Nabeschouwing | Gewijzigd elftal gaat opnieuw ronde verder

Donderdagavond wist Roda JC Kerkrade de achtste finale van de KNVB-beker te bereiken. In het eigen Parkstad Limburg Stadion had het elftal van René Trost de grootste moeite met Sparta Rotterdam, maar na verlenging bleken de Kerkradenaren toch met 4-2 te sterk. Roda JC Live blikt nog een keer terug op het volgende bekersuccesje.

Gewijzigde opstelling

Net als in de gewonnen bekerwedstrijd tegen sc Heerenveen (2-1) koos René Trost ervoor om meer dan de helft van het elftal dat normaal gesproken in actie komt te vervangen. De prioriteit ligt immers bij de competitie en hoewel elk bekersuccesje mooi meegenomen is, is de beker het niet waard om belangrijke spelers extra te belasten. De 4-4-2-formatie, waarin Roda nu alweer een ruime maand speelt, ging echter niet ten koste van de wisseldrift van Trost. Danny Schreurs en Rigino Cicilia vervingen Johan Plat en Frank Demouge voorin. Nathan Rutjes mocht Hicham Faik vervangen, Mitchel Paulissen kwam erin voor Tom van Hyfte en Anco Jansen begon voor het eerst in de basis ten koste van Wiljan Pluim. Achterin kreeg Bart Biemans rust ten faveure van Crescendo van Berkel en Benjamin van Leer mocht, zoals gebruikelijk in de beker, keepen.

Je zou verwachten dat deze spelers, met een zekere drang om te bewijzen dat zij ook in de competitie in de basis horen, er meteen vol op zouden klappen, maar van een dergelijke vliegende start was geenszins sprake. In het eerste kwartier werd Roda bij vlagen weggetikt door Sparta, dat wel in haar sterkste opstelling aantrad. Na een kwartier leidde dit logischerwijs tot een 0-1 voorsprong voor de Spangenaren, al was de wijze waarop de goal tot stand kwam lullig te noemen. Van Berkel trok Spartaspits Gladon naar beneden in de zestien en de penalty werd benut door dezelfde speler. Ondanks dat het maar licht vasthouden was, blijft dat een domme actie; Gladon had niet bij de bal gekund als Van Berkel zijn handen thuis had gehouden. Maar goed, daar was niks meer aan te doen en dus moest Roda op zoek naar de gelijkmaker.

De draad opgepakt

De achterstand leek als een wake-up call te werken op de spelers van Roda. De thuisploeg nam het initiatief over na een zwakke beginfase en dat resulteerde in een aantal aardige mogelijkheden. Zowel Anco Jansen als Danny Schreurs misten op een haartje doel en en passant werd Roda nog een penalty onthouden, nadat Jansen gevloerd werd in de zestien. Na een half uur spelen viel toen toch de gelijkmaker; een gigantische fout achterin de verdediging werd afgestraft. Höcher kon zonder ook maar enige vorm van dekking krijgen 85 meter maken en dat werd gezien door Danny Schreurs. Het afronden was voor Höcher oog in oog met Kortsmit een koud kunstje.

In de tweede helft ontvouwde zich een éénzelfde scenario als in de eerste helft. Roda kwam wederom matig uit de kleedkamer en ditmaal duurde het slechts zes minuten totdat Sparta toesloeg. Ditmaal werd de bal binnen gekopt door Gladon, die totaal niet werd gedekt door Guy Ramos. Een smetje op een verder sterke wedstrijd van de centrale verdediger, want de wijze waarop Gladon volledig vrij kon inkoppen, hoort eigenlijk onmogelijk te zijn op dit niveau. Wederom moest Roda dus op jacht naar de gelijkmaker en wederom namen de Kerkradenaren het initiatief over. Dit resulteerde ditmaal echter niet in veel grote kansen, noch in een doelpunt. De enige noemenswaardige kans kwam op naam van Danny Schreurs, maar de spits was al de hele wedstrijd vrij ongelukkig en ook dit keer schoot hij recht op de Spartakeeper af.

Pas in de dying seconds van de tweede helft wist Roda de gelijkmaker te forceren. Het zag er aan het einde van die tweede helft bij vlagen nog eerder naar uit dat de 1-3 zou vallen uit een snelle counter, dan dat Roda de gelijkmaker zou scoren. Ondanks dat Roda heer en meester was, waren de ruimtes die met name Verhaar kreeg in Rotterdamse counters vaak waanzinnig. Het is aan Sparta zelf te wijten dat daar niets mee werd gedaan. In de 91e minuut volleerde Höcher dan toch de gelijkmaker binnen, onhoudbaar voor Kortsmit. Een heerlijke goal van de sterk spelende middenvelder. Even daarvoor waren al Frank Demouge en Johan Plat ingevallen om de aanvallen van Roda van een nieuwe impuls te voorzien.

Verlenging

In verlenging ging het Roda vervolgens voor de wind. Jeremy de Nooijer pakte al snel zijn tweede gele kaart door een nogal lompe overtreding te begaan op Anco Jansen. Hij mocht dus inrukken en vanaf dat moment was het niet de vraag of, maar wanneer Roda zou toeslaan. De Spartanen deden nog hun uiterste best om strafschoppen uit het vuur te slepen, maar in de tweede helft van de verlenging ging het mis voor ze. Frank Demouge kopte een corner terug en voor Guy Ramos was het vervolgens een koud kunstje: vanaf een meter of vijf kon de verdediger de bal zo binnen tikken. Nog geen twee minuten later wist Marc Höcher de Kerkradenaren met een prachtige vrije trap definitief naar de achtste finale te schieten. Daar wacht een club die vorig jaar ook al werd uitgeschakeld in de beker: PSV.

De cijfers:

Van Leer: 6,5. Aan de beide tegendoelpunten kon de gelegenheidskeeper niets doen, maar gedurende de wedstrijd oogde hij vaak onzeker. Dat Verbist terecht de eerste keus is, werd door deze wedstrijd bevestigd.

Dijkhuizen: 8. De rechtsback kwam vaak met succes op en leverde enkele prima voorzetten af. Ook ontstond er geen gevaar, al was de gigantische ruimte die tegenstander Verhaar kreeg vaak wel riskant.

Ramos: 7,5. Door een grote dekkingsfout was hij bijna de schuldige aan het uit de beker vliegen van Roda, maar dat gebeurde niet. Bovendien was het een zeldzame fout; Ramos speelde een prima pot.

Van Berkel: 6. De invaller oogde weer onzeker en veroorzaakte een tamelijk onnodige penalty. Desondanks was hij niet op grote fouten te betrappen.

Van Peppen: 8. Ard speelde wederom een uitstekende wedstrijd op links. Hij wisselde goed opkomen af met sterke verdedigende acties en ontpopt zich zo steeds meer als één van de smaakmakers van het elftal.

Rutjes: 8. Met zijn tomeloze inzet komt hij altijd goed van pas en het is dan ook zonde, maar wel begrijpelijk, dat hij het veld heeft moeten ruimen voor Faik. Desondanks speelde hij weer een uitstekende wedstrijd.

Höcher: 9. Met drie doelpunten zorgt hij hoogstpersoonlijk ervoor dat Roda doorgaat naar de volgende ronde; hij trok de kar.

Paulissen: 7. Mitchel blijft wisselvallig en dit was weer een enigszins minder optreden. Zijn optreden was niet opvallend.

Jansen: 8. Met enkele belangrijke acties kende Anco – eindelijk – een succesvolle terugkeer in de basis. Bovendien is het goed om te zien dat de 120 minuten volgemaakt konden worden.

Cicilia: 7. Een maand geleden was hij nog de man in vorm, maar daar was donderdagavond weinig meer van te zien. Onopvallend.

Schreurs: 6. Danny leek zich iets te graag te willen bewijzen en speelde dan ook, met name in de afronding, ongelukkig. Een onvoldoende wordt gecompenseerd door de uitstekende pass op Höcher bij de 1-1.

Demouge: 7. Zijn aanwezigheid zorgt altijd voor onrust in de defensie van de tegenstander, ook al leek hij weinig af te kunnen dwingen. Roda werd met zijn inbreng wel gevaarlijker.

Plat: 6,5. Johan speelde niet één van zijn sterkste wedstrijden, maar was desondanks weer nuttig.

Van Hyfte: 6,5. Ook zijn invalbeurt was niet geweldig, maar zijn inbreng was wel weer nuttig te noemen. Gaf enkele aardige passes.

Foto: Pro Shots

Comments are closed.