Top/Flop | Roda JC Kerkrade – Sparta Rotterdam

Met nog maar drie wedstrijden te gaan dit seizoen rijst de spanning in de kelder van de Eredivisie gaandeweg verder naar het kookpunt. Roda JC Kerkrade pakte drie uiterst belangrijke punten in een zespuntenduel met Sparta Rotterdam (3-1). Nadat de nabeschouwing eerder al werd gepubliceerd pikken we er middels de traditionele rubriek Top/Flop nog een aantal opvallende zaken uit. Tevens worden zoals gebruikelijk ook deze keer weer de individuele spelersbeoordelingen bijgevoegd.

TOP
Publieke belangstelling: het was een gezellig drukke bedoeling afgelopen zaterdagavond in Kerkrade. Niet minder dan 15.028 supporters wisten hun weg te vinden naar het Parkstad Limburg Stadion en daarmee wist het hele gezelschap een uitstekende ondersteuning te vormen voor de thuisploeg (en, getuige het uitvak, een klein beetje voor de bezoekers). Het is mooi om te zien hoe betrokken het publiek van Roda JC Kerkrade is als het er écht om gaat. Niet alleen in de grotere duels, maar juist ook in de sleutelwedstrijden om lijfsbehoud. Vinden we mooi!

Mikhail Rosheuvel: de grote man bij Roda JC was ongetwijfeld Mikhail Rosheuvel. Hoewel Rosheuvel vanwege zijn soms statische optredens en beperkte productiviteit soms niet altijd mee lijkt te kunnen komen met het niveau, lijkt hij sinds een aantal weken steeds meer op te bloeien naar een echte toevoeging aan de selectie. Twee assists en een doelpunt, daar kan Mikhail mee thuiskomen, zullen we maar zeggen. Een applaus is meer dan op zijn plaats voor zijn wedstrijd.

Abdul Ajagun: als er iemand is die we in het afgelopen seizoen met zekere regelmaat een negatieve beoordeling hebben gegeven, dan is dat eigenlijk wel Abdul Ajagun. Er kwam altijd een hoop uit van de kleine voetballer, maar echt gevaarlijke situaties bleven uit en een veelvoud aan kansen vloog de tribunes in. Zaterdagavond was echter alles anders bij Abdul, die met twee doelpunten een meer dan knappe bijdrage wist te leveren aan de teamprestatie. Het waren misschien niet de lastigste doelpunten die een voetballer kan maken, maar ook deze ballen moeten erin. Gelukkig lukte het deze keer met verve.

FLOP
Ruimte in eigen zestien: als je zelf drie doelpunten maakt en de tegenstander slechts één, heb je het op verdedigend vlak op zich goed gedaan. Toch kan er wel een opmerking gemaakt worden over de ruimte die de Spartanen bij vlagen kregen tot in het strafschopgebied van Roda JC. Mannen als Verhaar en Sanusi kunnen makkelijk gevaarlijk worden, dus iets meer druk op de ketel had het af en toe misschien wat minder spannend gemaakt. Maar goed, dat zijn details.

Grip op het duel houden: wat wel een echt belangrijke opmerking is, is de grip die op de wedstrijd werd gehouden na de 2-0. Sparta leek het initiatief steeds meer in handen te krijgen en uiteindelijk zelfs de aansluitingstreffer te forceren. Uit het recente verleden weten we dat Roda JC niet de allerbeste ploeg is in het vasthouden van een voorsprong van twee doelpunten, dus wat ons betreft valt er nog te werken aan het vasthouden van de concentratie bij een keurige voorsprong. Ook hier kunnen we echter stellen dat het eigenlijk een detail is, aangezien na de aansluitingstreffer de volgende goal aan de juiste kant viel en het duel vervolgens écht op slot zat.

Resultaten concurrenten: soms is het lastig om genoeg dingen te vinden voor deze rubriek en dan ga je verder kijken dan de eigen club. Roda JC is bezig aan een meer dan prima reeks wedstrijden in de strijd om lijfsbehoud, maar het had op zich wel geholpen als de andere ploegen onderin de Eredivisie niet ook in een dergelijke goede vorm zouden verkeren. ADO Den Haag is in bloedvorm en is inmiddels vier wedstrijden ongeslagen, en ook Excelsior pakt de punten aardig makkelijk met inmiddels weer twee thuiszeges op rij. Wil Roda JC het niet alsnog heel benauwd gaan krijgen in de strijd om directe handhaving, zijn iets gunstigere uitslagen op andere velden gewenst. Kan Roda JC daar echter iets aan doen? Absoluut niet. Is dit daarom een serieuze ‘flop’? Dat is aan de lezer om het zo te beoordelen.

Beoordelingen
Benjamin van Leer: 7.
Martin Milec: 7.
Frederic Ananou: 6.
Ard van Peppen: 6,5.
Abdul Ajagun: 8.
Mohamed El Makrini: 6,5.
Tom van Hyfte: 8.
Mikhail Rosheuvel: 8.
Dani Schahin: 6.
Giliano van Velzen: 6,5.
Adil Auassar: 5,5.

Header: Roda JC Live.

Comments (1)

  1. Juist vanwege de derde ‘flop’ is het belangrijk dat de in flop 1 en 2 vermelde details, de komende wedstrijden wèl goed opgepakt / ingevuld worden!

    “nøk drèï fïnæles!”

Comments are closed.