Nabeschouwing | Rechtstreekse handhaving utopie voor vervloekt Roda

Een cruciale zaterdagavond eindigde voor Roda JC op de slechtst denkbare wijze: zonder goals en zonder punten, en mét concurrenten die de volle buit pakten. Sparta Rotterdam was niet eens de betere ploeg in Kerkrade, maar trok het duel wel naar zich toe.

‘Concurrentie’
Uiteraard moeten de eigen prestaties het uitgangspunt zijn, maar laten we nu eens beginnen met de ‘concurrentie’. Dat woord staat hier niet zomaar tussen aanhalingstekens, want NAC Breda en Willem II mogen we na dit weekeinde eigenlijk niet meer tot die groep rekenen. Het weekend ging vrijdag voortvarend van start, doordat FC Twente de derby tegen Heracles met 2-1 verloor. Tot zover het goede nieuws. NAC begon de zaterdag met een ietwat verrassende overwinning bij ADO Den Haag. Die verrassing viel echter in het niet bij wat Willem II daarna presteerde, want die ploeg legde PSV over de knie. Het gevolg: de Brabantse clubs zijn in de afgelopen wedstrijden dusdanig ver uitgelopen (NAC pakte negen punten, Willem II zes) dat ze uit het vizier van Roda, dat nu zeven duels op rij niet heeft gewonnen, zijn verdwenen.

Partycrasher
Daarmee werd de confrontatie met Sparta des te crucialer en het was van begin af aan te zien dat die belangen ook bij de spelers duidelijk waren: Roda stormde letterlijk bij de eerste balomwenteling naar voren en gaf daarmee een duidelijk signaal af richting de eigen aanhang, waar(door) er een niet al te vol maar wel sfeervol Parkstad Limburg Stadion ontstond. De vroege Sparta-goal van Fischer bleek echter een partycrasher en dat kwam het vertrouwen van de Roda-spelers niet ten goede. Het is duidelijk dat er voetbal in het team zit, maar dan moeten wel de juiste mensen aan de bal komen. Gustafson speelde, door de entree van Gnjatic in het elftal, dieper ten opzichte van vorige wedstrijden, en dat resulteerde in een gevaarlijkere Roda-voorhoede. Wat niet meehielp, was dat de snelle openingstreffer Sparta een goede reden gaf om een dubbele handbalverdediging op te trekken. Roda had dan ook moeite om Gustafson in balbezit te krijgen, maar zodra dat lukte, werden met name aan de zijkanten de ruimtes gevonden.

Eigen koers
Wat ook niet meehielp, was dat het optreden van scheidsrechter Bas Nijhuis zowel spelers als supporters frustreerde. Al dan niet terecht. De leidsman staat erom bekend dat hij mannelijke duels doorgaans vaak laat doorgaan en dat was ook zaterdagavond het geval, maar dat laat onverlet dat hij enkele ferme, onreglementaire charges van de Spartanen over het hoofd leek te zien. Uiteraard waren de bezoekers zich bewust van twee zaken: ten eerste, de eerder aangestipte fluitstijl van Nijhuis, en ten tweede, het feit dat types als Gustafson, Schahin en Avdijaj nog wel eens over de kook kunnen raken wanneer ze (te) hard worden aangepakt. Dat de irritatie aan Roda-zijde toenam leek voor Nijhuis des te meer een signaal om zijn eigen koers te varen. Typerend was het feit dat van de twee gegeven gele kaarten er eentje was voor invaller Avdijaj vanwege commentaar op de leiding.

Euvel
Daardoor voerde Roda eigenlijk een dubbele strijd in een duel waarin het alleen al aan Sparta haar handen vol had. Coach Advocaat blijkt van een aanvankelijk uiterst wankel elftal een stug collectief te hebben geformeerd dat weliswaar niet overloopt van het ‘voetbal’, maar tegelijkertijd geen enkele ploeg een prettige wedstrijd lijkt te bezorgen. Roda slaagde er in de tweede helft wel in de druk op te voeren en maakte ook aanspraak op op zijn minst de gelijkmaker, maar het euvel dat we al wekenlang signaleren brak de ploeg ook nu op: afronden. Avdijaj, Schahin en Ndenge waren al ongeveer op weg naar de cornervlag om hun treffer te vieren, maar die 100%-mogelijkheden leverden op wonderbaarlijke wijze geen treffer op. Gelukkig kreeg Rosheuvel vlak daarvoor een niet te missen 1000% once in a lifetime-kans op anderhalve meter van het doel, maar geheel in lijn met de vloek die al weken op dit team lijkt te rusten bleek die kans dus wél te missen. Roda gaat zodoende alsnog Europa in, ook al doet het dat via YouTube-filmpjes waarin Rosheuvel’s misser een meer dan eervolle vermelding zal krijgen. Wellicht dat het bij de heer Mytidis te Cyprus een glimlach oplevert.

Utopie
Doordat Mühren tussendoor uit het niets, en behoorlijk gemakkelijk, nog de 0-2 op het bord had gezet, was de Sparta-vogel wel gevlogen en Roda’s lot na de misser wel bezegeld: rechtstreekse handhaving is mijlen-, zo niet lichtjaren ver weg. Alleen vier of vijf overwinningen in de laatste zeven wedstrijden kunnen Molenaar en de zijnen voortijdig in veilige haven brengen, maar dat is niets minder dan een utopie. Roda’s achterstand op FC Twente bedraagt één punt en Sparta heeft nu vier punten voorsprong, en die drie ploegen zullen dan ook met elkaar moeten uitvechten wie rechtstreeks afdaalt en wie het in de play-offs mag gaan proberen. Roda heeft nog elf duels om het vege lijf te redden. In het meest gunstige geval.

Foto: Roda JC Live