Roda JC weer ingedeeld in categorie I

De KNVB heeft Roda JC Kerkrade bij haar vierjaarlijkse rangschikking van de clubs in financiële categorieën in categorie I geplaatst. Dat betekent dat de financiële situatie van de Kerkradenaren zeer zorgelijk is. Roda JC is hiermee ‘gedegradeerd’ uit categorie II.

Degradatie
De plaatsing in categorie I, waar Roda JC Kerkrade twee jaar geleden nog uit ontsnapte, betekent wederom een grote stap terug voor de club. Het houdt in dat de KNVB de complete financiële huishouding van de geel-zwarten onder toezicht gaat plaatsen. Ook zal de directie een stappenplan moeten opzetten, waarin zij zal uiteenzetten hoe de club van plan is binnen drie jaar naar categorie II te ‘promoveren’ en daar dan structureel te blijven.

Volgens 1Limburg heeft de club dit seizoen een begrotingstekort van € 1,3 miljoen, wat al eerder bekend was. Wat nog niet eerder bekend was, is dat de club vorig seizoen uiteindelijk een tekort had van maar liefst € 2,7 miljoen. Dat is een hoop meer dan de € 700.000 die begroot stonden. Algemeen directeur Wim Collard geeft in gesprek met Dagblad de Limburger de verklaring. “Het gros van het twee miljoen euro hogere tekort heeft te maken met hoger uitgevallen personeelskosten: die vielen bijna anderhalf miljoen euro hoger uit dan verwacht. We hebben twee trainers ontslagen en in de winter drie spelers aangetrokken. Bovendien hebben we afscheid genomen van een aantal werknemers, wat soms het nodige geld heeft gekost.”

Verzachting
De verkoop van Guus Hupperts heeft de financiële pijn nog een beetje verzacht. “Zonder zijn verkoop was het financiële tekort zelfs € 3,5 miljoen geweest. Dat wil trouwens niet zeggen dat hij voor acht ton is verkocht, want door makelaarskosten krijg je per saldo niet de hele verkoopsom.” Op de Roda JC-site is de verklaring te lezen voor de rest van het hoger uitgevallen tekort. Daar worden nog het medewerkerstevredenheidsonderzoek genoemd en de financiële gevolgen daarvan en een extra afschrijving op niet voor de club geschikte software.

Collard geeft in de regionale krant aan dat het weinig had gescheeld of de Trots van het Zuiden had wel in categorie II mogen blijven. Zij moesten aan de KNVB namelijk de jaarcijfers toelichten, maar werden daarbij op één punt in het ongelijk gesteld. De Kerkradenaren hadden namelijk de opbrengsten van de verkoop van de commerciële afdeling aan Sportfive meteen in zijn geheel bij de baten gerekend, maar dat mocht niet. Aangezien het contract voor tien jaar loopt, moeten die opbrengsten namelijk over tien jaar aan de batenkant uitgesmeerd worden.

Mede door de hogere toeschouwersaantallen, zijn de verwachte inkomsten dit seizoen hoger dan verwacht. Zij komen uit op ongeveer zeven miljoen euro. De uitgaven vallen echter ook hoger uit dan verwacht. Dit komt mede door de selectie, die duurder is dan verwacht. Enkele dure spelers, zoals Frank Demouge, hadden in de zomer immers eigenlijk verkocht moeten worden, maar dat is uiteindelijk niet gebeurd. Toch zijn er geen problemen met het betalen van bijvoorbeeld de salarissen. Crediteuren stellen zich volgens Collard schappelijk op.

Vooruitzichten
Het negatief eigen vermogen bedraagt na dit seizoen, met het aanstaande verlies, 6,6 miljoen euro. Collard legt uit dat dit opgelost zal moeten worden door een betere exploitatie en door transferinkomsten. Bij promotie zou er volgend seizoen een “aanzienlijke winst” geboekt kunnen worden, maar bij een langer verblijf in de Jupiler League zal de club zich moeten richten op het behalen van een sluitende begroting. Die ligt er voor volgend seizoen wel al, ook als Roda niet promoveert. Toch wordt het dan een lastig verhaal. “Nu zitten we nog in een flow wat betreft sponsoren en supporters. Bij een tweede jaar in de Jupiler League zal dat niet meer zo zijn. Dan komen de contracten van sponsors er waarschijnlijk heel anders uit te zien.”

Voor dit seizoen zijn er echter heel andere zorgen. Onlangs heeft de club de gemeente Kerkrade om uitstel van de huurbetaling gevraagd en daar moet een oplossing voor worden gevonden. “Anders wordt de situatie heel anders.” Wat betreft het aantrekken van spelers in de winterstop, is Collard heel duidelijk. “Er moeten spelers van ons verkocht worden of er moeten externe financiers komen. Anders is er niets mogelijk.”

Foto: Roda JC Live

Comments are closed.