Nabeschouwing | Passie en strijd zijn niet genoeg voor punten tegen Ajax

Waarschijnlijk verwachtte niemand dat Roda JC woensdagavond de eerste zege sinds 2008 tegen Ajax ging boeken. De nederlaag (2-4) was dan ook niet verrassend. Toch viel er genoeg opvallends uit de wedstrijd te halen.

Want waar een spits opbloeit, liet een middenvelder zich van zijn slechtste kant zien. Simon Gustafson kwam nauwelijks in het spel voor tegen Ajax, maar wist wel nog een volkomen onnodige gele kaart te pakken. Ajax’ linksback Tagliafico, die een flinke overtreding maakte op de Zweed, kreeg vlak voor tijd de volle laag van Gustafson. Dat was Gustafson’s vijfde gele kaart; en alle vijf waren ze volkomen onnodig. Een schorsing tegen sc Heerenveen is het gevolg.

Wie er tegen Heerenveen zeker wel bij is, is Jorn Vancamp. De jongeling maakte in de eerste seizoenshelft bar weinig indruk. In zijn eerste wedstrijden wist hij niet te scoren en na zes wedstrijden werd hij dan ook uit de basis verdreven door Dani Schahin. Na de winterstop zijn er echter kansen voor de Belg, nu Robert Molenaar een ander systeem heeft besloten toe te passen.

Die kansen zijn er dus op het veld, en die kansen leiden na de winterstop ook tot doelpunten. Vancamp is inmiddels drie Eredivisie-duels op rij trefzeker en dat waren stuk voor stuk prima goals. Al met al lijkt de spits, die gehuurd wordt van Anderlecht, zijn draai in Kerkrade gevonden te hebben.

Onder het toeziend oog van Salar Azimi, de extravagante Zeeuwse miljonair die met Frits Schrouff sprak over een overname van Roda JC, wisten de Kerkradenaren het Ajax redelijk lastig te maken. De Amsterdammers wisten de achterstand weliswaar snel om te buigen in een 1-2 voorsprong, maar daarna was er lange tijd geen doorkomen aan voor de Amsterdammers. Daar wist Roda ook niet al te veel tegenover te zetten, al kwamen de Kerkradenaren er soms wel gevaarlijk uit.

Zuur was het te noemen dat Molenaar net aanvallender wilde gaan spelen, op het moment dat de 1-3 viel. De wissel sorteerde wel effect, want ondanks het verschil van twee doelpunten ging Roda vol overgave op zoek naar de aansluitingstreffer, die dan ook al snel viel. Nog sneller viel echter vervolgens de 2-4, en dus gingen de geel-zwarten strijdend ten onder in eigen huis.

Net als tegen AZ ontstonden de problemen voor de Kerkradenaren vooral op de rechterkant, waar Henk Dijkhuizen al enkele wedstrijden spartelt. Tegen opponenten met opkomende backs heeft Roda’s eigen rechtsback het moeilijk, wat versterkt wordt door het verdedigende werk van Mikhail Rosheuvel. Of beter gezegd: het niet-verdedigende werk van Mikhail Rosheuvel, waardoor Dijkhuizen regelmatig tegen twee tegenstanders staat.

Dat is een groot aandachtspunt in aanloop naar het uitduel tegen sc Heerenveen, want ook de Friezen zullen wel raad weten met de defensieve zwaktes van Roda JC. Ook een aandachtspunt naar zaterdag toe is de fitheid van Donis Avdijaj. De rappe vleugelspeler, die een stormachtig begin kende in Kerkrade, viel al snel geblesseerd uit met hamstringklachten en dat was een flinke aderlating voor Roda.

Een aanval met Livio Milts en Maecky Ngombo bleek namelijk een stuk minder effectief dan een aanval met Avdijaj en Dani Schahin. Desondanks weerden de jongelingen zich kranig en met name de invalbeurt van Milts zal menigeen hebben verbaasd. Hij kreeg na het uitvallen van Avdijaj de voorkeur boven Mario Engels en leverde een sterke prestatie.

Dat het al bij al niet genoeg was, is een feit, maar clichématig gesteld: tegen Ajax hoeft Roda de punten niet te pakken. Dat hoeft ook niet op bezoek bij Heerenveen, maar de Friezen zijn in een matige vorm en dus maakt Roda, gezien het sterke spel van de laatste weken, alle kans.

Foto: Roda JC Live