Voorbeschouwing | Almere enige club waartegen Roda nooit punten pakte

Vrijdagavond speelt Roda JC Kerkrade alweer de voorlaatste wedstrijd in haar eerste Jupiler League-seizoen, en dat is niet de meest aansprekende. In de potjes op weg naar de nacompetitie is Almere City FC op de Flevopolder de tegenstander. Roda JC Live blikt vooruit op dit duel.

Hoop op de Eredivisie
De gastheren zijn bezig aan een uitermate wisselvallig seizoen in de Jupiler League. Desondanks is de club hard op weg om haar beste eindklassering ooit in de eerste divisie te verbeteren. Met nog twee wedstrijden te gaan bivakkeert Almere namelijk op de tiende plaats, met 47 punten uit 36 wedstrijden. In de eerste negen seizoenen in het betaalde voetbal werd namelijk nog nooit hoger geëindigd dan op de dertiende positie, in de jaren 2008, 2012 en 2013. Twee maal eindigden de Flevolanders zelfs als laatste in de Jupiler League, waarbij ze in 2011 van geluk mochten spreken dat RBC Roosendaal failliet ging. Anders was de club gedegradeerd naar de Topklasse.

Dit seizoen gloort er echter zowaar een beetje hoop op de Eredivisie voor de club. Almere City wist, mede door een 1-4-overwinning op Roda JC, waarover later meer, de tweede periodetitel binnen te slepen – het is het eerste succesje in het tienjarig betaald voetbal-bestaan van de rood-witten. Hierdoor mag Almere in de eerste ronde van de play-offs spelen tegen de nummer zes van de Eerste Divisie, op dit moment De Graafschap. De kans is echter niet groot en de formatie van trainer Fred Grim draait dan ook, zoals gezegd, een wisselvallig seizoen.

Wisselvalligheid troef
De vorm van de ploeg is ook niet bepaald om over naar huis te schrijven. Van de laatste tien duels werd er slechts één gewonnen. Thuis was de ploeg met 3-2 te sterk voor Sparta. Voor de rest ging de ploeg vijf keer ten onder en speelden zij vier keer gelijk. Verloren werd bijvoorbeeld van laagvliegers Achilles ’29, Helmond Sport en RKC Waalwijk, maar ondertussen werden onder anderen FC Emmen, FC Volendam en De Graafschap op een gelijkspel gehouden. Almere lijkt dus het beste te presteren tegen ploegen uit de top van de Jupiler League, althans in de laatste wedstrijden.

Over wisselvalligheid kan Roda goed meepraten. Van de laatste tien wedstrijden won de formatie er slechts drie. Na het opstappen van René Trost wist de ploeg meteen met 7-0 van Helmond Sport te winnen, maar het Rick Plum-effect was, wat grote zeges betreft, in ieder geval van korte duur. De beloften van PSV en Twente wisten de Kerkradenaren op een gelijkspel te houden in de afgelopen week.

Eerder dit seizoen
Aan de tegenstander van vrijdagavond heeft Roda JC Kerkrade in ieder geval geen goede herinneringen. Eerder dit jaar bleek Almere City in het Parkstad Limburg Stadion met maar liefst 1-4 te sterk. Daarmee zijn de Flevolanders, ongelofelijk maar waar, de enige ploeg in het huidige betaalde voetbal waartegen Roda nog nooit een punt gepakt heeft. Wiljan Pluim pakte al in de eerste helft, bij 0-1, een oliedomme tweede gele kaart waardoor Roda een uur met tien man moest spelen. Dat werd een lijdensweg: de bezoekers tikten de Trots van het Zuiden helemaal weg en kwamen uiteindelijk zelfs op een 0-4 voorsprong. De eretreffer viel pas in de slotminuten.

In Almere werd de wedstrijd uiteraard nog nooit gespeeld. Voor de vorm:

Almere City FC

Roda JC Kerkrade

0

Gespeeld 0

0

Gewonnen 0
0 Gelijk

0

0 Verloren

0

0 – 0 (0) Doelsaldo

0 – 0 (0)

 

De setting zal in ieder geval totaal anders zijn dan bij de heenwedstrijd, toen er nog ruim 10.000 mensen op de tribune zaten. In het Almere City-stadion, een eind buiten het stadscentrum, zitten geregeld nog geen 1.000 toeschouwers op de tribune. Gemiddeld trekt de club dit seizoen 1.070 toeschouwers, met daarbij de uitschieter van 2.500 bezoekers tegen Jong Ajax als hoogtepunt. In het stadion aan de Competitieweg kunnen 3.000 mensen zitten.

Wedstrijdinformatie
De verwachting is dat Roda JC Kerkrade met vrijwel hetzelfde elftal aan de start zal verschijnen als op vrijdag tegen Jong FC Twente. Mitchel Paulissen keert terug van een schorsing en daardoor zal Anco Jansen in principe weer op de bank moeten plaatsnemen. Het kan echter ook zijn dat Plum en Vrede kiezen voor Jansen in de spits, waardoor Schreurs weer op rechts plaats zal nemen, ten koste van de falende Raymond Gyasi.

Verwachte opstelling Roda JC Kerkrade: Verbist – Monteyne, Biemans, Swinkels, Van Peppen – Faik, Van Hyfte, Paulissen – R. Gyasi, Schreurs, Höcher.

Bij Almere City FC ontbreken de geblesseerde Jergé Hoefdraad, die tegen Roda JC nog de openingstreffer scoorde, en verdediger Lars Nieuwpoort, die geschorst is als gevolg van zijn rode kaart tegen N.E.C. Bovendien ontbreken basisspelers Jason Oost en Vincent Janssen vanwege een schorsing.

Verwachte opstelling Almere City FC: Etemadi – Bouma, Toet, Vet, Quasten – Receveur, Kip, Salasiwa – Mamedov, Serrarens, Ahannach.

De wedstrijd zal onder leiding staan van scheidsrechter Jeroen Manschot. Uiteraard verzorgt Roda JC Live een live-verslag van deze wedstrijd op Twitter: http://www.twitter.com/RodaJClive.

Foto: Pro Shots