoon de constante factor die je wil hebben in je defensie.
Guy Ramos: 7
Speelde een lekkere wedstrijd, onder meer door een handvol effectieve ingrepen bij uitbraken van Den Bosch. Won verder vrijwel ieder kopduel waar hij bij betrokken was en scoorde ook nog bijna. Niet veel op aan te merken.
Ard van Peppen: 7,5
Had in verdedigend opzicht weinig moeite om zich staande te houden en kon dus weer naar hartenlust de middenlijn oversteken. Had wel moeten scoren, maar dat is een linksback vergeven. Goede voorzetten en ook nog een prima solo in de tweede helft.
Hicham Faik: 6,5
Speelde beter dan in de afgelopen wedstrijden het geval was, daar zijn we uiteraard blij mee. Toch lijkt er meer in deze jongen te zitten. Koos een aantal keren te makkelijk voor de veilig pass achteruit. Positionering en loopacties waren daarentegen uitstekend.
Tom van Hyfte: 7,5
Zoals Frijns al terecht aanhaalde bij zijn wissel; de kilometervreter verdiende een applaus. De onmisbare schakel op het middenveld bracht Höcher en Pluim vaak in stelling en was telkens zijn tegenstander te snel af.
Nayib Lagouireh: 7
Het was enigszins verrassend dat hij een basisplek kreeg (zijn eerste sinds 20 september), maar hij stelde absoluut niet teleur. Continu dreigend en ondanks een dubbele mandekking kwam hij nog tot effectieve acties ook.
Wiljan Pluim: 8
Verkeerde in de afgelopen periode in een vormdip, maar daar was tegen Den Bosch niets van te merken. Fluwelen balbehandeling, mooie passes én ging fysieke duels aan. Speelde sterk tussen de linies en scoorde bijna van 50 meter.
Marc Höcher: 6,5
Leverde goede voorzetten en corners af en het samenspel met Van Peppen verliep weer zoals we dat zagen tegen onder meer MVV. En daar worden we blij van. Moet wel wat minder gemakkelijk naar de grond gaan om, veelal zonder succes, een vrije trap te claimen.
Johan Plat: 7
Moest veel in de bal komen, en presteerde in dat opzicht naar zijn mogelijkheden. Droeg zijn steentje bij aan de combinaties. Was lekker geweest wanneer hij zijn terugkeer had opgeluisterd met een doelpunt, maar was ongelukkig in de afronding.

Foto’s: Pro Shots