Nabeschouwing | Eindelijk weer zorgeloze avond voor Roda JC

Een week van relatieve rust kende Roda JC in aanloop naar het duel tegen Helmond Sport. Een week afkoeling, na alle perikelen rondom Mauricio García de la Vega. Het leek vrijdagavond precies te zijn wat de selectie nodig heeft gehad.

Het was even wennen in het Parkstad Limburg Stadion. Bij de opkomst waren eens niet alle camera’s gericht op de bestuursloge, bovenaan de Noord-tribune. Geen Mexicaan of Rus waarop alle aandacht gevestigd was. Nee, de fotografen wendden zich tot de Koempel-tribune. Daar werd een gigantisch spandoek getoond ter gelegenheid van het tienjarig bestaan van de Ultras Kerkrade. Alleen al dat spandoek verdiende een mooie wedstrijd.

Vrij spel

Die kwam er ook. Toegegeven, Helmond Sport kwam fanatiek uit de startblokken en werd gevaarlijk uit een enkele voorzet, maar daar bleef het ook bij. Vanaf de 1-0 voetbalde Roda JC frank en vrij, zoals men dat in het Parkstad Limburg Stadion al een hele tijd niet had gezien. Een fraaie pass van Daryl Werker zette Roland Alberg vrij voor de doelman, en die faalde niet. 

Allebei zijn dat bepaald geen vanzelfsprekendheden. Werker valt nog wel eens uit de toon door onzuivere lange ballen en Iké Ugbo is de enige aanvaller die aangetoond heeft over scorend vermogen te bezitten. Des te fijner is het dat Roda ook eens won zonder de hulp van Ugbo, die twee grote kansen miste. 

Alberg miste nauwelijks kansen vrijdagavond. Eén doelpunt meer had niet misstaan, maar met zijn eerste doelpunten in jaren op Nederlandse bodem loodste de aanvaller Roda langs Helmond. Drie goals in de eerste 50 minuten, en dat terwijl Alberg niet eens honderd procent fit was. Sterker nog, als Nicky Souren niet ziek zou zijn afgehaakt, had Alberg waarschijnlijk niet in de basis gestaan. Een beter visitekaartje kon hij niet afgeven.

Ongekende luxe

Ook Roda’s andere buitenspeler behoort een van de dodelijkste spelers aan Kerkraadse zijde te zijn. Maar ook Jordy Croux wist tot nu toe dit seizoen nog niet het net te vinden, vooral ook tot zijn eigen grote frustratie. Die hatelijke nul wist hij te lozen tegen Helmond Sport, zij het met een gelukje. Waar het Croux tot nu toe vaak niet meezat, deed het dat nu wel: via een verdediger schoot hij de 4-0 tegen de touwen.

Hij besloot het te vieren met trainer Jean-Paul de Jong, die weinig te klagen had op deze avond. Vier goals: een ongekende luxe, waardoor Alberg een publiekswissel kon krijgen en jongeling Denis Schütte zijn debuut kon maken. Maar niet alleen aanvallend ging het goed, want Roda wist ook voor het eerst de nul te houden dit seizoen. Slechts één keer moest Tom Muyters serieus keeperswerk verrichten. Complimenten aan het adres van met name Niels Verburgh zijn dan ook op zijn plaats. De Belgische jongeling kreeg vorig seizoen flink wat kritiek te verduren, maar houdt zich tot nu toe kranig.

Stralende zon

En zo was het matig bezette stadion eindelijk weer eens een toneel van vreugde. De winst werd gevierd met de tevreden Koempel-tribune, die het voetbal zag dat zo vaak gemist werd de afgelopen seizoenen. De winst brengt Roda op de eerste plaats in de nog prille periode, maar een goed begin blijft het halve werk. Ook een veelzeggende statistiek: 4-0 winnen in eigen huis was sinds januari 2017 niet meer gelukt. Op de herfstachtige zondagochtend brak een stralende zon door boven Kerkrade. 

Foto: Roda JC Live