Nabeschouwing | Eredivisieverschijnselen voor resultaatloos Roda in Twente

Ruim 25.000 toeschouwers, groot verval bij Roda JC en uiteindelijk een Kerkraadse nederlaag (3-1) in de Grolsch Veste, en scheidsrechter Siemen Mulder die de club niet gunstig gezind blijkt: met terugwerkende kracht lijkt er niet zoveel bijzonders te melden over FC Twente – Roda JC. Het enige opvallende: de wedstrijd werd in de Keuken Kampioen Divisie gespeeld.

Zekerheden
Want voor de bovenstaande factoren geldt hetzelfde als voor een woedende reactie van Max Verstappen bij een tijdstraf: het zijn zekerheden in het leven. Dat er 26.100 supporters de Grolsch Veste vulden is prijzenswaardig en eigenlijk identiek aan het aantal Tukkers dat bij Eredivisie-wedstrijden de weg naar het stadion wist te vinden. Het resultaat is een kolkende ambiance die de formatie van Marino Pusic daadwerkelijk een steun in de rug geeft. Tegelijkertijd was het niveau dat Roda haalde tijdens de wedstrijd – na een sublieme openingsfase – bij vlagen niet om over naar huis te schrijven, iets dat op bezoek in Enschede in de afgelopen jaren meer dan eens het geval is geweest én dat verval is ook in de afgelopen twee wedstrijden in de Keuken Kampioen Divisie een tendens gebleken – ondanks de knappe 2-1 overwinningen die tegen Jong Ajax en Almere City geboekt werden. Historisch gezien is het een voorspelbare nederlaag: acht van de laatste tien FC Twente – Roda JC’s werden door de geel-zwarten verloren, de andere twee duels eindigden in een gelijkspel.

Doorslaggevend
Dat zijn twee elementen die ertoe leidden dat FC Twente uiteindelijk in eigen huis met de drie punten aan de haal ging. Een derde factor is zojuist al genoemd, en ondanks dat scheidsrechter geen doelpunten maken of ballen van de lijn redden, vervulde Siemen Mulder toch een doorslaggevende rol bij deze ’topper’ in de Keuken Kampioen Divisie. Of het nu bewust is of niet, het is simpelweg een feit dat de arbiter driemaal heeft verzaakt een Twente-speler van het veld te sturen. Tom Boere had al in de openingsminuut op een rode kaart getrakteerd moeten worden om een druistige actie met gestrekt been, in de tweede helft was Mario Engels het slachtoffer van een opzichtige rotschop van de niet al te gepolijste Twente-back Ricardinho (wiens naam behoorlijk meer Seleçao-allure heeft dan het talent in zijn schoenen), waarna de dus niet van het veld gestuurde Boere in de slotminuten met een elleboogstoog ook Daryl Werker wist te vellen, wat opnieuw niet tot een rode prent leidde.

Controverse
Zo was de man in het zwart de boeman bij Roda JC, en dat is zeker niet voor het eerst het geval. Met deze wedstrijd meegerekend leverden drie van de vier laatste Roda-wedstrijden waarbij Mulder de fluit hanteerde, de nodige controverse op. In september 2017 was er weinig tot geen ophef over zijn optreden bij FC Utrecht – Roda JC (2-0), maar in mei 2017 eiste de arbiter wel een hoofdrol voor zich op. Hij verwees Mikhail Rosheuvel na een relatief onrustige charge van het veld in de belangrijke play-off-thuiswedstrijd tegen Helmond Sport (1-1), waarin Roda met een man minder uiteindelijk met piepen en kraken uitschakeling wist te voorkomen. De rode kaart voor Rosheuvel werd na de wedstrijd geseponeerd door de tuchtcommissie. Enkele maanden eerder haalde de leidsman al de woede van het Roda-kamp op zijn hals toen hij een schuldbewuste Mohamed El Makrini na een weliswaar harde, maar zeker niet zo bedoelde overtreding onverbiddelijk richting de kleedkamers stuurde. Die kaart werd overigens niet geseponeerd. Nogmaals, we betichten de heer Mulder niet van een vooringenomenheid, maar de feiten zijn dusdanig opvallend dat ze het vermelden waard zijn.

Pas op de plaats
Los van de niet uitgedeelde kaarten had Roda zichzelf natuurlijk ook een hoop ellende kunnen besparen in de Grolsch Veste, met name bij de uiteindelijk beslissende 3-1. Een indraaiende corner met mensen bij de eerste paal, en een keeper, Tom Muyters, die weet dat de korte hoek voor hem móét zijn: die mag er niet op zo’n wijze in. Het gebeurde wel en dus was Bapoh de gevierde man aan Enschedese zijde. Daarmee leek het verzet van Roda al zo goed als gebroken en leek de ploeg mijlenver verwijderd van een comeback. Dat is uiteraard jammer, maar ook niet onoverkomelijk tegen de club die met afstand over de meeste middelen van de hele competitie beschikt. De ploeg van Robert Molenaar moet op dit moment een pas op de plaats maken en dat was, zeker vóórdat er gewonnen werd van Jong Ajax en Almere City, wel ingecalculeerd. Zes punten uit drie wedstrijden is gezien het programma nog steeds een prima balans.

Voorproefje
Met de terugkeer van Ognjen Gnjatic en de binnenkort fitte Tim Väyrynen krijgt Molenaar, die terecht nog niet content is over het voetbal dat zijn team overall tot dusver heeft laten zien, binnenkort zowaar de gelegenheid om wat aan zijn opstelling en bezetting te sleutelen. Dat was tot het afgelopen weekeinde door de smalte van de selectie zo goed als onmogelijk. Roda beschikt nog steeds over een beperkte spelersgroep, zowel kwalitatief als kwantitatief, maar die realiteit is al een tijdje neergedaald en mag dan ook niet verrassend zijn. Er is echter nog lucht naar boven en wellicht dat de wedstrijd tegen NEC, aanstaande zaterdag in het Parkstad Limburg Stadion, het eerste voorproefje een feit kan zijn.