Top/Flop | Roda JC Kerkrade – PEC Zwolle

Tegen PEC boekte Roda JC alweer haar derde Eredivisie-zege op rij. Niet alleen de drie punten, maar ook de op het veld getoonde mentaliteit werden met open armen ontvangen door de Kerkraadse achterban. In de wekelijkse rubriek Top/Flop ontleden we de wedstrijd nogmaals: wat was uitstekend, waar is ruimte voor verbetering?

TOP
Mika Rosheuvel: Zelden hebben we een zo ver openstaande deur zo ontiegelijk hard binnengetrapt: Mikhail Rosheuvel heeft zaterdag de publieke opinie hardhandig de mond gesnoerd. De rechtsbuiten stond nu niet in de spotlights vanwege een onverklaarbare misser, maar vanwege een medogenloze actie in de slotminuten waarmee hij Roda JC in tweede instantie alsnog drie punten bezorgde. Daarvóór had hij al een afgemeten assist geleverd bij de 2-0 van Simon Gustafson.

Spelopvatting: Een wedstrijd begint in de eerste minuut en is niet afgelopen voordat het laatste fluitsignaal geklonken heeft. Natuurlijk ging daar tussenin het nodige fout bij de Kerkradenaren, maar de ploeg van Robert Molenaar begon vlijmscherp aan de wedstrijd en toonde bovendien de veerkracht om, na een flinke tegenslag in de vorm van de Zwolse 2-2, de wedstrijd toch nog naar zich toe te trekken. De energie en beleving waarmee dat gepaard ging in zowel de openings- als slotfase, waren hartverwarmend.

Sfeer in het stadion: De eerlijkheid gebiedt te zeggen dat het Parkstad Limburg Stadion dit seizoen niet altijd in het voordeel van de spelers heeft gewerkt, net zoals de spelers het Parkstad Limburg Stadion niet altijd konden brengen waar de bezoekers wel op rekenden. Van dat alles was tegen Zwolle geen sprake: positieve support, wisselwerking tussen selectie en aanhang én met ruim 14.000 toeschouwers op de tribunes was de thuishaven weer eens goed gevuld. Laat het een voorbode zijn voor de thuisduels die nog komen gaan.

FLOP
Wedstrijd niet op slot gegooid: De wedstrijd had na ruim 20 minuten al gespeeld kunnen zijn, ware het niet dat Donis Avdijaj volgens de grensrechtr in buitenspelpositie stond toen hij de 3-0 binnenschoot. Daarna vergat Roda bij vlagen te voetballen en dat kwam de ploeg vijf minuten voor tijd duur te staan toen Menig de gelijkmaker binnenwerkte. Een 2-0 voorsprong weggeven kan in deze fase van de competitie niet aan de orde zijn: daar zijn de punten simpelweg te duur voor.

De 2-1: De Zwolse aansluitingstreffer was er een die er eigenlijk niet in kon: de hoek was wel héél scherp voor Younes Namli om het ineens te proberen. Het eenmansmuurtje bestaande uit Donis Avdijaj, Donis Avdijaj én Donis Avdijaj vormde slechts een surrogaatblok en tussen de palen ging doelman Hidde Jurjus nog nadrukkelijker de fout in: twee vuisten achter de bal en er kan niets gebeuren. Namli’s inzet plofte echter zonder pardon in het netje, een doelpunt dat eenvoudig voorkomen had kunnen worden.

De concurrentie: Roda’s zwaarbevochten overwinning op Zwolle was meer dan welkom, maar op de stand zijn de gevolgen niet immens. Vooruit, hekkensluiter Twente moet nu wel van heel goede huize komen om nog langszij te komen bij de Kerkradenaren. Tegelijkertijd pakten ook NAC Breda én Sparta Rotterdam de volle buit, waardoor Roda dit weekend geen échte slag kon slaan op de ranglijst. Wel is het aantal ploegen waar de geel-zwarten hun pijlen op kunnen richten gegroeid van één naar drie, nu ook Willem II en Groningen slechts vier punten meer hebben.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 5,5 – Ging zoals gezegd de fout in bij de 2-1. Daarna was het allemaal wel prima wat de goalie liet zien, maar het kwaad was al geschied.
Chris Kum: 6,5 – Heeft iedere wedstrijd wel twee of drie onverklaarbare slippertjes, maar brengt vooral degelijkheid en rust in de defensie. Ook als centrale verdediger bij het wegvallen van Auassar.
Patrick Banggaard: 6,5 – Het slot op de deur speelde een onopvallende partij. Maar, zoals vaker vermeld in de afgelopen weken: een gebrek aan uitspattingen is meestal een pré voor een verdediger.
Adil Auassar: 6 – Aardig in de duels, maar kwam toch regelmatig snelheid tekort tegen de rappe Zwolle-aanvallers. Bleef in de rust in de catacomben achter met een blessure.
Jannes Vansteenkiste: 6,5 – Maakte goed gebruik van de ruimtes die er waren op de linkerflank. Desalniettemin niet altijd even gelukkig in de momenten die hij koos om wel of juist niet op te stomen.
Ognjen Gnjatic: 7 – Ging wel érg snel op de bon, maar dat is ook wel inherent aan zijn positie als breker in het elftal. Vond behoorlijk vaak de juiste voetballende oplossing en legde onnoemelijk veel nuttige meters af.
Tsiy Ndenge: 7 – Heeft zich in de afgelopen weken op slinkse wijze in het basiselftal gespeeld. De afstemming met partner-in-crime Gnjatic is vaak goed. Sterke box-to-box speler.
Simon Gustafson: 7 – Was meer een tweede spits dan een (aanvallende) middenvelder en dan is de Zweed aan de bal levensgevaarlijk. Niet altijd even consequent in het meeverdedigen, maar soit.
Mikhail Rosheuvel: 7,5 – Zie ‘Top’
Dani Schahin: 7 – Werd vaker onderuit gehaald dan menig pin op een bowlingavond. Zeikt echter niet, houdt ballen vast en wierp zich als captain in tweede helft op als een écht leidersfiguur.
Donis Avdijaj: 7 – Speler waarvoor het publiek op de banken – of stoeltjes – gaat staan. Breekt de wedstrijd razendsnel open met een schot waar normale stervelingen nooit aan gedacht zouden hebben.
Henk Dijkhuizen: 6 – Verloor het vertrouwen van coach Molenaar, maar mocht in de tweede helft alsnog opdraven. Won zeker niet alle duels, maar acteerde zakelijk en dat was het belangrijkste.