Voorbeschouwing | Jong FC Twente bezig aan afscheidstournee

Vrijdagavond ontvangt Roda JC Kerkrade in haar eigen Parkstad Limburg Stadion de beloften van FC Twente. Om 20:00 wordt er afgetrapt voor alweer de 36e speelronde in de Jupiler League. Roda JC Live blikt vooruit op het spek-en-bonen-duel op weg naar de play-offs om promotie en degradatie.

Financiële problemen
Jong FC Twente is bezig aan haar afscheidstournee in de Jupiler League. Het moge bekend zijn dat de club uit Enschede kampt met gigantische financiële problemen, het nalatenschap van de inmiddels vertrokken voorzitter Joop Munsterman. Forse bezuinigingen zijn het gevolg; onder andere de koffiejuffrouw zou moeten vertrekken, maar de spelers betalen nu haar salaris. Tekenender kan de nijpende situatie in De Grolsch Veste niet worden weergegeven. Zes punten aftrek kreeg de hoofdmacht al te verwerken, met een toch wel redelijk schandalige elfde plaats in de Eredivisie tot gevolg. De bezuinigingen brengen tevens met zich mee dat de beloften na dit seizoen zullen verdwijnen uit de Jupiler League. Het is nog niet duidelijk welk beloftenteam er volgend seizoen in de plaats komt voor de Enschedeërs, voordat in 2016 de Tweede Divisie haar herintrede doet in het Nederlandse betaald voetbal.

Resultaten in het verleden
Daarmee heeft Jong FC Twente het twee seizoenen volgehouden in de Eerste Divisie. Het eerste seizoen werd afgesloten op een zeventiende plaats, een stukje lager dan de beloftenteams van Ajax en PSV, die ook vorig seizoen hun intrede maakten in de kelder van het Nederlands betaald voetbal. Op het moment van schrijven bevinden de beloften van FC Twente zich op een twaalfde plaats in de Jupiler League. Met 43 punten hebben ze momenteel evenveel punten gehaald als vorig seizoen, met nog drie wedstrijden te spelen dus. In de race om het beste beloftenelftal hoeft het team alleen Ajax voor zich te dulden met een verschil van drie punten. Twente kan haar avontuur in de Jupiler League dus toch nog enigszins positief afsluiten.

Eerder dit seizoen
Dan zal het team wel uit een iets ander vaatje moeten tappen dan in de heenwedstrijd in de angstig lege Grolsch Veste. Met 605 toeschouwers was het met afstand de drukstbezochte wedstrijd van de beloften dit seizoen in het spookstadion, en die toeschouwers, waarvan ongeveer 300 Roda-supporters, zagen de uitploeg met 0 – 2 winnen. Het was één van de makkelijkste wedstrijden in het hele seizoen voor de Kerkradenaren. Doelman Sonny Stevens voorkwam, zoals trainer René Trost terecht na afloop zei, de dubbele cijfers. Vrijwel alle ballen hield de doelman van Twente eruit en het was eigenlijk een wonder dat Roda, dat helemaal niets te duchten had van de gastheren, slechts twee keer tot scoren kwam.

Wedstrijdinformatie
De situatie is een half jaar later echter flink veranderd. René Trost zit niet meer op de bank bij Roda JC en de opstelling is flink gewijzigd. Ten opzichte van de wedstrijd op maandag tegen Jong PSV zal Rick Plum in ieder geval moeten gaan puzzelen. Frank Demouge zal ongeveer vier weken niet inzetbaar zijn, nadat hij in de rust tegen Jong PSV uitviel met een gebroken teen. Bovendien is Mitchel Paulissen geschorst, na de bizarre gele kaart die hij kreeg van falende arbiter Lauresn Gerrets. De bekende namen in de ziekenboeg zijn nog steeds niet inzetbaar: Jacobs, Plat en Ramos.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Jansen – R. Gyasi, Schreurs, Höcher.

De opstelling van het beloftenelftal van FC Twente is wederom gissen. Aangezien de ploeg speelt voordat de hoofdmacht ligt het wel in de lijn van verwachting dat men met een relatief jonge selectie af zal reizen naar Kerkrade. Spelers die normaal gesproken op de bank zitten bij de Enschedeërs zullen normaal gesproken niet meespelen vrijdagavond.

De wedstrijd in het Parkstad Limburg Stadion begint vrijdagavond om 20:00. Dienstdoende scheidsrechter is Martin Pérez.

Voorspellingen: 3-0 (Jeroen), 5-1 (Luc), 2-0 (Sem), 4-1 (Robbert).
De tendens binnen de redactie is dat Roda geen kind zal hebben aan de beloften van FC Twente. De jonge Tukkers komen natuurlijk met een heel jonge selectie naar Kerkrade en de verwachting is dat het wisselvallige Roda in staat zal zijn de tegenstander op te rollen!

Foto: Pro Shots