Nabeschouwing #necrod | Roda weet zich geen raad met balbezit

Vrijdagavond verloor Roda JC Kerkrade voor de tweede keer dit seizoen van N.E.C. In een uitverkocht Goffertstadion eindigde de wedstrijd in een 3 – 0 overwinning voor de thuisploeg. Roda JC Live blikt nog eenmaal terug op Roda’s zevende nederlaag in het seizoen.

Positiewisselingen als tactiek
Voor aanvang van de wedstrijd was in ieder geval één wijziging noodzakelijk in het elftal van René Trost. Ard van Peppen was geschorst voor het duel met de Nijmegenaren, wat betekende dat Martijn Monteyne verkaste naar de linksbackpositie. Publiekslieveling Henk Dijkhuizen mocht daardoor eindelijk weer eens zijn opwachting maken in het Kerkraads basiselftal. Voorin vond er echter nog een wijziging plaats: Raymond Gyasi mocht na één basisplaats alweer plaatsnemen op de bank en hij werd vervangen door Rigino Cicilia. Dit betekende dat Jansen niet meer de spits zou zijn, maar als rechtsbuiten zou gaan spelen. In de praktijk bleek dat Paulissen, Jansen en Gyasi (Edwin, dus) regelmatig van plaats wisselden. Paulissen en Jansen speelden afwisselend ‘op 10’, waardoor ze hun plekken op de vleugels konden afwisselen. Saillant detail is dat Marc Höcher wederom niet eens tot de wedstrijdselectie behoorde; zijn verbanning naar het tweede elftal lijkt daarmee definitief doorgezet te worden. Bij N.E.C. ontbrak topscorer Sjoerd Ars vanwege een blessure. Zijn plek werd opgevangen door Navarone Foor, wat inhield dat de gastheren zonder echte spits speelden. Hij en Santos zouden afwisselend in de punt van de aanval spelen, met de ander dan in de rug.

In het begin leek de tactiek van de drie wisselende spelers goed uit te pakken. N.E.C. had in de eerste tien minuten moeite met de vele wisselingen aan de kant van Roda en bovendien zetten de Kerkradenaren snel druk. Daardoor wist Roda al snel twee corners te versieren, wat er regelmatig dreigend uit zag. De Nijmegenaren wisten zich echter snel aan te passen aan de situatie en bovendien vloog de eerste kans ook meteen erin. Foor kreeg de bal ter hoogte van de middellijn en besloot maar eens aan de wandel te gaan. Met iets dat nog niet eens een echte passeeractie genoemd mag worden, wist hij Swinkels in de luren te leggen en vervolgens schoot hij de bal keurig achter Verbist. De verdediging zag er hier voor het eerst die avond slecht uit: Foor mocht zonder gehinderd te worden een meter of veertig met de bal lopen. Die ruimtes moet je de aanstaand kampioen van de Jupiler League niet geven.

Overleven geblazen na de 1 – 0
Na de 1 – 0 brak er een moeilijke fase aan voor Roda. N.E.C. liet het balbezit grotendeels aan Roda over, en loerde op countermogelijkheden door fouten in de opbouw. Die fouten werden ook gemaakt door Roda, alleen vaak in een stadium dat nog niet eens ‘de opbouw’ genoemd mocht worden. N.E.C. stond namelijk zeer gedisciplineerd te verdedigen, waardoor Roda geregeld niet eens over de middellijn was gekomen, toen de bal alweer verloren was. Met name Monteyne speelde bijzonder zwak; dat hij geregeld overlopen werd door Jahanbakhsh is nog niet eens zo’n ramp, want dat kan gebeuren tegen de beste speler van de Jupiler League. Het probleem was vooral dat vrijwel elke bal die Monteyne kreeg, gepasst werd naar een speler van de tegenstander; soms kwam hij nog niet eens aan passen toe, omdat de Nijmegenaren met veel felheid aan het jagen waren. Daar leek de gelegenheidslinksback zich geen raad mee te weten.

Als Roda dan wel aan opbouwen toe kwam, ging het vaak mis bij de laatste pass. Daar vervulde Faik helaas een negatieve opvallende rol bij. De technicus op het middenveld wist maar weinig passes, die we toch zo van hem kennen, bij een medespeler op de flanken te bezorgen. Wanneer dit wel lukte, was het ook meteen gevaarlijk, en dan vooral via Paulissen en Jansen, die de gevaarlijkste acties van de Kerkradenaren uitvoerden. Van Gyasi ging wederom weinig rendement uit.

Foor viert de 1 - 0. (Pro Shots)
Foor viert de 1 – 0. (Pro Shots)

Saaie pot, geflatteerde uitslag
In de tweede helft kwam Roda net als in de eerste helft sterk uit de startblokken. Er werd onmiddellijk de aanval gezocht en dit leidde tot twee aardige kansen. Paulissen schoot snoeihard over uit een voorzet van Dijkhuizen en Van Hyfte maakte, na een mooie actie, de verkeerde beslissing door af te leggen, waar hij misschien beter voor eigen succes had kunnen gaan. Dit waren ook meteen de enige wapenfeiten in het eerste gedeelte van de tweede helft, want voor de rest draaide de ’topper’ uit op een oersaaie pot. N.E.C. leek het eigenlijk wel prima te vinden met 1 – 0, in de wetenschap dat Roda aan het einde meer ruimte weg zou moeten geven, en Roda leek zich geen raad te weten met het initiatief en vooral bang te zijn voor de 2 – 0.

Dat die 2 – 0 uiteindelijk tien minuten voor het einde toch viel, was een beetje ongelukkig. Dijkhuizen en de ingevallen Lagouireh verloren hun duels met enig onfortuin, al had met name de laatstgenoemde wat beter kunnen opletten. Limbombe gaf vervolgens een briljante pass op Breinburg, die de bal aan Santos gaf, voor wie scoren een koud kunstje was. Frappant was het dat net Santos scoorde, want hij was verreweg de slechtste man aan de kant van de Nijmegenaren tot dan toe; hij raakte, zogezegd, geen pepernoot in de hele wedstrijd, maar tekende dus wel voor de beslissing.

Daarna was het open huis bij Roda. Trost had Demouge voor de 2 – 0 nog ingebracht als stormram, om zo volledig op de aanval te kunnen spelen met Gyasi, Lagouireh, Paulissen, Jansen en dus die lange ex N.E.C.’er, Frank Demouge. Tot grote kansen leidde dit echter niet, want lange ballen op Demouge haalden weinig uit, doordat opnieuw de aansluiting ontbrak. Via de vleugels wisten zowel Gyasi als Lagouireh geen enkel gevaar te stichten. Dat is frappant, want beide spelers staan toch bekend om hun snelheid en zeker tegen iemand als Leiwakabessy, die al een bepaalde leeftijd heeft bereikt, is het vreemd dat er geen gevaar ontstaat.

Roda-spelers druipen af. (Pro Shots)
Roda-spelers druipen af. (Pro Shots)

De enige keer dat Roda zich in het restant van de wedstrijd nog bij het doel van Smits meldde, was in de 91e minuut. Een vrije trap van Anco Jansen werd toen knap uit de hoek getikt door de goalie van N.E.C. Dat was echter alleen nog maar voor de eretreffer, want na een fraaie scrimmage voor het doel van Verbist waren de gastheren vijf minuten eerder alweer op 3 – 0 gekomen via opnieuw Navarone Foor. Bij deze goal leek de communicatie tussen Verbist en zijn verdediging op z’n zachtst gezegd niet optimaal te zijn, maar het was dan ook wel een flinke chaos voor het doel. Gezien het spelbeeld was 2 – 0 misschien een meer terechte uitslag geweest dan 3 – 0; dit was toch een beetje geflatteerd.

4-4-2 of 4-3-3?
Al met al is het gat met de koploper nu zeventien punten, wat nogmaals benadrukt dat Roda zich vooral moet focussen op het behouden van de tweede plaats. Dat zal dan moeten gebeuren in de vierde periode, om te beginnen volgende week zondag in de thuiswedstrijd tegen De Graafschap. Trost zal in de komende week, en eigenlijk ook daarna, goed moeten gaan nadenken over met welk systeem hij de nacompetitie in wilt gaan. Gaat hij toch terug naar het niet bijster spectaculaire, maar tot nu toe veel effectievere 4-4-2 systeem, of houdt hij krampachtig vast aan het in de winterstop door de fans zo gewilde 4-3-3-systeem, dat vooralsnog nog niet lijkt te werken? We gaan het zien in de toekomst.

De cijfers
Verbist – 6: aan de 1 – 0 en aan de 2 – 0 had hij absoluut geen schuld. Een aantal ballen pakte hij nog aardig, maar vaak voetbalde hij zich samen met het team in de problemen. Desondanks valt hem niets te verwijten.
Dijkhuizen – 7: voor het eerst sinds hij tweede keus is op de rechtsbackpositie, mocht hij weer eens meedoen, en dat vulde hij uitstekend in. Over links werd N.E.C. nauwelijks gevaarlijk. Misschien wordt het weer tijd voor een basisplaats.
Ramos – 6,5: veel kopduels werden door hem gewonnen en bij de goals viel hem niets te verwijten.
Swinkels – 6: ook hij was bijzonder sterk in de lucht en gaf weinig weg, maar liet zich bij de 1 – 0 veel te simpel in de luren leggen door Foor.
Monteyne – 3,5: kwam gisteren totaal niet uit de verf op de linksbackpositie. Leed alleen maar onnodig balverlies en Jahanbakhsh zal gedacht hebben dat hij helemaal geen directe tegenstander had.
Faik – 5: wist weinig splijtende passes te geven, zoals we dat wel van hem gewend zijn. Vooral balverlies leverden zijn acties gisteravond op.
Van Hyfte – 5: speelde, zoals gebruikelijk, onopvallend, maar als hij dan opviel, was het ditmaal vooral door kleine foutjes. Dé kans op de gelijkmaker werd door hem om zeep geholpen.
Paulissen – 7: was dreigend en werd op een gegeven moment zelfs dubbel gedekt door N.E.C.; dat mag als compliment gezien worden. Beste man aan Roda-zijde gisteren.
Jansen – 7: niet zo zeer opvallend door verwoestende uithalen, maar vooral door werklust en nuttige passjes. Zonder hem was het allemaal een stuk erger geworden in De Goffert.
Cicilia – 5,5: kreeg weinig bruikbare ballen, maar dook enkele keren op onnavolgbare wijze onder de bal door, als de voorzet dan een keer wel goed was.
Gyasi – 5: voor de dreiging een 10, voor het rendement een 0, dan krijg je dus een 5…

Foto: Pro Shots