Nabeschouwing | Furieuze starts leveren rivalen niets op

Tijdens een verhitte confrontatie hebben MVV en Roda JC elkaar donderdagavond geen pijn kunnen doen. In De Geusselt bleef het, ondanks enkele riante kansen aan beide kanten, 0-0. Roda JC Live blikt terug op deze wedstrijd.

Sfeer
Een derby zoals je hoopt en verwacht dat hij is. Dat leek het donderdag te gaan worden. Al ruim voor aanvang hing er een fantastische sfeer in Maastricht en vanaf een uur of zeven werd dat in het stadion voortgezet. Natuurlijk: veel gefluit bij alles dat geel-zwart was, veel gejuich bij alles dat rood-wit is. Nadat niemand minder dan Beppie Kraft het Mestreechs Volksleed ten gehore had gebracht, kon de derby der derby’s van start gaan.

Dat deed Roda, tot veler verbazing, met Henk Dijkhuizen in de basis. De rechtsback werd maandag bij de selectie gehaald en was meteen de vervanger van de zieke Martin Milec. Naast de ritmeloze verdediger mochten ook Ard van Peppen, Ognjen Gnjatic en Gyliano van Velzen weer eens vanaf het begin meedoen. Bij MVV startten de verwachte namen. Dat wilde zeggen: een voetballend MVV tegen een verdedigend Roda JC, als de beide ploegen hun lijn zouden voortzetten.

Furieuze starts
Wat dat betreft kwamen de Maastrichtenaren van een koude kermis thuis. In de eerste tien minuten werden zij volledig overrompeld door een furieus Roda, waardoor de gastheren bijna niet van de eigen helft af kwamen. Het leidde tot een storm aan corners en een grote kans voor Tom van Hyfte, die net naast schoot.

Vervolgens belandde de wedstrijd in een impasse. Waar de Kerkradenaren eerst voetballende oplossingen zochten, werd steeds vaker middels de lange bal naar Schahin gezocht. De Duitse spits won veel duels, maar oogde toch ook weer vaak traag en bij vlagen zelfs ongeïnteresseerd. In de tweede helft raakte hij na een aantal schwalbes, waarop de goed fluitende Pol van Boekel niet reageerde, dusdanig gefrustreerd dat hij een oliedomme gele kaart pakte: zondag is hij geschorst. Hierdoor verliest Roda een belangrijk aanspeelpunt in de aanval.

MVV kreeg het door het gebrek aan aansluiting bij Roda makkelijker, aangezien de bezoekers niet meer aan voetballen toe kwamen. Ook de Maastrichtenaren kregen zo in de eerste helft twee prima kansen, maar deze werden niet verzilverd. Na rust waren de rollen omgedraaid: de rood-witten kwamen furieus uit de startblokken en kregen meteen grote kansen, en weer ging na tien minuten de storm liggen. Met name N’Koyi miste al na drie minuten een gigantische kans.

De grootste kansen van de wedstrijd vielen echter daarna te noteren, aan Roda-zijde. Abdul Ajagun zag zijn inzet, na een uitstekende aanval, van de lijn gehaald worden. Ook Van Hyfte was nogmaals dicht bij een goal, maar zijn schot werd geblokt. Zo kwamen uiteindelijk beide ploegen niet tot scoren en daarom gaan beide ploegen blanco richting de wedstrijd van zondag. Dan zal Roda moeten winnen – bij elk doelpuntrijk gelijkspel promoveert MVV.

Beleving als wapen
Zeker is dat de Kerkradenaren met de verre ingooi van Dijkhuizen er een wapen bij hebben. Na zo lang uit de roulatie geweest te zijn, maakte hij sowieso een uitstekende indruk. Ook Van Peppen kwam prima terug na een tijdje bankzitten.

Al met al was het vooral prettig om te zien dat Roda voetbalde als een team, mét de benodigde beleving die in de afgelopen weken nogal eens ontbrak. Ook besloot men zich niet in te graven tegen de nummer zeven van de Jupiler League, maar werd er, waar dat kon, gevoetbald. Dit werd gemixt met de noodzakelijke verdedigende discipline, waarbij Adil Auassar opnieuw bewees dat hij in het centrum van de defensie goed uit de voeten kan.

Het is de beleving die je mag verwachten bij een wedstrijd van deze statuur, maar toch ook iets dat niet vanzelfsprekend is. Dat heeft het afgelopen seizoen wel bewezen. Het is nu zaak voor Roda om de koppen bij elkaar te steken en te zorgen dat er zondag een strijdplan ligt. Lange ballen pompen op de boomlange Schahin behoort niet tot de mogelijkheden. Er zal gevoetbald moeten worden, in een wedstrijd waarbij de druk volledig bij de thuisploeg ligt.

Hoe dan ook wordt het een hete middag in een vol Parkstad Limburg Stadion: 32 graden, de aartsrivaal op bezoek, en onvermijdelijk gaat er een beslissing vallen. Wie speelt er volgend seizoen in de Eredivisie?