Nabeschouwing | Ploeg Anastasiou toont eindelijk karakter

Roda JC Kerkrade heeft zaterdagavond met 3-1 gewonnen van promovendus Sparta Rotterdam. Eindelijk werd er in een wedstrijd die moest gewonnen worden, ook echt gepresteerd. In een goed gevuld Parkstad Limburg Stadion werden de bezoekers getrakteerd op een spannende wedstrijd waarin Roda JC bij vlagen goed voetbalde, maar vooral ook op de juiste momenten wist te scoren. De wedstrijd met drie punten als eindresultaat wordt in dit artikel nog eenmaal besproken.

Vechten voor elke meter
Bijna heel Nederland heeft afgelopen donderdag genoten van Ajax. Vechten voor elke meter en de tegenstander vanaf de eerste minuut onder druk proberen te zetten is een tactiek die helaas in Nederland niet meer vaak wordt toegepast. Toch kan er op dat moment door een team een betere prestatie worden neergezet dan de kwaliteiten van de individuele spelers zijn.

Dat gebeurde uiteindelijk ook gisteren in Kerkrade. Roda vocht als collectief en vocht voor elke meter. Niet geheel onbelangrijk aspect daarin is dat de tegenstander helemaal niet aan voetballen toe kon komen. Sparta kon zich niet onder de druk met Roda JC uit voetballen en kon enkel bij vlagen enkel gevaar stichten. Roda JC stond goed opgesteld en spelers waren bereid om meters voor elkaar te maken.

Ook voor het publiek was deze wedstrijd een verademing te noemen. Wekenlang is het spel van Roda JC al niet om aan te gluren. Achter het spel zat geen gedachte en combinaties leken meer geluk dan wijsheid. Zaterdagavond leek er eindelijk weer een lijn in het spel te zitten. Bij vlagen waren de aanvallende combinaties fraai om te bekijken en vooral Rosheuvel en Schahin lieten zich van hun beste kant zien. Door de bal veelvuldig in het strafschopgebied van Sparta te brengen ontstond er in elk geval dreiging en spanning in de wedstrijd.

Grote golf van blessures
Toch was de opstelling van Roda JC niet enkel gebaseerd op de kwaliteiten van spelers. Anastasiou had niet bepaald de luxe om voor veel posities keuzes te maken. Er heerst een ware blessuregolf in Kerkrade. Voor de wedstrijd waren al Papazoglou, Gúllon, Rutjes, Wolters, Gnjatić en Church geblesseerd. Ook Auassar en Badibanga leken niet geheel fit te zijn. Werker was geschorst voor de wedstrijd tegen Sparta. Kortom, we kunnen Caanen er nog wel een beetje dankbaar voor zijn dat hij een leger spelers in de winter naar Kerkrade heeft gehaald, anders hadden we op dit moment allang geen 11 spelers meer kunnen opstellen.

Ondanks al deze blessures kon Anastasiou toch nog een solide en sterke verdediging opstellen. Chris Kum was weer net op tijd fit om zijn plekkie in de verdediging in te namen. Toch sloeg gedurende de wedstrijd wederom het noodlot toe. Ananou kon niet verder na de rust en zijn plek in het centrum moest worden ingevuld Auassar. De middenvelder leek fit genoeg om toch te kunnen invallen in het centrum achterin. Gelukkig weten de goed oplettende kijkers dat Auassar het toch niet moet hebben van de vele meters die hij normaal maakt, dus zijn invalbeurt was niet heel slecht te noemen.

Van net niet, naar net wel
De gevierde man gisteren was Ajagun. De kleine middenvelder was dit seizoen al zo vaak bij het bijna doelpunt dat je bijna niet gelooft dat hij kan scoren. Gisteren stond hij tweemaal uitstekend vrij gelopen op de goede plek om de bal binnen te tikken. Balvaardig en heel snel wist hij zich vrij te lopen uit de dekking en de uiterst belangrijke goals te maken. De jaarproductie van Ajagun werd daar meteen mee verdubbeld. Daarbij moet worden aangetekend dat het eerder in de wedstrijd nog leek dat Ajagun het veld moest gaan verlaten. Met ernstige pijn aan zijn geslachtsdelen werd hij met een brancard naar de zijlijn gedragen. De helende werking van Anastasiou moet vervolgens niet onderschat worden, want na enkele woorden viel Ajagun toch weer in. Het is niet vaak vertoond dat iemand die het veld per brancard verliet toch weer opstond en gewoon verder speelde of er niets gebeurt was.

Succescoach Anastasiou
In het voetbal kan het soms snel gaan. Na een half seizoen had Anastasiou zijn krediet bij de fans verspeeld. Er werd vaak onlogisch gewisseld en het team kwam vaak laf en flets voor de dag. Het einde van Caanen heeft toch een bijzonder positief effect van afgelopen weken. 7 punten uit 3 wedstrijden is voor een ploeg verkerende in de degradatiestress is uitstekend en ongekende weelde. Anastasiou heeft de ploeg toch aan het voetballen gekregen en vooral te laten vechten voor elke meter. Als fan is het weer leuk om naar Roda JC te kijken en vooral ook de hoop op een goede afloop is terug.

Er kan door Roda JC eindelijk omhoog worden gekeken op de ranglijst. Wanneer Roda JC blijft vechten voor elke meter kan er ook tegen Utrecht, Willem ll en Vitesse wellicht een mooi resultaat worden neergezet. Directe degradatie lijkt definitief afgewend nu er een kloof van 7 punten is ontstaan met Go Ahead Eagles. Maar met nog 3 wedstrijden te gaan is het nog absoluut geen moment om achterover te leunen.

Foto: Roda JC Live.