Top/Flop | MVV Maastricht – Roda JC Kerkrade

Donderdag kon de eerste slag worden geslagen in Stadion De Geusselt, maar zowel MVV als Roda JC verzuimden om het netje te doen bollen. Dat wil niet zeggen dat het een saaie middag was; verre van dat, zelfs. In deze editie van Top/Flop komen onder meer Henk Dijkhuizen, Pol van Boekel, ‘supporters’ en spelersbeoordelingen aan bod.

TOP
Henk Dijkhuizen: Op 8 april 2016 scheurde Henkie zijn kruisband af, op bezoek bij PEC Zwolle. Een lange revalidatie volgde, een contractverlenging bleef uit, maar Dijkhuizen werkte op de achtergrond in Kerkrade hard aan zijn herstel. Dat je dan meer dan 13 maanden later verrassend terugkeert in de basis, en dan ook direct een uitstekende partij op de mat legt: fantastisch. Alsof ‘ie nooit is weggeweest. Hard werken en mentaliteit werden donderdagavond beloond.

Algehele inzet: Met die mentaliteit zat het sowieso wel goed bij de Kerkradenaren. Er verscheen een (gewijzigd) elftal op het veld waar energie, aanvalslust en lef in zat: met andere woorden, alles wat tegen Helmond Sport (en een reeks andere tegenstanders) ontbrak, zagen we nu wel terug. Bovendien voerde Roda nu eens zelf de regie in de openingsfase, waar dat in voorgaande duels zeker niet het geval was.

Pol van Boekel: Doe het maar eens, het hoofd koel houden in een stadion waar de vijandigheid op de tribunes hoogtij viert. Pol van Boekel deed dat uitstekend. De leidsman had van begin af aan grip op het duel dat binnen de lijnen dan ook fair zou verlopen. Ook toonde hij zich stellig bij alle tumult in de rust en weigerde hij de wedstrijd te hervatten totdat de situatie voldoende onder controle was. De beste Limburger bij deze burenruzie. 

FLOP
Relschoppers en aanpak MVV: We haalden het net al aan, de ongeregeldheden. Verwerpelijk gedrag van zogenaamde ‘supporters’ ontsierde de derby met name in de rust, die een halfuur langer duurde dan gepland. De Roda-aanhang reageerde weliswaar, maar de oproer ontstond bij MVV-‘aanhangers’, waarna Stadion De Geusselt al snel omgedoopt had kunnen naar het Sani-Dump Stadion. De aanpak van MVV om de veldbetreders en opruiiende figuren geen strobreed in de weg te leggen, deed bovendien de nodige wenkbrauwen fronsen.

Ognjen Gnjatic: In duel met Helmond Sport staken we nog de loftrompet over de in de verdediging sterk spelende Ognjen Gnjatic, maar in Maastricht verviel de middenvelder weer in oude fouten. Slordig in de passing en bij vlagen naïef in de positionering, waardoor hij eigenlijk geen enkele toegevoegde waarde voor Roda kon betekenen. Zo g(nj)aat het niet lukken voor onze Bosnische kameraad.

Verzuimd uitdoelpunt te maken: Beide ploegen hadden voldoende uitgelezen kansen om de score te openen; dat lukte echter niet voor zowel rood-wit als geel-zwart. Met name Abdul Ajagun verzuimde om Roda die belangrijke goal te brengen, waar ook Tom van Hyfte’s afronding niet afdoende bleek. Gevolg: Roda weet dat het zal moeten winnen in Kerkrade, want bij een MVV-treffer valt een gelijkspel positief uit voor de Sterrendragers. En dat lijkt ons nou niet zo’n goed idee.

BEOORDELINGEN
Benjamin van Leer: 7,5 Hield voor de grap zijn doel maar weer eens schoon. Hoefde niet veel ballen te pakken, maar oogde ijzersterk.
Henk Dijkhuizen: 8 – Zie ‘Top’
Daryl Werker: 7 – Vocht fraaie duels uit met MVV-targetman Patrick N’Koyi. Toonde zich een echte kerel in een duel voor echte kerels.
Adil Auassar: 7 – Bewees opnieuw een prima centrale verdediger te kunnen zijn. Hield zich prima staande tegen een stormend MVV.
Ard van Peppen: 6,5 – Terug in de basis na een tijdje afwezigheid. Was wederom degelijk op de plek waar we hem gewend zijn.
Ognjen Gnjatic: 4 – Zie ‘Flop’
Tom van Hyfte: 7,5 – Een verademing ten opzichte van vorige wedstrijden. Kwam weer vaker tussen de linies met kansen tot gevolg.
Abdul Ajagun: 5,5 – Kon zijn wapen – de snelle omschakeling – niet echt benutten. Miste bovendien dé kans voor een zo goed als leeg doel.
Mikhail Rosheuvel: 5,5 – Zorgde wel voor meer dreiging dan zijn collega op links, maar rendement was nihil. Tweede helft vrij anoniem.
Dani Schahin: 6 – Tweezijdige prestatie: sterk als aanspeelpunt voor de lange bal van achteruit, maar als spits amper voor doel aanwezig.
Gyliano van Velzen: 4,5 – Kon geen Maastrichtse keramiek-potten breken. Combinaties bleken amper succesvol en overtuiging ontbrak.

Header en foto: Roda JC Live