Nabeschouwing | Geen moment van verslapping geoorloofd in circus

Na het eerste duel van het tweeluik met Almere City FC is nog niets beslist. Op een dag waarin de gekste wedstrijden werden gespeeld in de Jupiler Play-offs, besloten Roda JC Kerkrade en Almere City FC te zorgen voor een doelpuntloze afsluiter.

Niet dat beide ploegen geen kansen hebben gehad; maar liefst vier keer werd het aluminium geteisterd in het propvolle Yanmar Stadion. Het was zo vol in Almere, dat de FOX-analisten maar langs het veld moesten gaan staan. Leunend tegen de boarding zagen zij een vermakelijke wedstrijd, die Roda geen enkele garantie biedt op een succesvol einde van de halve finale.

Ondanks een nederlaag tegen ADO Den Haag in de laatste speelronde, bood het spel van de laatste weken houvast. Met 15 doelpunten in de laatste 6 wedstrijden, was Roda een makkelijk scorende ploeg. Dat scheelde, want een uitdoelpunt (of meer) kan goud waard zijn in de knotsgekke mini-competitie aan het eind van het seizoen.

Des te teleurstellender was het, dat de voorhoede juist in die zo belangrijke wedstrijd in Almere niet thuis gaf. Met name in de eerste helft konden de bezoekers geen vuist maken tegen de thuisploeg, die niet zo zeer beter, maar vooral veel fanatieker was. Op felheid lieten de Kerkradenaren zich aftroeven, precies hetgeen waarvan je weet dat het beslissend kan zijn in de nacompetitie.

Niet gek was het dan ook dat trainer Robert Molenaar gedurende de eerste helft bijna uit zijn vel sprong van woede. Vloekend en tierend stond de coach langs de zijlijn, proberend zijn team te bereiken. Dat lukte in de eerste helft echter geenszins en dus mocht Roda absoluut niet klagen met de brilstand bij rust. Almere was een stuk dreigender, maar veel grote kansen wist de thuisploeg daar niet uit te creëren. Eén keer werd de lat geraakt en één keer taste Hidde Jurjus hopeloos mis, hetgeen ditmaal niet afgestraft werd.

Ook in de tweede helft was het absoluut niet hoogstaand wat Roda liet zien, maar toch konden de Kerkradenaren het initiatief nemen. Dat is dan ook waar men zich aan vast kan houden in Kerkrade. Zelfs met een matige instelling van Roda, dat soms op halve kracht leek te spelen, kreeg Almere na een uur moeite om de gaten dicht te lopen. Aan het eind leek de ploeg van Jack de Gier er flink doorheen te zitten. Als Roda dus een tandje bijschakelt op zondagavond, moet het te doen zijn om de tegenstander kapot te spelen.

Het leidde overigens tot een stortregen aan kansen voor het doel van de Almere-goalie, maar op een wonderlijke wijze ging de bal er niet in. Dat betekende dat Roda voor het eerst sinds de wedstrijd tegen Sparta (0-2) niet tot scoren kwam, juist op het moment dat het eigenlijk wel moest. Aan de andere kant hield Roda de nul, iets wat in de afgelopen weken ook niet vanzelfsprekend was. In de tweede helft counterde Almere zich nog naar één serieuze kans, die door MacDonald gemist werd.

Eén ding is duidelijk: niets is zeker in het spektakelstuk, het casino, dat de Jupiler Play-offs heet. Elke procent minder inzet die Roda JC toont, kan de ploeg fataal worden.

Foto: Roda JC Live