Nabeschouwing | Oud probleem nekt Roda tegen FC Twente

Lang heeft Roda JC niet kunnen genieten van de roze wolk, waar het even op bivakkeerde na de 3-1 overwinning tegen FC Groningen. Met een, weliswaar geflatteerde, 0-3 nederlaag op zak, staan de Kerkradenaren weer met beide benen op de grond.

Geflatteerd was het zeker. Tot en met de 28ste minuut was er geen enkele reden om ervan uit te gaan dat Roda zou gaan verliezen van de tegenstander, FC Twente. De nummer zeven van de Eredivisie, bij aanvang van deze speelronde, werd, zeker in de eerste twintig minuten van het kastje naar de muur getikt. Daarbij liet Roda bij vlagen uitstekend spel zien, en leek het dus een vervolg te gaan geven aan de overwinning tegen FC Groningen.

Oude problemen speelden echter op bij de équipe van Yannis Anastasiou. Na de winterstop leek Roda in ieder geval het scorende lek boven te hebben. Vier keer werd er gescoord tegen Excelsior, drie keer tegen FC Groningen en twee keer tegen Heracles Almelo. Als de Kerkradenaren vrijdagavond over een beetje scherpte voor de goal hadden beschikt, hadden er zo maar drie of vier goals aan dat totaal toegevoegd kunnen worden. De teller bleef echter op een ontzettend pijnlijke nul staan.

Een korte opsomming: Mitchel Paulissen, Dani Schahin én Mikhail Rosheuvel misten allen zes uitgelezen kansen om tot scoren te komen voor de thuisploeg. Eén keer moest Twente-goalie Nick Marsman reddend optreden, de andere vijf pogingen verdwenen over of naast. Het zegt genoeg over het scorend vermogen van Roda, dat toch bij vlagen onverminderd laag blijft. Wat was er bijvoorbeeld gebeurd als Dani Schahin in de eerste minuut raak had gekopt tegen PSV? Nee, qua afmaken was het weer eens weinig soeps. Die gemiste kansen leveren nu duur puntverlies op voor Roda, dat dus wel goed speelde.

FC Twente zette daar weinig kansen tegenover, maar was wel dodelijk effectief. Uit de eerste serieuze kans voor de Enschedeërs zette Jensen de ploeg van René Hake op voorsprong. Zijn mogelijkheid was ongeveer identiek aan die van Dani Schahin vlak daarvoor, maar de Duitse spits faalde wel. Vlak voor rust verdubbelde diezelfde Jensen de marge. Bij beide goals zag Fréderic Ananou er slecht uit. Dat valt hem aan te rekenen, maar na al die uitstekende wedstrijden, is het te verwachten dat het eens een keer minder gaat. Buiten kijf staat dat de jonge Duitser, die ook bij de 0-3 te kijk werd gezet, een stormachtige ontwikkeling doormaakt en een groot talent is – één van de weinige Roda-spelers die transferwaarde kan vertegenwoordigen.

In de tweede helft wisselde Anastasiou voor zijn doen buitengewoon vroeg en aanvallend, maar Roda was geen schim meer van de ploeg die het Twente in de eerste helft zo lastig maakte. De bezoekers konden de wedstrijd rustig uitspelen. In het gastenvak vierden de 530 meegereisde supporters feest. Het Roda-publiek, dat al de hele wedstrijd buitengewoon tam was, verliet na de 0-3 relatief massaal het Parkstad Limburg Stadion. De nederlaag is geflatteerd, maar wel een nieuwe klap in de strijd tegen degradatie.

Hiermee gaat Roda niet met het gewenste goede gevoel een tweetal belangrijke wedstrijden in. Tegen ADO Den Haag en PEC Zwolle moet resultaat gehaald worden, want anders wordt de nacompetitie vermijden een onmogelijke klus. Yannis Anastasiou heeft twee weken om zijn team daarop voor te bereiden. Positief daarbij is dat er eindelijk progressie te zien is in het spel. Zowel tegen FC Groningen als tegen FC Twente voetbalde Roda bij vlagen heel aardig. Het team staat daarmee, en nu is het zaak om die scherpte voor de goal erin te krijgen. De vraag is hoe de oud-spits dat gaat doen, bij spelers die dat al een heel jaar niet voor elkaar krijgen. Misschien toch maar die andere oud-spits, die vriend van Korotaev, eens vragen…?