Nabeschouwing: Het demasqué van RJC in Volendam

Nadat Roda JC Kerkrade de voorgaande 3 wedstrijden met heel veel pijn en moeite winnend afsloot, kwam er gisteravond in Volendam een einde aan die zegereeks. Het team van René Trost had weinig in te brengen tegen de manschappen van Hans de Koning, die dan ook een terechte 3-0 overwinning mochten bijschrijven. Roda JC Live neemt dit, vanuit Kerkraads perspectief, bedroevende duel nog eenmaal met u door.

Voorafgaand aan deze wedstrijd zagen we al aankomen dat het een lastige avond ging worden. Dat de voorgaande 3 wedstrijden allemaal winnend werden afgesloten mocht al een klein wonder heten, want in geen van die duels waren de Limburgers duidelijk de bovenliggende partij. Daarbij komen de schorsingen voor Henk Dijkhuizen (4 wedstrijden) en Tom van Hyfte (2 wedstrijden) en de blessures van Frank Demouge, Martijn Monteyne en Anco Jansen. Hierdoor kreeg Crescendo van Berkel een basisplaats in het hart van de verdediging, naast Guy Ramos, waardoor Timo Letschert als rechtsback werd geposteerd. Verder startten Mitchel Paulissen (op de positie van Van Hyfte) en de onlangs aangetrokken Danny Schreurs (ten faveure van Nayib Lagouireh) voor het eerst in de basis.

Teruggedrongen vanaf de eerste minuut
Het aanvalslustige FC Volendam liet er vanaf de eerste minuut geen twijfels over bestaan dat ze van plan waren om de degradant een tik te gaan uitdelen. Het aanvalskwartet bestaande uit Marengo, Philips, Kuwas en natuurlijk Robert Mühren zocht direct de weg richting het doel van Bram Verbist, die afgelopen vrijdag nog de held van Kerkrade was met een aantal fraaie reddingen. De defensie van Roda wist regelmatig niet waar ze het moesten zoeken tegen de rappe buitenspelers en de sterke centrumspelers van Het andere Oranje, het middenveld kon daarbij weinig ondersteuning bieden en de aanvallers werden maar zelden bereikt. Het was daardoor wachten op de 1-0 voor Volendam, en die kreeg Verbist dan ook om z’n oren: Mühren was Letschert, niet voor het laatst vanavond, te snel af, bracht de bal in de doelmond waar Verbist leek te gebaren alsof het gevaar geweken was, maar voorbij de tweede paal verraste Kuwas de doelman en de verdedigers op de doellijn met een tegendraads schot. De geel-zwarten waren nog niet van die klap bekomen of de volgende bal lag al in het netje. En hoe. Henny Schilder besloot om eens gek te doen en poeierde vanuit de tweede lijn op fantastische wijze het leerwerk voorbij de verbouwereerde Verbist. Met twee doelpunten in een tijdsbestek van 2 minuten nam de thuisploeg al een duidelijk voorschot op de overwinning. Roda kon daar, behoudens een vrije trap van Marc Höcher die over ging, niets tegenin brengen.

De 3707 aanwezige toeschouwers in het Kras Stadion, waaronder een meer dan sfeervol uitvak, zagen dat de geblesseerde Mitchel Paulissen aan het begin van de tweede helft werd vervangen door Brian Thong, die daarmee zijn debuut maakte in het profvoetbal. Het team van Trost startte scherper in het tweede bedrijf dan in het eerste bedrijf het geval was. Nadat Guy Ramos in kansrijke positie bij de tweede paal er niet in slaagde om de aansluitingstreffer binnen te knikken, moest de Volendamse keeper Theo Timmermans even later voor het eerst aan de bak: Danny Schreurs, die net als de rest van het team geen sterke wedstrijd speelde, kopte de bal in de richting van Johan Plat, wiens schot gekeerd werd door de goalie. Even later keerde hij een doelpoging van linksback Ard van Peppen, en ook de rebound werd onschadelijk gemaakt. In deze fase waren de bezoekers dus dichtbij de aansluitingstreffer.

Knock-out
Volendam hield stand en deelde kort daarna de genadeklap uit. Nota bene Van Peppen, die als een van de weinigen een degelijke wedstrijd speelde, leed balverlies via een belabberde inworp, waarna Crescendo van Berkel de Volendamse dieptepass al dan niet bewust liet lopen en Guyon Philips alleen voor Verbist verscheen. Hij omspeelde de Belgische doelman, die gelukkig zo slim was om geen overtreding te maken en kon vervolgens de 3-0 binnenschuiven. Dat was het signaal voor de Volendamse aanhang om liedjes richting het uitvak te gaan zingen en werden we op een ongebruikelijke Danke, Bitte!! getrakteerd.

De storm aan de dijk was nog lang niet geluwd, want via Marengo, Mühren en de ingevallen publiekslieveling Henk Veerman, de Peter Crouch van de Palingvissers, had het de score zelfs nog verder kunnen uitbreiden. Trost bracht nog Nayib Lagouireh en Rigino Cicilia (die tevens debuteerde in de hoofdmacht) binnen de lijnen, maar het bleek slechts van waarde voor de statistieken. De wedstrijd eindigde voor de Koempels helemaal in mineur toen Crescendo van Berkel een, zo mogelijk, nog dommere rode kaart pakte dan waar Van Hyfte afgelopen vrijdag zich schuldig aan maakte: In de 85ste minuut, met een gele kaart op zak, bij een 3-0 achterstand, met in het achterhoofd de wetenschap dat er vanwege de schorsing van Dijkhuizen, de blessure van Monteyne en het mogelijke vertrek van Letschert maar weinig beschikbare verdedigers in de selectie zijn overgebleven, besloot de van Sparta overgekomen linkspoot om een doorgebroken Volendam-aanvaller vast te pakken, waarna scheidsrechter Janssen niets anders kon dan de rode prent tonen. Een symptomatisch moment in een desastreus verlopen wedstrijd.

RODVOL 2
Crescendo van Berkel krijgt van arbiter Ed Janssen zijn tweede gele kaart en dus rood.

Duidelijk niet in balans
Roda JC faalde gisteren als collectief. Het op papier aanwezige kwaliteitsverschil werd binnen de lijnen geen moment tot uiting gebracht, sterker nog, de Limburgers werden vanaf de eerste minuut overlopen. In aanvallend opzicht strandde actie na actie en hadden we na 90 minuten welgeteld 1 uitgespeelde kans kunnen noteren. Via standaardsituaties werd er zo nu en dan wel gevaar gesticht, maar Volendam heeft zich eigenlijk geen moment zorgen hoeven maken over de 3 punten. Op het middenveld was de balans zoek; de passing was slordig, vrijwel iedere afvallende bal was voor iemand in een oranje shirt en Pluim (die nog af en toe een voetballende oplossing kon vinden) en Paulissen verloren teveel persoonlijke duels. Verdedigend stond het zeker niet goed. De voorhoede van Volendam was keer op keer, of het nou via de lange bal, de combinatie of een dieptepass was, onze verdedigers te snel af en had de score eigenlijk nog moeten uitbouwen met meerdere doelpunten. Bij balverlies werd er door meerdere spelers veel te traag omgeschakeld naar de verdedigende stellingen. Het dieptepunt was Crescendo van Berkel: hij deed zijn best en won zo nu en dan een kopduel, maar maakte teveel fouten en kwam keer op keer te laat. De volledig terechte rode kaart waar hij tegenaan liep was te gek voor woorden.

Aanstaande zondag, om 14:30 uur, staat er voor het eerst sinds de eeuwwisseling weer eens een Roda JC – MVV op het programma. Butcher Trost heeft een weekje de tijd om het elftal na deze eerste tik op te lappen en zal moeten nadenken over een gewijzigde basisopstelling. Het is aan de spelers om te laten zien dat deze wedstrijd slechts een incident was, want komende zondag moet er met een andere instelling, vanaf de eerste minuut, vol gas worden gegeven.

Beoordelingen

Verbist: 5
Het eerste schot op doel pareerde hij nog wel, maar bij de eerste tegentreffer zag hij er op z’n minst slecht uit. Ging ook onder een aantal hoge ballen door. We willen graag de Bram van Eindhoven-thuis terug.

Letschert: 4,5
De man die openlijk solliciteert naar een vertrek bij de club, liet binnen de lijnen geen Eredivisie-prestatie zien. Presteerde rechts achterin niet beter dan dat hij dat centraal deed. Kon geen moment grip krijgen op z’n persoonlijke tegenstander Marengo.

Ramos: 5
De aanvoerder bleef zeker niet foutloos, net als de mensen om hem heen. Kopballen gingen rechtstreeks naar de verkeerde kleur en hij miste een grote kans op de aansluitingstreffer.

Van Berkel: 4
Van tribuneklant bij Sparta naar manusje-van-alles in de Roda-verdediging. De rode kaart zagen wij al na een kwartier spelen aankomen. Won links en rechts wel kopduels en deed ongetwijfeld zijn best, maar het is een bron van onrust in de defensie.

Van Peppen: 5,5
Werd een paar keer gepasseerd, maar speelde verder eigenlijk een degelijke wedstrijd, ook in aanvallend opzicht. We hebben wel ergere dingen van hem gezien in het verleden. Nét een voldoende, dus.

Rutjes: 6
De nimmer aflatende werklust spreekt in het voordeel van onze verdedigende middenvelder. Met zijn inzicht kon hij nog de nodige ballen onderscheppen, maar ook hij kon het Volendam-middenveld niet afremmen.

Pluim: 5,5
Flegmatiek als altijd, maar minder effectief dan in de voorgaande duels. Een 3 was het zeker niet, beste insiders, maar Willie lijkt toch liever op vrijdag dan op maandag te spelen. De voetballende oplossing vond hij zo nu en dan.

Paulissen: 5,5
Speelde een kleurloze eerste helft waarin hij aan het einde geblesseerd raakte, waarna hij niet meer zou terugkeren. Had zich ongetwijfeld meer voorgesteld in zijn eerste wedstrijd als basisspeler dit seizoen.

Thong: 5,5
Deed het als debutant niet zo onaardig in deze vervelende wedstrijd. Van hem mag je niet verwachten dat hij even orde op zaken kwam stellen, maar hij maakte in ieder geval weinig fouten en verrichte nuttig verdedigend werk.

Schreurs: 5
We weten dat het een momenten-speler is, maar ook hij kon niet echt voor onrust zorgen in de Volendam-defensie. Bracht wel eenmaal Plat in kansrijke positie in balbezit, maar dat was het dan ook wel weer.

Plat: 5
De spits kwam in ‘zijn’ Volendam maar weinig in het stuk voor: Kopbal over het doel in de eerste helft, gestopt schot in de tweede helft. Voldeed gisteren zeker niet als aanspeelpunt, en daarmee gaat toch een wezenlijk deel van het aanvallend concept verloren.

Höcher: 5,5
Leverde bij standaardsituaties wel een aantal goede ballen af, maar was tijdens het spel teveel bezig met de arbitrage. Het is toch belangrijker dat er bruikbare ballen voor het doel komen, en dat was maar zelden het geval.

Foto’s: Pro Shots

Comments are closed.