Voorbeschouwing | Almere mag, Roda móét in Kerkrade

Na het 0-0 gelijkspel van afgelopen donderdag is het zondag (20:00 uur) erop of eronder voor Roda JC: er zal hoe dan ook gewonnen moeten worden van Almere City FC om door te stoten naar de finale van de Jupiler Play-Offs. Kortom: het Eredivisieschap is een week voor de échte finale al serieus in het geding.

Roda JC: Mentale tik voor vertrouwd elftal
Het ging in Almere namelijk bepaald niet van een leien dakje voor de formatie van Robert Molenaar. Het frivole aanvalsspel, de solide opbouw van achteruit en sterke individuele acties: in tegenstelling tot de vorige wedstrijden zagen we er in het Yanmar Stadion vrijwel niets van terug. Desondanks had Roda JC in de tweede helft een aantal kansen om het duel alsnog naar zich toe te trekken, waarmee de uitslag het povere spel verbloemd zou hebben. Dat gebeurde dus niet, want het duel in de Flevopolder eindigde zoals het begon: in 0-0. Het is duidelijk dat Molenaar het volste vertrouwen heeft in zijn basiselftal, want de coach paste ondanks de matige vertoning donderdag slechts één wissel toe. De coach had gehoopt op een met-hangen-en-wurgen-overwinning door zijn sterkhouders, maar kwam bedrogen uit: Roda liep juist een mentale tik op.

Almere City FC: in de kaart gespeeld
Want Almere werd danig in de kaart gespeeld door de matte vertoning van Kerkraadse zijde. De ploeg van Jack de Gier staat immers bekend als een equipe die sterk is aan de bal, maar zonder bal toch tot de mindere formaties van de Jupiler League behoort getuige de 76 tegentreffers die zijn team in de reguliere competitie incasseerde. Het feit dat Roda met name in de eerste helft voortdurend balverlies leed, gaf de thuisploeg de gelegenheid om in de omschakeling gevaarlijk te worden. Daarnaast werd ook duidelijk dat corners en vrije trappen een wapen zijn van de Almeerders, die daarmee MVV een week geleden al een drievoudige draai om de oren gaven in de Geusselt (1-3). Al met al was het zeker geen serie reuzekansen die Almere City tegen Roda bij elkaar voetbalde, maar de Kerkradenaren hebben wel de best mogelijke waarschuwing gehad.

Druk ligt bij Roda JC
Roda weet dus dat het zich geen misstap kan veroorloven en is de ploeg die als gevolg van de heenwedstrijd het meest onder druk staat. Vrijwel iedereen had immers op tenminste een uitgoal gerekend. Nu is de situatie zo dat er in ieder scenario gewonnen moet worden door de Koempelclub, of dat nou in 90 minuten, via verlenging of zelfs een penaltyserie is. Almere City kan aan een gelijkspel genoeg hebben om door te stoten, wanneer het om een andere uitslag dan 0-0 gaat. Die luxepositie heeft Roda JC niet. Tegelijkertijd kunnen de geel-zwarten bogen op aardige cijfers in de laatste drie thuiswedstrijden. Tegen PEC Zwolle, PSV en ADO werd immers in totaal acht keer gescoord, maar kreeg men ook acht tegentreffers te verwerken. Maar laten we eerlijk zijn: het ging daar om een ander kaliber tegenstanders dan Almere City, en mag verwacht worden dat Roda in de eigen thuishaven doet wat het moet doen.

De Wedstrijd: Almeerder debuut in Kerkrade
Net als in Almere stonden ook in Kerkrade Roda en ‘City’ slechts één keer eerder tegenover elkaar. In het seizoen dat Roda in de Jupiler League actief was trof het tweetal ploegen elkaar zodoende tweemaal. Eind november kwamen de Almeerders dus naar het altijd gezellige zuiden, om vervolgens de gezelligheid en de punten helaas wel weer mee naar huis te nemen. Roda had die vrijdagavond namelijk zo goed als niks te vertellen tegen de Flevolanders, die met de ruime cijfers van 1-4 wisten te winnen. Nadat Hoefdraad Almere voor rust op 0-1 had gezet en Wiljan Pluim met twee keer geel kon inrukken, wisten de bezoekers na de theepauze nog driemaal het net te vinden. Twee goals kwamen van de voet van Vincent Janssen, die we nu natuurlijk kennen van onder meer Tottenham Hotspur en het niet bijster succesvolle Nederlands elftal. Na de 0-4 van Ricardo Kip werd het slotakkoord geleverd door Henk Dijkhuizen (1-4), waarmee de beschamende avond eigenlijk nauwelijks beter werd. Het is te hopen dat Roda met het tweede Almeerse bezoek aan Kerkrade een stuk beter bij de les is.

Startelf Roda JC: Verbist – Dijkhuizen, Biemans, Van Berkel, Van Peppen – Faik, Van Hyfte – Höcher, Pluim, Plat – Demouge.

Wedstrijdinformatie: waarschijnlijk twee ongewijzigde elftallen
Voor zover bekend heeft geen enkele speler een blessure overgehouden aan de wedstrijd van afgelopen donderdag. Donis Avdijaj liep wel tegen een gele kaart aan en moet dus oppassen: bij een volgende gele kaart is hij geschorst voor een eventueel finaleduel. Mitchel Paulissen en Celestin Djim ontbreken nog steeds met langdurige blessures. Het lijkt er niet op dat Molenaar van plan is om zijn basisopstelling om te gooien, en dus verwachten we dezelfde elf namen aan de aftrap.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Kum, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – Gnjatic, Ndenge, Gustafson – Rosheuvel, Schahin, Avdijaj.

Bij Almere City was er even de vrees dat Leeroy Owusu in Kerkrade niet van de partij zou zijn. De linksback viel in het heenduel geblesseerd uit, maar blijkt voldoende hersteld om ook in het Parkstad Limburg Stadion in actie te komen. Coach Jack de Gier ziet bovendien een andere vleugelverdediger, Kees van Buuren, terugkeren in de wedstrijdselectie na een blessure. Net als collega Molenaar lijkt ook De Gier van plan om vast te houden aan het basiselftal van donderdag.

Vermoedelijke opstelling Almere City FC: Kramer – Hammouti, MacIntosch, Mirani, Owusu – Vet, Salasiwa, Overtoom – Van der Water, MacDonald, Hoefdraad.

Allard Lindhout is de scheidsrechter van dienst in Kirchroa. Hij zal de wedstrijd om 20:00 uur in gang fluiten. De winnaar van het tweeluik neemt het in de finale op tegen De Graafschap of Telstar, die eerder op de zondag hun tweede duel afwerken.

Volg de wedstrijd LIVE via ons Twitter-kanaal: www.twitter.com/rodajclive