Nabeschouwing | Het tij kan keren in Kerkrade

Een 3-2 overwinning op PEC Zwolle is altijd welkom, maar zeker als je Roda JC heet. De nummer zestien van de Eredivisie maakte in het eigen Parkstad Limburg Stadion van sterke weken een sterke serie, want met negen punten uit drie wedstrijden is rechtstreekse nog steeds mogelijk. De manier waarop dat gebeurde geeft de Kerkraadse burger moed.

Het momentum leek zich in de slotfase van de wedstrijd tegen de thuisploeg te keren. Een 2-0 Roda-voorsprong verdween in de 85ste minuut als sneeuw voor de lentezon toen de invallers Sepp van den Berg en Queensy Menig zich samen naar de Zwolse 2-2 combineerden. Die Menig kennen we in Kerkrade nog van de gi-gan-ti-sche misser die hij vorig jaar namens dezelfde ploeg in het PLS produceerde, toen hij voor een leeg doel dusdanig lang treuzelde dat Frederic Ananou met een sliding op het allerlaatste moment de bal van de lijn tackelde.

Niet denken, maar doen
Gigantische missers zijn in de afgelopen weken helaas ook aan Mikhail Rosheuvel besteed geweest. De rechtsbuiten miste in de belangrijke thuiswedstrijd tegen Sparta Rotterdam op twee meter van het doel een niet te missen kans, waarmee hij een plek aan de landelijke voetbalschandpaal afdwong. Het werd er niet beter op toen diezelfde Rosheuvel vorige week in Arnhem, weliswaar toen de wedstrijd al lang en breed beslist was, opnieuw een 200%-kans om zeep hielp. De liefde tussen de speler en supporters was enigszins bekoeld geraakt, maar die haat-liefde verhouding maakte zaterdagavond laat plaats voor een flinke dosis aanbidding: terwijl iedereen bezig was met zich druk te maken over de weggegeven voorsprong en het optreden van scheidsrechter Kuipers, nam Mika het heft in eigen handen: hij kapte twee tegenstanders en lanceerde de bal via keeper Boer in het dak van het doel, waarna het sfeervolle stadion uit z’n dak ging. Coach Robert Molenaar vatte de winnende actie na afloop van de wedstrijd treffend samen: “Mika had ‘m niet op denken, maar op doen staan.”

Ontwikkeling en status
Het tij kan dus keren, zo blijkt. Dat gold zaterdagavond niet alleen voor Rosheuvel, maar ook voor zijn collega in de punt van de aanval: Dani Schahin. De Duitse targetmen kreeg het in de eerste seizoenshelft nog aan de stok met (een deel van) de kritische Roda-aanhang, die hij vervolgens na zijn gelijkmaker tegen Heerenveen letterlijk en figuurlijk het zwijgen oplegde door een vinger op zijn mond te leggen. De frustratie droop er op dat moment bij beide kampen vanaf. De actie kwam Schahin bij anderen ook op een zekere vorm van waardering te staan. Inmiddels is hij niet meer weg te denken uit de punt van de aanval, kreeg hij van coach Molenaar meer verantwoordelijkheid en sleurde hij er ook tegen PEC Zwolle er lustig op los. Toen captain Adil Auassar in de rust in de catacomben achterbleef, ging de aanvoerdersband naar de rechterarm van Schahin. Het is tekenend voor de ontwikkeling en status die hem toebehoren: die van key player en key personality. En dan te bedenken dat hij in het begin van het seizoen niet in het zeskoppig rijtje van aanvoerders stond. Quizvraag voor u: wie wel?

Sterkhouders
Het antwoord: Ard van Peppen, Adil Auassar, Mohamed El Makrini, Nathan Rutjes, Frederic Ananou en Daryl Werker. Het toeval (of juist niet) wil dat van dat zestal welgeteld één speler zaterdagavond in de basis begon: Adil Auassar. El Makrini en Werker mochten in de slotfase nog invallen, maar daarmee was de koek wel op. Nee, de sterkhouders luisteren op dit moment naar namen als Patrick Banggaard, Ognjen Gnjatic, Simon Gustafson en Donis Avdijaj. Dat tweetal zorgde ervoor dat Roda in amper acht minuten voetbal haar snelste 2-0 voorsprong in de afgelopen acht jaar pakte. Ook is het voor het eerst sinds 2011 gelukt om drie Eredivisie-wedstrijden op rij te winnen: destijds lukte dat tegen achtereenvolgens NEC, Heracles Almelo en De Graafschap. Anno 2018 werden NAC Breda, Vitesse en PEC Zwolle de dupe van Kerkraadse dadendrang. Dat lukte niet alleen door de klasse van Schahin, Gustafson en Avdijaj, maar bovenal doordat Molenaar het best uitgebalanceerde elftal heeft weten te formeren en de aanvalslinie daar bovenop op het juiste moment een vormpiek te pakken heeft.

Mooie kans(en)
Dat biedt echter geen enkele garantie dat de geel-zwarten zich rechtstreeks gaan handhaven in de Eredivisie, vooral doordat ook NAC en Sparta dit weekend de volle buit pakten. Het gat naar de veilige vijftiende (en tevens de veertiende en dertiende) plek is geslonken naar vier punten. Naast Willem II en NAC Breda vinden we op die plek ook FC Groningen terug, en laat dat nou uitgerekend volgende week de tegenstander zijn. Een mooie kans om een eventueel voorschot te nemen op rechstreeks lijfsbehoud, met nog vier speelrondes voor de boeg. Wat geruststellend zal werken, is dat de marge naar hekkensluiter FC Twente is gegroeid naar zes punten. Alleen exceptioneel sterke slotweken van de Tukkers kunnen Roda, zoals het er nu uitziet, rechtstreeks richting de Jupiler League sturen. Het worden nog spannende competitierondes.

Foto: Roda JC Live