Nabeschouwing | Nieuwe onnodige nederlaag voor rood Roda

In de stromende regen kijkt Robert Molenaar zwijgzaam toe langs de lijn, hoe zijn Roda JC geen slotoffensief van de grond krijgt tegen Excelsior. Na een aardige serie, verliezen de Kerkradenaren in Rotterdam en bivakkeren daardoor nog minstens twee weken onderaan.

Ergernis zal de boventoon hebben gevoerd bij iedereen die Roda JC een warm hart toedraagt, na afloop van Excelsior – Roda (1-0). Op basis van het eerste half uur was er geen enkele reden te bespeuren, waarom de Kerkradenaren met een nederlaag van het veld zouden moeten stappen in Rotterdam. Desondanks was dat uiteindelijk wel het geval, met name door het moment in de 37e minuut, waar Mikhail Rosheuvel zijn ploeg op een oliedomme wijze dupeerde.

De weg kwijt
Een standaardsituatie werd bijzonder slecht uitgevoerd, waardoor Excelsior in de gelegenheid kwam om vlot te counteren. Met nog twee verdedigers achter de hand, besloot Rosheuvel om in volle vaart El Azzouzi onderuit te halen. De vleugelspeler was veel te laat en werd door arbiter Rob Dieperink, die zijn Eredivisie-debuut maakte, naar de kleedkamer verwezen: direct rood. Buiten dat die straf aan de zware kant was, kon de fout vooral bij Rosheuvel zelf gezocht worden. Met zijn snelheid had hij El Azzouzi wellicht kunnen inhalen, hij had ook even aan het shirt van de spits kunnen hangen en bovendien waren er nog twee mannen achterin.

Na de rode kaart was het elftal van Molenaar, dat tot dusver de controle over de wedstrijd had, de weg even helemaal kwijt. Het leidde tot grote kansen voor onder andere Hicham Faik, maar uiteindelijk was het Luigi Bruins die zich vlak voor rust al tot matchwinner kroonde. Na een fraaie combinatie bleef hij koel, oog in oog met doelman Hidde Jurjus.

In de rust kreeg de coach de tijd om zijn elftal op scherp te zetten voor de tweede helft, wat verdedigend gezien aardig lukte. Daar zal voor Roda-supporters de ergernis niet hebben gezeten, want kansen werden er nauwelijks weggegeven. Eigenlijk was maar één kans echt groot, en dat was een discutabele penalty kort voor tijd. Nu faalde Bruins wel oog in oog met Jurjus, waardoor Roda tot het einde hoop mocht houden op een resultaat op Woudestein.

Wat de ergernis waarschijnlijk wel opwekte, was de houding van enkele spelers. Het gros daarvan leek die hoop op een resultaat namelijk niet te hebben. Simon Gustafson oogde ongeïnteresseerd en werd dan ook gewisseld door Molenaar, Dani Schahin was meer bezig met overtredingen uitlokken dan goed voetbal op de mat leggen. Ook een wissel, waarbij Nathan Rutjes als aanjager het veld in werd gebracht, sorteerde geen effect, want die wissel kwam veel te laat: pas zes minuten voor het einde van de wedstrijd. Andere spelers leken wel te willen, maar konden simpelweg niet. Feit is dat de spelers die kwalitatief het sterkst zijn, het op het vlak van de bevlieging lieten afweten in de tweede helft op Woudestein.

Zwaar programma
Dat is een zorgelijke situatie. Met zware wedstrijden tegen AZ en Ajax voor de boeg had een zege bij Excelsior de broodnodige lucht kunnen verschaffen, en in ieder geval een tussentijdse verlossing van de laatste plaats. Nu zal er waarschijnlijk in één van de twee wedstrijden een resultaat geboekt moeten worden om de aansluiting met de concurrentie niet te verliezen. Onnodig om te vermelden dat dat een lastige missie zal worden.

Het spel van Roda JC wordt met de week beter en trainer Robert Molenaar heeft gelijk als hij zegt dat er progressie te zien is in zijn elftal. Zo lang er echter spelers zijn die het eigen elftal blijven duperen, door domme overtredingen of door niet de benodigde vechtlust te tonen, zal het een hels karwei worden om met dit elftal genoeg resultaat te halen om te handhaven in de Eredivisie.

Foto: Roda JC Live.