Nabeschouwing | Harde les in effectiviteit op verloren avond

Een dag nadat Roda wereldkundig maakte dat het contract van hoofdtrainer Robert Molenaar met een jaar is verlengd, verloor de club met 0-3 van Heracles Almelo. En zo, ondanks de keuze voor organisatorische rust, is de onrust volledig terug bij de Kerkradenaren.

Sinds Ruud Brood ontslagen werd, op de valreep van het jaar 2013, hield geen enkele trainer het langer dan een jaar uit in Kerkrade. Rick Plum, Regillio Vrede, Jon Dahl Tomasson, René Trost, Darije Kalezic, Yannis Anastasiou, Huub Stevens. Allemaal mochten ze in 3,5 seizoen voor de groep staan. Nu kiest Roda voor rust, door Molenaar alvast zekerheid te geven op een extra jaar. De vraag is op welk niveau dat zal zijn.

Rust of onrust
In die zin was de wedstrijd tegen Heracles een uitgelezen kans om op dat gebied iets meer duidelijkheid te verschaffen, richting de Eredivisie. De Almeloërs wonnen tot vrijdagavond in de hele historie slechts één keer in Kerkrade. Bovendien won de ploeg van John Stegeman, waarvan al bekend is dat hij vertrekt, nog geen uitwedstrijd in dit seizoen. In de wedstrijd in Twente ging Roda tevens volledig onnodig met 2-1 ten onder, en dus was er goede hoop op een punt of meer.

De onrust werd nog even aangewakkerd door miljonair Salar Azimi, die voorafgaand aan de wedstrijd de media opzocht en meldde ‘op de helft van een overname te zijn’. FOX Sports en andere nationale media doken er met alle liefde op. Frits Schrouff, geen mediazoekend persoon, verkondigde gisteren in het stadion tegen iedereen dat het klinkklare onzin is.

Hoe dan ook, de uitslag van de wedstrijd tegen Heracles zou de richting van de club in de komende week bepalen: relatieve rust, of onrust. Na negentig minuten voetbal stonden de pijnlijke cijfers op het scorebord: 0-3. Het scorebord, dat nog zo overtuigend loog toen het stelde: “12.946 toeschouwers”. Aan de eindstand was echter niets gelogen. Kuwas, Peterson en Van Ooijen velden het vonnis over Roda JC.

Effectiviteit
Het vreemde is dat de thuisploeg het grootste gedeelte van de wedstrijd niet slechter dan de Almeloërs. In het eerste kwartier toonde Roda de zo gevraagde sturm und drang. Na drie minuten vielen er al twee mogelijkheden op de openingstreffer te noteren. Jannes Vansteenkiste toonde echter na een kwartier aan waar het bij Roda zo vaak aan schort; vernuft. Een oliedomme overtreding op het middenveld kwam hem op geel te staan, en uit de vrije trap kogelde Kuwas de 0-1 binnen.

De geel-zwarten lieten zich niet kisten en gingen verder op zoek naar de gelijkmaker, maar met het tweede gevaarlijke moment was Heracles opnieuw trefzeker. Daarmee toonde de uitploeg nog een kwaliteit die Roda mist: effectiviteit voor het doel. Roda greep slechts halfbakken in toen Peterson opstoomde vanaf links en met een bekeken schot zorgde hij voor de 0-2.

Kansenregen
Ook na rust probeerde de thuisploeg uit alle macht de aansluitingstreffer te forceren. Met Maecky Ngombo en Gyliano van Velzen erbij stonden er vijf aanvallers in het veld. Alle vijf wisten ze echter binnen dertig seconden in totaal zes enorme kansen om zeep te helpen. Het riep het gevoel op dat de Kerkradenaren nog wel de hele nacht door hadden kunnen spelen; dat doelpunt ging toch niet vallen. Daarbij hielp het niet dat de thuisploeg een penalty werd onthouden door arbiter Jochem Kamphuis.

Aan de andere kant viel die goal opnieuw wel. Nadat eerst een goal – terecht – was afgekeurd vanwege hands en Patrick Banggaard op miraculeuze wijze een bal van de doellijn haalde, strooide Van Ooijen in de 90ste minuut extra zout in de Kerkraadse wonden. Het was voor de 8.000 koukleumende supporters reden om massaal het stadion te verlaten; het verdict van weer een verloren avond.

Een week is er tijd om op de blaren te zitten en de focus te verleggen naar het duel van aanstaande zaterdag. Dan komt Sparta – nu nog hekkensluiter – op bezoek, voor wat de meest cruciale wedstrijd van het seizoen tot nu toe is. Daarna zal veel meer duidelijk zijn over waar Roda zich op kan focussen: rechtstreekse handhaving, of vooral niet laatste worden.

Foto: Roda JC Live