Nabeschouwing | Inzet Roda JC niet genoeg tegen stug Jong PSV

Maandagavond speelde Roda JC Kerkrade met 1 – 1 gelijk tegen Jong PSV. Op De Herdgang eindigde een aantrekkelijk duel in dezelfde uitslag als de heenwedstrijd in Kerkrade. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op de wedstrijd op het trainingscomplex van de landskampioen.

Na de zevenklapper van een week eerder tegen Helmond Sport zag Rick Plum geen enkele reden om zijn elftal te wijzigen. Dezelfde elf spelers werden dan ook de kunstgrasmat van De Herdgang op gestuurd door het duo Plum en Vrede. Dat hield in dat er opnieuw 4-3-3 gespeeld ging worden, met Schreurs en Höcher op de buitenkanten rondom spits Frank Demouge. Op het middenveld speelde Paulissen, die tegen Helmond nog drie keer wist te scoren, op tien met Faik en Van Hyfte daarachter.

Gebrek aan scorend vermogen
In de eerste helft leek Roda JC de uitstekende wedstrijd tegen Helmond Sport een goed gevolg te gaan geven. Vanaf minuut één werd kans op kans gecreëerd en het is niet overdreven als er gezegd wordt dat de Kerkradenaren in die eerste helft zes keer hadden moeten scoren. Echter bleek in die eerste helft heel goed wat Roda in zo veel wedstrijden dit seizoen heeft opgebroken: een gebrek aan scorend vermogen. Demouge, Schreurs en Van Hyfte hadden allen minimaal één keer moeten scoren in die eerste helft, want ze kwamen allemaal oog in oog met keeper Jesse Bertrams.

Het was tekenend voor met name de tweede seizoenshelft dat de bal er maar niet in wilde. Wie herinnert zich niet de verloren derby tegen Fortuna Sittard, waar kans op kans werd gemist, maar Fortuna aan niet meer dan drie kansen genoeg had om drie doelpunten te maken? Zo ging het op De Herdgang ook ongeveer. Jong PSV kwam in de eerste helft welgeteld één keer in de buurt van het doel van Bram Verbist – een kans was het niet eens te noemen. Clint Leemans schoot de bal echter perfect in de hoek, over de kleine, Belgische goalie heen. Zo ging een Roda, dat veel beter was dan de jonge Eindhovenaren, met een 1-0 achterstand rusten. De geel-zwarten vergaten zichzelf dus te belonen voor prima aanvallend spel in het eerste bedrijf.

Initiatief kwijt
In de tweede helft viel Raymond Gyasi in voor de geblesseerde Frank Demouge. Hierdoor ging Danny Schreurs in de spits spelen, met als bedoeling vlotte combinaties tussen Schreurs en Gyasi of Schreurs en Höcher. Voorzetten waren vanaf nu immers niet meer aan de orde, nu de lange beuker Frank Demouge in de kleedkamer was achtergebleven. Dit had echter niet het gewenste effect. In de tweede helft leek Roda namelijk in niets op de ploeg die zich in de eerste helft zo goed had gemanifesteerd. Kansen werden er nauwelijks meer gecreëerd en Jong PSV nam het initiatief.

Het was misschien wel veelzeggend dat de gelijkmaker viel uit een strafschop, en misschien nog wel veelzeggender voor het gebrek aan scorend vermogen van de Kerkradenaren dat het doelpunt viel uit de rebound van die strafschop. Die strafschop was overigens een van de weinige juiste beslissingen van scheidsrechter Laurens Gerrets. Hij zag in de eerste helft een overtreding op Frank Demouge in de zestien over het hoofd en verzuimde bovendien verdediger Augustine Loof tot twee keer toe een rode kaart te geven – eenmaal voor een snoeiharde overtreding en eenmaal voor twee slaande bewegingen richting Mitchel Paulissen.

Fitheid?
Toch heeft Roda het geheel aan zichzelf te wijten dat de wedstrijd in Eindhoven niet gewonnen werd. In de eerste helft hadden de Kerkradenaren in ieder geval één keer moeten scoren, en eigenlijk veel vaker dan eens. In de tweede helft leek de motor bij de Kerkradenaren veel eerder op dan de motor van de veel jongere Eindhovenaren. Een zorgwekkende constatering, die eens te meer aangeeft dat er wel wat meer op conditie getraind mag worden in het Parkstad Limburg Stadion.

Aan de inzet en aan het aantal kansen heeft het in ieder geval niet gelegen bij Roda. Dat geeft weinig redenen om de opstelling te wijzigen met het oog op de wedstrijd van vrijdag, al zal Mitchel Paulissen dan geschorst zijn door de – belachelijke – gele kaart die hij kreeg van arbiter Gerrets.

De cijfers
Verbist – 5,5: bij de goal van Jong PSV leek hij niet helemaal vrijuit te gaan. Voor de rest heeft hij eigenlijk bar weinig te doen gehad.
Monteyne – 5,5: hij verdedigde continu op ongeveer vier meter van zijn man en PSV kon dan ook aardig wat gevaar stichten via de rechterkant. Niet één van zijn beste wedstrijden.
Biemans – 6: kleurloos als altijd, maar niets op aan te merken.
Swinkels – 7: schreeuwde, tierde, beukte en verdedigde als een ware rots in de branding. Hij kan nog wel eens héél belangrijk worden in de play-offs.
Van Peppen – 7: speelde op links wederom een prima wedstrijd en blijft daarmee vervolg geven aan zijn sterke seizoen.
Faik – 6: wist het spel slechts bij vlagen te verdelen zoals hij dat kan. De moeite om de vrije man te vinden tekent zijn spel, terwijl dat in de eerste seizoenshelft juist zijn sterkte was.
Van Hyfte – 6: miste in de tweede minuut een gigantische kans en leed bovendien vaak klungelig balverlies. Blijft wel belangrijk met slimme passjes.
Paulissen – 6: geen schim van de speler die er drie maakte tegen Helmond Sport en blijft daarmee wisselvallig. Kreeg wel een volledig onbegrijpelijke gele kaart en is daardoor geschorst.
Schreurs – 5: wist helemaal niets uit te richten van de rechterkant, waarmee eens te meer blijkt dat dat niet zijn beste positie is. Miste bovendien een pingel.
Demouge – 6: viel geblesseerd uit, miste in de eerste helft wel twee grote kansen. Voor de rest blijft hij nuttig als stormram – altijd worden er twee verdedigers bezig gehouden.
Höcher – 6: gaf nuttige passes en uit twee vrije trappen van hem werd Roda gevaarlijk; voor de rest niet al te best.
Gyasi – 5,5: volledig onzichtbaar in de helft die hij mocht spelen.

Foto: Pro Shots