Nabeschouwing | Puntendeling wijze les in aanloop naar play-offs

Vrijdagavond leek er lange tijd leek voor Roda niets aan de hand te zijn, maar na iets meer dan 90 minuten hield iedereen een nare nasmaak over aan het duel tegen Jong FC Twente. Na een 2-0 voorsprong was de thuisploeg het immers zelf schuld dat de Tukkers nog een 2-2 gelijkspel uit het vuur sleepten. Roda JC Live beschouwt het duel voor U na.

Beloftenploegen, altijd lastig
Dat de duels tegen beloftenploegen voor de Kerkradenaren geen onverdeeld succes blijken, hebben we in de loop van het seizoen wel gezien. Ook de zesde ontmoeting met een beloftenelftal verliep niet zoals gehoopt; de 2-2 was al het vierde puntverlies uit de gecombineerde duels tegen Jong PSV, Ajax en Twente. In tegenstelling tot de vorige twee wedstrijden tegen beloftenelftallen – eerder bij Jong Ajax en vorige week op bezoek bij Jong PSV – waren de geel-zwarten vrijdagavond wel de ploeg die op voorsprong kwam; na amper 4 minuten was het Bart Biemans die uit een corner de 1-0 binnenknikte. Het doelpunt was identiek aan zijn treffer in de vorige thuiswedstrijd tegen Helmond Sport; inlopen tot voorbij de eerste paal en vanuit die positie de indraaiende bal op snelheid binnen het doelkader koppen. Opmerkelijk dat de tegenstander zich daar niet beter tegen gewapend had, natuurlijk. Het leidde tevens ertoe dat de ruim 9.000 toeschouwers in het Parkstad Limburg Stadion eenzelfde wedstrijdbeeld als tegen Helmond Sport op het duel projecteerden; een doelpuntenregen in het voordeel van de Kerkradenaren.

Bart Biemans was verantwoordelijk voor de openingstreffer. (Pro Shots)
Bart Biemans was verantwoordelijk voor de openingstreffer. (Pro Shots)

Zover zou het niet komen, maar de Limburgers waren in de eerste 45 minuten duidelijk de betere ploeg van de twee. Het aantal doelkansen voor de thuisploeg kwam in de buurt van het duel tegen de Brabanders, maar het verschil was dat nu niet iedere bal ook daadwerkelijk in het netje verdween. Bovendien had Jong FC Twente zich als ploeg duidelijk beter georganiseerd en voorkwam het dat het overrompeld werd door haar tegenstander. In tegenstelling tot Helmond Sport hield de ploeg, die getraind wordt door Jan Zoutman, de linies kort op elkaar en zette het in op een horizontale mandekking waarbij weinig ruimte werd gegund aan zowel de as als de vleugelspelers van Roda. Gevolg: veel balbezit voor de Roda-verdediging, die van links naar rechts passte en er tamelijk lang over deed om openingen te vinden. Maar het moet gezegd worden dat zodra die opening gevonden werd, er direct ook aardig gecombineerd werd; driehoekjes liepen prima, inschuivende verdedigers zorgden voor een overtalsituatie en dat het heel lang 1-0 bleef, was eigenlijk een klein wonder.

Jansen op jacht
Een belangrijke rol was hierbij weggelegd door Anco Jansen. Hij was, na zijn schorsing, de afgelopen wedstrijden bankzitter, maar mocht nu vanaf de aftrap ‘op 10′ beginnen als vervanger van de geschorste Mitchel Paulissen. Jansen zocht veelvuldig de combinatie op met Raymond Gyasi – de andere nieuwe naam in de basisopstelling, in plaats van de geblesseerde Frank Demouge – en Danny Schreurs. Die waren niet altijd succesvol, maar dat er explosiviteit, creativiteit en vooral een dosis kwaliteit in Jansen zit, staat niet ter discussie. Desalniettemin was er wel irritatie – bij het publiek, maar nog veel meer bij de speler zelf – omdat de afronding of laatste pass van diezelfde Jansen regelmatig te wensen over liet; tot de 42e minuut. Met een geplaatste bal in de verre hoek liet onze nummer 11 Twente-doelman Plattel kansloos en er volgde een intense ontlading bij Jansen, die zo lang op zoek was geweest naar deze treffer om van waarde te kunnen zijn voor zijn medespelers, de supporters en de club, waarmee de relatie toch enigszins vertroebeld leek door datgene wat in het verleden gebeurd is.

Wanneer U nu de voorgaande 3 alinea’s terugleest, krijgt U hoogstwaarschijnlijk de indruk dat er tot de rust geen vuiltje aan de lucht was. En dan heeft U nog gelijk ook. Vervelend dus dat er ooit iemand geweest is die heeft bepaald dat er na een eerste helft, houd U vast… nóg een helft gespeeld dient te worden! Daar leken de manschappen van het duo Plum/Vrede weinig trek meer in te hebben. Onbegrijpelijk natuurlijk, maar van controle over de wedstrijd was in het tweede bedrijf geen sprake meer. Het balverlies nam toe, achterin werd geknoeid en op de helft van de tegenstander was alleen Danny Schreurs écht in staat om de defensie van Jong FC Twente nerveus te maken. Tien minuten na rust wist iedereen echt hoelaat het was, toen Ryo Miyaichi – die gehuurd wordt van Arsenal en enkele jaren geleden in het shirt van Feyenoord een van de meest veelbelovende spelers in de Eredivisie was – op prachtige wijze een onvervalste Anschlusstreffer voorbij de kansloze Verbist krulde. Twente rook bloed, toonde lef, slaagde niet direct erin om ook op gelijke hoogte te komen, gaf achterin wat meer ruimte weg, maar nam zo duidelijk het initiatief van Roda over.

Deksel op de neus
Het werd er niet beter op toen de technische staf (we weten niet welk individu we er de schuld van moeten geven) zo’n 20 minuten voor tijd besloot om Schreurs te vervangen, waarmee direct de op dat moment enige effectieve aanvallende impuls uit het elftal verdween. De counters die er te noteren vielen strandden allemaal voortijdig en doordat de score niet uitgebreid werd, was de overwinning nog lang niet beklonken. De gelijkmaker kwam dan ook niet helemaal uit de lucht vallen. Hoewel, dat kwam ‘ie in feite wel, want een ongevaarlijke, hoge corner van de Tukkers in de 90e minuut werd gevangen door Verbist, maar de normaliter zo betrouwbare doelman liet de bal los en werkte het leerwerk op klungelige wijze in zijn eigen doel. Natuurlijk is het hele team verantwoordelijk voor de onverklaarbaar slechte tweede helft, maar de Belgische doelman werd zo de schlemiel van de avond.

De supportersvereniging Ultras Kerkrade toonde haar waardering voor Danny Schreurs, die ook vrijdagavond weer sterk speelde. (Pro Shots)
De supportersvereniging Ultras Kerkrade toonde haar waardering voor Danny Schreurs, die ook vrijdagavond weer sterk speelde. (Pro Shots)

Wat kunnen we uit deze wedstrijd halen? In ieder geval de conclusie dat ook onder het ‘nieuwe’ trainersduo gebeurt wat we te vaak onder leiding van Trost gezien hebben; een prima eerste helft opvolgen door een belabberde tweede helft. Toch kunnen we niet zeggen dat Jong FC Twente in de tweede helft zoveel beter voetbalde. De twee doelpunten van de Tukkers ontstonden uit respectievelijk individuele klasse en een individuele fout. Met het oog op de naderende play-offs geeft het aan dat details een aanzienlijke invloed kunnen hebben op het wedstrijdverloop en dat een gebrek aan scherpte drastische gevolgen kan hebben. Deze keer was dat in het nadeel van de geel-zwarten, nu is het zaak om dat tijdens de play-offs in het eigen voordeel uit te buiten. Voor achteruit lopen, waar de technische staf ook haar aandeel in had door de bedrijvige Schreurs van het veld te halen, moet gewaakt worden, zeker wanneer je ten opzichte van een tegenstander over een kwalitatief overwicht beschikt. We zijn er nog lang niet, dat is duidelijk.

Beoordelingen
Bram Verbist: 5
Was twee keer belangrijk tijdens de wedstrijd, maar met een kapitale fout in de slotminuut was hij verantwoordelijk voor de gelijkmaker.
Martijn Monteyne: 5,5
Had met Miyaichi dan wel een sterke tegenstander tegenover zich, maar had te weinig daar tegenin te brengen.
Bart Biemans: 6,5
Sterk als mandekker en met zijn doelpunt is ‘ie intussen mede-clubtopscorer. Als centrale verdediger. Juist.
Arjan Swinkels: 6,5
Onverzettelijk en durfde in te schuiven. Paar kleine slippertjes werden gelukkig niet afgestraft.
Ard van Peppen: 6,5
Vormt op de linkervleugel een solide duo met Höcher. Was verdedigend wel een paar keer te laat, maar prima duel.
Hicham Faik: 5,5
De dirigent op het middenveld was minder aanwezig dan tijdens de vorige wedstrijden. Was in de tweede helft erg matig.
Tom van Hyfte: 5,5
Leed vrijdagavond meer balverlies dan we van hem gewend zijn. Combineerde er wel prima op los.
Anco Jansen: 6,5
Soms ongelukkig, maar vond uiteindelijk wel vaak een goede voetballende oplossing. Lekker doelpuntje ook.
Raymond Gyasi: 5
Dat we hem amper genoemd hebben in dit artikel, zegt genoeg. Weinig effectieve acties, kwam niet echt tot zijn recht.
Danny Schreurs: 6,5
Durfde te jagen, kwam ballen halen en zorgde in balbezit direct voor gevaar. Dat zien we graag.
Marc Höcher: 5
– Met zijn verfijnde trap een belangrijke spil in dit elftal, maar zakte in de tweede helft helaas wel erg ver weg.

Header: Pro Shots