Voorbeschouwing | Roda-sterkhouders ontbreken in Friesland

Zaterdagavond (20:45 uur) vervolgt Roda JC de Eredivisie-campagne met een uitwedstrijd bij sc Heerenveen. De Kerkradenaren zullen het in het Abe Lenstra Stadion, waar sinds 2004 niet meer gewonnen werd, zonder enkele cruciale spelers moeten stellen. Roda JC Live blikt vooruit.

Roda JC: strijd onderin ligt open
Afgelopen woensdag kwam een einde aan Roda’s ongeslagen Eredivisie-reeks in het kalenderjaar 2018. De ploeg van Robert Molenaar werd in het eigen Parkstad Limburg Stadion immers geklopt door Ajax (2-4). Geen opmerkelijke uitslag en uiteraard ook geen schande; er leek niet meer in te zitten tegen de op alle vlakken superieure Amsterdammers. Wat zorgwekkender is, is het feit dat het toch al gehavende Roda in die midweekse wedstrijd ook Donis Avdijaj en Simon Gustafson verloor; daarover zodadelijk meer. Hoe dan ook, positiviteit is in de afgelopen weken het credo gebleken in het Roda-kamp. In de voorgaande wedstrijden liet de ploeg namelijk zien graag op de aanval te spelen en dat leidde tot punten tegen FC Twente, Excelsior én AZ, terwijl in het bekertoernooi een waar gevecht tegen Willem II uitmondde in een (veelbesproken) uitschakeling na strafschoppen. In de competitie ligt alles nog open: hekkensluiter Sparta staat op twee punten achterstand, terwijl de marge naar nummer 15 NAC ook maar drie punten bedraagt.

Heerenveen: stabiel in de middenmoot
De tegenstander van zaterdag, SC Heerenveen, blijft zoals altijd relatief ver verwijderd van de strijd in de kelder in de Eredivisie. De ploeg van Jurgen Streppel staat waar je ze verwacht: op plek negen. De échte subtop lijkt voor de Friezen te hoog gegrepen, terwijl de afstand naar de onderste ploegen op de ranglijst groot is. Aanvankelijk pakte Heerenveen in eigen huis weinig punten, maar daar is in de afgelopen thuisduels verandering in gekomen toen een serie Roda-concurrenten op bezoek kwam in het Abe Lenstra Stadion: achtereenvolgens werden NAC, FC Twente en Sparta geklopt. Dat ging niet met vuurwerk: in die duels scoorde Heerenveen in totaal vier keer. Daar staat natuurlijk tegenover dat de Friesche defensie weinig gepasseerd werd. Vorige week verloren Streppel en consorten in Zwolle van PEC (3-2): een tegenvaller, want daarmee werd een jump naar de hoger geplaatste teams voorkomen. Heerenveen beschikt over een team dat bestaat uit een mix van ervaring (Schaars), talent (Pierie), individuele klasse (Ödegaard) en stille krachten (Kobayashi), wat het een onvoorspelbare tegenstander maakt.

Historie: goede herinneringen, Abe Lenstra schier onneembare vesting
Heerenveen en Roda troffen elkaar natuurlijk eerder dit seizoen in Kerkrade, in een duel met een memorabele slotfase. Erkend Roda-plaaggeest Henk Veerman scoorde – uiteraard – de 0-1 namens de bezoekers, waarna Roda via een rake kopbal van Dani Schahin twintig minuten voor tijd op gelijke hoogte kwam. De Duitse spits legde daarmee de kritische schare van de Roda-achterban letterlijk en figuurlijk het zwijgen op, door een vinger op zijn lippen te leggen richting de aanhangers die daarvoor uit teleurstelling het eigen team hadden uitgefloten. Het andere verhaal van die wedstrijd was de beslissende treffer in de 87ste minuut. Invaller Livio Milts werd de held van de dag met een van richting veranderd schot: 2-1. De laatste Roda-zege in Heerenveen kunt u zich nu waarschijnlijk niet meer herinneren, maar wel wanneer we u de uitslag van dat duel op 21 augustus 2004 geven: 3-4. Namens de Kerkradenaren scoorden destijds Cristiano, Arouna Koné, Edrissa ‘Mister Sunshine’ Sonko én, in de slotminuut, Roel Brouwers. Sindsdien verloor Roda er zeven keer en eindigde de confrontatie viermaal in een gelijkspel. Afgelopen seizoen gingen de Limburgers in Friesland, onder meer na een rode kaart voor Mohamed el Makrini, met 3-0 onderuit.

In 2015 verloor Roda in Friesland met 3-0. (© Roda JC Live)

Wedstrijdinformatie: Heerenveen fit, Roda mist minimaal zeven spelers
Over de fitheid van zijn selectie heeft Heerenveen-coach Streppel weinig te klagen: er zijn buiten de langdurige geblesseerde keeper Warner Hahn geen noemenswaardige afwezigen. Daardoor is de keuze reuze voor de oefenmeester, en dat is niet per se een voordeel. Zo liet spits Veerman zich kritisch uit over Streppel, aangezien die voor de derde keer dit seizoen zijn keuze voor de spitspositie omgooide, ditmaal in het nadeel van de boomlange Veerman. Streppel heeft aangegeven daar geen boodschap aan te hebben, en dus lijkt het logisch dat Reza Ghoochannejhad (Twitteraars opgelet!) in de punt van de aanval start.

Vermoedelijke opstelling Heerenveen: Hansen – Dumfries, Hoegh, Pierie, Bulthuis – Kobayashi, Schaars, Thorsby – Odegaard, Ghoochannejhad, Zeneli.

Bij Roda is niet de keuze, maar de waslijst aan blessures bij cruciale spelers reuze. Controleur Ognjen Gnjatic, spits Dani Schahin, vleugelaanvaller Donis Avdijaj en spelmaker Simon Gustafson, die bovendien door de vijfde domme gele kaart van het seizoen geschorst is, zijn zaterdag allemaal niet inzetbaar. Daarnaast ontbreken de langdurig afwezigen Ashton Götz, Mitchel Paulissen en Celestin Djim, terwijl ook Daryl Werker en Chris Kum last blijven houden van sluimerende kwetsuren. Nee, Robert Molenaar zal er niet vrolijk van worden. De kans is aanwezig dat Livio Milts, die tegen Ajax sterk inviel, zijn kans in de basisopstelling gaat krijgen. Ook Mario Engels en Nathan Rutjes zijn opties om het middenveld te versterken.

Vermoedelijke opstelling Roda JC: Jurjus – Dijkhuizen, Banggaard, Auassar, Vansteenkiste – El Makrini, Ndenge – Rosheuvel, Milts – Vancamp, Ngombo. 

Arbiter van dienst is Ed Janssen, die de wedstrijd om 20:45 uur in gang zal zetten.

Volg SC Heerenveen – Roda JC Kerkrade LIVE via het vertrouwde wedstrijdverslag op Twitter: www.twitter.com/rodajclive.