Nabeschouwing | Individuele fouten doen Roda opnieuw de das om

Na twee wedstrijden in het Eredivisie-seizoen 2017/2018 staan er duidelijke cijfers achter de naam ‘Roda JC’. Twee nederlagen, drie doelpunten voor, maar ook zeven tegendoelpunten. Cijfers liegen nooit, maar deze vertellen in ieder geval niet het hele verhaal.

Het zegt in dat kader genoeg dat verschillende analytici na de verloren wedstrijd tegen Vitesse (1-3) lieten optekenen “dat het echt wel goed komt met dit Roda JC”. Het spel was namelijk wederom niet slecht en zelfs beter dan in de eerste wedstrijd tegen PEC Zwolle. Zeker in het eerste deel van de tweede helft kwam de regerend bekerwinnaar er eigenlijk nauwelijks aan te pas. Niet voor niets gaf trainer Robert Molenaar na afloop aan dat hij zijn spelers een groot compliment moest maken.

Foutjes
De loftrompet kunnen steken over het elftal uit Kerkrade is prettig, uiteindelijk draait het echter toch om de knikkers. Knikkers in de vorm van punten, en die zijn nog niet behaald. Dat, terwijl daar tegen Vitesse opnieuw prima mogelijkheden voor waren. De manier waarop de tegendoelpunten vielen, zal ervoor zorgen dat enkele spelers wellicht een wat mindere nachtrust achter de rug hebben.

Fréderic Ananou liet gedurende de wedstrijd bij vlagen zien over veel talent te beschikken, maar maakte wederom een cruciale fout. Een fout, die de 0-1 van Tim Matavz inleidde, en dat was een doelpunt dat eigenlijk uit het niets viel. Een fout was er ook, wederom, van doelman Hidde Jurjus, die bij een vrije trap veel te ver naar de linkerhoek geposteerd stond. De bal van Thomas Bruns, die in de rechterhoek vloog, was dan ook ver buiten zijn bereik. Aan de andere kant voorkwam Jurjus met twee uitstekende reflexen in beide helften een tegendoelpunt.

Bij de 1-3 dekte Dani Schahin lucht, toen Guram Kashia vogelvrij mocht inkoppen, al ontbrak daar ook een mannetje bij de paal. Schahin lijkt de strijd sowieso te verliezen van de pas 18-jarige Jorn Vancamp, die fitter en dynamischer oogt. Met constant doorjagen wist de talentvolle Belg de onzeker ogende Vitesse-doelman Remko Pasveer een aantal keer flink in de problemen te brengen.

Lastige periode

Wedstrijdbeeld. (foto: Roda JC Live)

Hoe dan ook vielen de doelpunten dus opnieuw uit individuele fouten. Dat kan worden toegeschreven aan jeugdigheid en een gebrek aan wedstrijdritme, maar dat zijn geen excuses. Met iets meer scherpte in de verdediging had Roda JC waarschijnlijk nu twee punten gehaald uit twee redelijk lastige duels; iets dat met het oog op de aanstaande uitwedstrijden tegen PSV en FC Utrecht geen overbodige luxe zou zijn geweest.

Aan de andere kant komen de Kerkradenaren opnieuw lastig tot scoren, al was dat nu ook te wijten aan twee uitstekende reddingen van eerder genoemde doelman Pasveer, wiens reflexen gisteren wel op orde bleken te zijn.

Met de komende twee ‘niets te verliezen’-wedstrijden in het verschiet wordt het interessant om te zien hoe zeer Molenaar zal durven om zijn ploeg ook in uitwedstrijden tegen (sub)toppers aanvallend voor de dag te laten komen. Als de progressie doorgezet kan worden, is er geen reden om de belangrijke fase ná FC Utrecht niet met vertrouwen tegemoet te zien.

Foto bovenaan: Roda JC Live.