Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Vitesse

Na de zeperd bij PEC Zwolle wist Roda JC vrijdag ook tegen Vitesse geen punt(en) te pakken, maar dat wil niet zeggen dat het kommer en kwel is bij de Kerkradenaren. Schijnt er licht aan het eind van de puntloze tunnel? De rubriek Top/Flop is het antwoord op al uw vragen.

TOP
Ognjen Gnjatic – Van alle exotische ‘versterkingen’ in de afgelopen winterstop zal de naam Ognjen Gnjatic de minste belletjes hebben doen rinkelen. De Bosniër kende een uitermate moeizaam eerste halfjaar in Kerkrade, maar na een prima wedstrijd vorige week bleek hij ook tegen Vitesse een sterkhouder. Goede stofzuiger tegen het sterke Vitesse-middenveld, nauwkeurig in het positiespel en met een fraaie hakbal stond hij aan de basis van de enige Roda-treffer van de avond. Een ‘Top’-vermelding waard, dus!

Prima positiespel – Uitzakkende spelers, korte combinaties, frivole bewegingen en variatie in de aanvalsopzet: Roda liet bij vlagen heel aardige dingen zien tegen een sterke tegenstander. Los van het laatste element van een aanval, de afronding, bleek het team van Robert Molenaar in staat om voetballend openingen te vinden op een wijze die we na twee jaar betonvoetbal amper gezien hebben. Uiteraard moet het rendement opgeschroefd worden, maar in balbezit hebben de nieuwe oefenmeester en het team al voorzichtig hun stempel gedrukt.

Jochem Kamphuis – Dat we niet altijd te spreken zijn over de relatie tussen Roda JC en de Koninklijke Nederlandse Voetbalbond (KNVB voor intimi) staat buiten kijf, maar een compliment voor een scheidsrechter is nu op zijn plaats. Jochem Kamphuis heeft in de afgelopen jaren menig bloeddruk doen stijgen in het Parkstad Limburg Stadion, maar vrijdagavond floot hij een uitstekende partij. Het is voor het eerst in de geschiedenis van Roda JC Live dat we twee weken achter elkaar de scheidsrechter onder het kopje ‘Top’ scharen. Stop de persen.

De wedstrijd leverde hoe dan ook fijne (weer)plaatjes op. (Roda JC Live)

FLOP
Gemakkelijk weggegeven tegentreffers Het manco van vorige week is nog niet verholpen, want net als in Zwolle incasseerde Roda ook in Kerkrade té gemakkelijk de tegendoelpunten. De 0-1 was het directe gevolg van een persoonlijke flater van Frederic Ananou. De 1-2 van Bruns (vrije trap) was aardig ingeschoten, maar niet dusdanig strak in de hoek dat Jurjus er zo ver vanaf hoefde te zitten. Wat betreft de 1-3: Je kunt ervoor kiezen om bij een corner niemand bij de palen te zetten, maar het is onmogelijk dat je dan in de mandekking iemand tekortkomt en Kashia vrij laat binnenkoppen. Zeven tegentreffers in twee duels is teveel van het goede. Of, beter gezegd: van het slechte.

Doelgerichtheid – Zoals eerder gezegd is de aanvallende gedachte er al behoorlijk ingeslepen bij Roda, maar het blijft toch een heikel punt om de trekker over te halen. In de openingsfase leken de geel-zwarten hun tegenstander meteen bij de strot te pakken, maar dan lijkt het raadzamer om direct te vuren dan om nóg een passje toe te voegen. Doelgerichtheid moet het credo zijn voor Roda JC. Jorn Vancamp oogt nog wat onwennig in de punt van de aanval, maar de Belg zal toch op zoek moeten naar zijn eerste treffer.

Zwakke serie tegen Vitesse – In de categorie ‘angstgegners van Roda JC’ presenteren wij u: Vitesse. Als het gaat om de onderlinge duels in de afgelopen jaren slaat de balans namelijk behoorlijk door in de richting van de Arnhemmers. Zij wonnen, uit en thuis, in totaal de afgelopen zes wedstrijden tegen Roda JC met de doelcijfers 15-2. De laatste Eredivisie-zege van Roda op Vitesse dateert van 24 maart 2012, toen er met 3-1 gewonnen werd in Kerkrade. Trefzeker destijds: Patrick van Aanholt (eigen doelpunt), Mads Junker en Sanharib Malki. Wellicht kunt u zich hen nog herinneren.

BEOORDELINGEN
Hidde Jurjus: 5,5 – Pakte ook vrijdag niet de punten voor Roda. Eén goede redding, maar nog niet in de gewenste vorm.
Christian Kum: 6 – Goed hersteld na de wedstrijd in Zwolle. In aanvallend opzicht mag het wel nog overtuigender
Frederic Ananou: 5 – Prima wedstrijd, maar maakt wel dé cruciale fout die tot 0-1 leidt. Sindsdien alles de tribune in gerost.
Daryl Werker: 6,5 – Niet de man van de fluwelen pass, maar wel van de kopduels. Deed het naar behoren tegen sterke aanvalslinie.
Ard van Peppen: 6 – In balbezit wederom belangrijke, positieve rol. Gaf Rashica in de openingsfase wel regelmatig te veel ruimte.
Ognjen Gnjatic: 7 – Zie ‘Top’.
Mohamed el Makrini: 6 – Samenvatting van zijn wedstrijd: gele kaart. Zette daarmee de tendens van vorig seizoen voort.
Mikhail Rosheuvel: 6,5 – Sterk duel waarin hij bovendien een penalty afdwong. Veel variatie in de acties. Voorzetten moeten wel nog beter.
Mitchel Paulissen: 6 – Goed in de openingsfase, minder naarmate de wedstrijd vorderde. ‘Handelingssnelheid’ blijf het toverwoord.
Simon Gustafson: 7 – Heeft na een paar weken het positiespel al een enorme boost gegeven. Regisseert op het middenveld.
Jorn Vancamp: 6 – Uitzakkend wel een aardig aanspeelpunt, maar moet meer killer worden voor het doel. Wel beter dan vorige week.

Header: Roda JC Live